Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
30. april ble det kjent at det var brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune, og at oppgjøret går videre til Riksmekleren. Meklingen starter neste uke, med frist til å bli enige 26. mai klokken 24.
Dersom ikke partene kommer til enighet innen meklingsfristen, blir det streik fra 27. mai i Oslo kommune. Nå melder flere arbeidstakerorganisasjoner om plassfratredelse, blant dem Unio , Delta og YS.
Bare Unio Unio tar ut 647 medlemmer i streik. I det første uttaket vil det hovedsakelig være medlemmer som jobber i bydel Vestre Aker som blir tatt ut. Da vil blant annet over 20 skoler og barnehager bli berørt.
— Oslo kommunes tilbud ville betydd en reallønnsnedgang for våre medlemmer, noe som ikke er akseptabelt. Det må komme noe helt annet på bordet om dette skal komme i havn, sier Unios forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen.
Hun sier at det er i Oslo kommunes egen interesse at det kommer et løft for kommunenes høytutdannede.
— Det er nå så store rekrutteringsutfordringer at Oslos innbyggere ikke får de velferdstjenestene de kan forvente, sier forhandlingslederen og mener kommunen ikke har klart å rekruttere og beholde yrkesgrupper med høyere utdanning.
— Derfor må lønnsutviklingen for de med høyest utdanning i kommunen ligge over industriens ramme. Først da vil Oslo kommune klare å beholde, mobilisere og rekruttere, sier Skjefstad Andersen.
Delta meldte onsdag plassfratredelse for 39 medlemmer, primært tilknyttet utdanningsetaten og bystyrets sekretariat.
I tillegg sendte YS-K Oslo plassfratredelse for øvrige medlemmer i YS-K Oslo. I alt tas det ut 53 medlemmer fra forbundene Delta, Parat og Skolelederforbundet. Her er medlemmene tilknyttet utdanningsetaten, bymiljøetaten og bystyrets sekretariat.
Leder for Delta Oslo og forhandlingsleder i YS Kommune Oslo, Mona Bjørnstad, sier offentlig sektor har stått i front for bekjempelsen av pandemien, og at det har vært et spesielt krevende år for medlemmene i Oslo kommune.
— Oslo har vært episenteret for smitten, samtidig som det har vært svært strenge smitteverntiltak over lengre tid. At våre medlemmer skal komme ut med svekket kjøpekraft er uakseptabelt, sier Bjørnstad.