Aksjonen mot Olje- og energidepartementet foregår nå for tredje dag på rad.
Aksjonen mot Olje- og energidepartementet foregår nå for tredje dag på rad.

Elden-advokat mener det er brudd på menneskerettigheter at samiske aktivister i Akersgata ikke får mat og drikke

Demonstrantene i Olje- og energidepartementet skal ha blitt låst inne i bygget i Akersgata og i perioder blitt nektet mat og drikke. Medias tilgang til områrdet med aksjonister skal ha blitt begrenset, ifølge advokat.

Publisert

Ungdomsorganisasjonen til Norske samers riksforbund aksjonerer mot statens manglende etterlevelse av Høyesteretts dom i Fosen-saken.

Bakgrunnen er Høyesteretts dom mot vindkraftutbyggingen i to anlegg på Fosen i Trøndelag. Men de 150 vindturbinene ved Norges største vindkraftanlegg snurrer fremdeles.

Innskrenker grunnleggende rettigheter

Nystad og hennes meddemonstranter, som er unge samer, reindriftssamer og miljøaktivister, opplever at Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon systematisk forsøker å hindre utøvelse av deres lovmessige rett til frie ytringer og demonstrasjon.

Tromsøværingen Elle Nystad (23) har engasjert advokat Maria Hessen Jacobsen i forbindelse med den pågående okkupasjonen av lobbyen i Olje- og energidepartementet.

Aksjonistene krever at staten retter seg etter dommen i Høyesterett mot vindkraftanleggene på Fosen i Trøndelag.
Aksjonistene krever at staten retter seg etter dommen i Høyesterett mot vindkraftanleggene på Fosen i Trøndelag.

Nystad og hennes meddemonstranter mener sikkerhetstjenesten har iverksatt en rekke tiltak som innskrenker demonstrantenes grunnlovfestede rettigheter og grunnleggende menneskerettigheter.

Demonstrantene skal ha blitt låst inne for å regulere deres bevegelsesfrihet og i perioder blitt nektet å få mat og drikke, samt begrenset medias tilgang til området demonstrantene befinner seg i.

– Dette er tiltak som anses å innskrenke min klient og hennes forbundsfellers rett til fritt å demonstrere og ytre seg, sier advokat Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

Advokat Maria Hessen-Jacobsen har sendt et krast brev til departementenes sikkerhetstjeneste og bedt dem ivareta grunnleggende rettigheter.
Advokat Maria Hessen-Jacobsen har sendt et krast brev til departementenes sikkerhetstjeneste og bedt dem ivareta grunnleggende rettigheter.

Krever redegjørelse

Advokat Hessen Jacobsen har oversendt et brev til sikkerhetstjenesten og Kommunal- og distriktsdepartementet, og varslet rettslig skritt dersom ikke demonstrantenes rettigheter blir ivaretatt.

– Vi ber om en utfyllende redegjørelse for tiltakene som er utført. Redegjørelsen må gi henvisning til rettslig grunnlag for innskrenkningene, de formål som er ment ivaretatt og på hvilken måte forholdsmessighetsvurderinger medførte at dette var presserende nødvendig, sier advokat Hessen-Jacobsen, som også leder Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

Uenige i kritikken

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon bekrefter at de har ansvaret for sikkerheten i departementene og at de har mottatt et brev fra advokatkontoret.

Men presseansvarlig Espen Evensen er ikke enig i kritikken fra advokat Hessen Jacobsen.

– Vi legger til rette for at demonstrantene får tilgang til mat og drikke. Dørene hos departementet er stengt for innpassering, men ikke for utpassering. Demonstrantene kan til enhver tid henvende seg til sikkerhetspersonell på stedet dersom de har behov for å gå ut, sier han

Ifølge Evensen kan presse som ønsker å snakke med demonstrantene kan kontakte presseansvarlig i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon for å bli sluppet inn.

Powered by Labrador CMS