Black lives matter, sto det på hundrevis av hjemmelagde plakater.

George Floyd-markeringen. Den største demonstrasjonen foran Stortinget noensinne

– Jeg er her for å vise min sympati for George Floyd. Alle mennesker er like mye verdt! sier Yasmin (17).

Publisert

Demonstrasjonen foran Stortinget i dag, til støtte for George Floyd og ofrene for rasisme i USA er muligens den største foran Stortinget noensinne. Med mellom 12.000 og 15.000 personer, ifølge politiet. Hele Eidsvolls plass er fylt opp, og folk står tett i tett, som på en fullpakket konsert.

Men alle kan ikke få plass foran Stortinget. Så folk stimler sammen oppover halve Lille Grensen, bakover til dammen i Spikersuppe og langs hele bredden av Karl Johan, helt ned til Tanum. I Stortingsgata, hvor trafikken går, stiller folk seg opp på fortauet på den andre siden av gata.

Gang på gang roper folk: «Ingen rasisme i våre gater» og «No justice, no peace». Håndplakaten «Black lives matter» går igjen over alt. En håndplakat sier «Black lives matter, glem ikke Benjamin Hermansen».

Ingen rasister i våre gater!

Dominert av unge

Demonstrasjonen er dominert av unge (godt) under 20. Svært mange har minoritetsbakgrunn. Sannsynligvis er det for de flestes del den første demonstrasjonen de har deltatt i noensinne.

– Jeg er stolt av å være oslogutt i dag. Jeg er her for å vise støtte til de som blir utsatt for rasisme, sier Lars Fredrik (18).

– Jeg vil vise støtte, dette er en dag jeg kommer til å huske! sier Eya (25).

Demonstrasjonen var stor, ung og fargerik.

8.46 minutter stillhet

Mens plassen foran Stortinget er full av mennesker, går arrangørene ned på kne. I åtte minutter og 46 sekunder står de sånn, i stillhet. Det er like lenge som George Floyd ble holdt nede av politiet.

Forfatter og slampoet Guro Sibeko holder appell. Hun krever rettferdighet for Eugene Ejike Obiora, som døde av kvelning da politiet arresterte ham i Trondheim i 2006. Deretter slammer hun.

Please!

Har du makt, velg å ikke bestemme

hvordan de som har mista skal uttrykke sinne

hvordan de rasertes raseri over at de aldri kan vinne

skal komme til syne så det er sivilisert nok for deg

kandisert, stilisert og frisert nok for deg

Folk står som sild i tønne. Ikke mulig å holde korona-avstand med så mange mennesker.

– Dette overgår alt

Rundt klokka halv seks kommer det marsjerende over 1000 mennesker. De har gått over fem kilometer fra den amerikanske ambassaden og marsjerer nå opp Karl Johan, med håndplakater, bannere og slagord.

Aviendha Ytterstad (17) har toget hele veien fra ambassaden på Makrellbekken til Stortinget.

– Jeg var utrolig spent på hvordan oppmøtet skulle bli ved ambassaden, etter at det var så mye fram og tilbake med forbudet. Jeg ble utrolig lettet da jeg så at folk møtte opp likevel. Jeg sier solidarity, not just sympathy! Black lives matter. Det er på tide at systemet endres, i USA og ellers i verden.

– Dette er kjempekult. Jeg var på miljøstreiken også, men dette overgår alt, sier Lea (19).

Bildet er tatt fra Stortinget. Så langt bakover man kunne se, står det mennesker.

Lenke gjennom Torggata

Men folk har ikke bare samlet seg rundt Stortinget. Også i Torggata har arrangørene African Students Association og Arise samlet folk. Gjennom store deler av Torggata, fra Stortorvet og helt bort til LO-bygget står en kjede av mennesker og roper slagord og holder håndplakater. Over Youngstorget står kjeden attpåtil på begge sider av gangveien over torget.

– All lives matter, dette er en stor dag! sier Muhammed (23).

Engasjert stortingspresident

Noen eldre unntak i folkehavet av unge fins også. For eksempel stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

– Oppmøtet her er fantastisk. Her ser vi virkelig at vi bor i en flerkulturell by, sier hun til VårtOslos reporter.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever.

Powered by Labrador CMS