Brannvesenet driver søndag etterslukking av brannen i restaurant Festningen. Skadene etter brannen som startet lørdag kveld er så store at bygningen regnes som totalskadd.

Brannen ved Akershus Festning slukket, men bygget er totalskadd. - Dette er fryktelig trist

Lørdag kveld brøt det ut brann på restaurant Festningen ved Akershus Festning. Søndag morgen er brannen slukket. — Noe av det mest alvorlige som kan ramme et kulturminne.

Publisert

– Brannen er nå slukket og brannvesenet har gått over i etterslukningsfasen, bekrefter vaktkommandør Robert Gudmundsen i Oslo brann og redningsetat overfor NTB.

Ifølge Gudmundsen er bygget totalskadd. Brannvesenet er på stedet med tre biler, men skal ha kontroll på området.

– Vi har som en gylden regel en etterslukningsfase på seks timer, men den kan selvsagt bli lengre. Brannen kan blusse opp igjen, så brannvesenet blir på stedet til det nedbrente bygget har blitt kaldt.

Startet trolig i ventilasjonsanlegget

Den første meldingen om brannen kom i 19-tiden lørdag. Det ble senere kjent at bygget rommer Festningen restaurant. Det kom raskt åpne flammer ut av vinduet på bygget, som tilhører anleg11get til Akershus festning. Kort tid etter var hele bygget overtent.

– Brannen er trolig knyttet til ventilasjonsanlegget, tvitret politiet i Oslo ved 19-tiden lørdag, før de konstaterte at det var full fyr i kledningen. Så tok brannen seg opp i takkonstruksjonen.

- Hjertet i Oslo

- Dette er fryktelig trist. Først og fremst er vi glade for at det ser ut til å ha gått bra med ansatte og gjester. Dernest er vi trist for det som ser ut som betydelige skader på et viktig kulturminne, sier direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg i en pressemelding.

Forsvarsbygg vil se på hva som kreves hvis det skal bli mulig å ta bygningen i bruk igjen. Samtidig vil de også forsøke å ta vare på de verneverdige fasadene.

- Akershus festning er hjertet i Oslo og en viktig del av vår felles historie. Festningen restaurant er nyrestaurert og i daglig bruk, sier han.

Et kulturminne

Seksjonssjef i Seksjon for fredning og verneplaner, Sigrid Murud, sier det er for tidlig å si noe om hvor mye som har gått tapt i bygget fra 1836, som ble bygget som fengsel.

– Det viktigste er at man fikk evakuert folk først. Branner er noe av det mest alvorlige som kan ramme et kulturminne og det får store konsekvenser, sier hun til NTB.

– Hele området rundt Akershus festning er fullt av viktige nasjonalskatter, så det var en ubehagelig følelse. Vi ble lettet da vi fikk høre at det var liten spredningsfare. Det ligger litt for seg selv, derav navnet «Det ensomme fengsel».

Powered by Labrador CMS