� Det hjelper lite med synlig politi. Narkosalget foregår åpenlyst likevel, forteller næringsdrivende i Brugata. Foto: Arnsten Linstad

Olav Thon skal få orden på "nye Plata". Vil pusse vektere på narkomiljøet i Brugata

Det åpenlyse narkosalget i Brugata skremmer vekk kunder, forteller næringsdrivende. Nå vil eiendomsgiganten Olav Thon leie gaten av Oslo kommune og sette inn vektere mot narkomiljøet.

Publisert

Brugata er blitt den nye "Plata", der hundrevis av narkobrukere og selgere samler seg daglig. Det åpenlyse narkosalget skremmer vekk kunder, forteller næringsdrivende til VårtOslo.

I samtaler med to forskjellige ledere i Olav Thon-Gruppen får VårtOslo vite at eiendomsgiganten ønsker å ta over driften av selve gaten. Felles for alle næringsdrivende i Brugata er at de leier eller er en del av virksomheten til eiendomskongen Olav Thon.

— Ja, vi ønsker å leie Brugata av Oslo kommune. Da kan vi ruste den opp med bedre belysning og holde bedre orden, sier den ene lederen, som ikke ønsker å bli navngitt.

— Og da kan dere også benytte vektere for å bortvise narkoselgere og få stanset narkobruk i Brugata? På samme måte som dere kan gjøre inne i for eksempel Thon-eide kjøpesentre?

— Ja, da kan vi bruke våre egne vektere. Selv om vi ikke eier selve gaten, vil vi som leietaker ha full kontroll, fortsetter Olav Thon-lederen.

Thon-leder trakk seg fra intervju

VårtOslo tok kontakt med en annen leder i Thon-konsernet som også bekrefter at eiendomsgiganten vil leie Brugata av kommunen. I løpet av samtalen bekrefter også denne lederen at selskapet vil bruke vektere til å få bukt med narkosalget. VårtOslo blir i samtalen enig med lederen om at den Thon-ansatte skal få spørsmålene skriftlig.

Men etter å ha mottatt e-posten fra VårtOslo, vil ikke Thon-lederen svare på spørsmålene likevel. Han skriver:

"Dine spørsmål er spørsmål som enten må besvares av Olav Thon selv eller andre i konsernledelsen i Olav Thon Gruppen. Jeg ber derfor om at mitt navn og evt. kommentarer fra telefonsamtale og e-post holdes utenfor din artikkel."

Olav Thons sekretær videreformidlet spørsmål

VårtOslo tok rett før helga kontakt med Olav Thons sekretær og fikk beskjed om å sende spørsmål og problemstilling per e-post. E-posten ble sendt, men ikke besvart. Deretter ringte VårtOslo sekretæren. Hun svarte;

"Olav har fått en utskrift av eposten med ditt mobilnummer. Så må du bare vente og se om han svarer".

Tre dager senere hadde VårtOslo fortsatt ikke hørt noe fra Olav Thon. Vi velger derfor å publisere hva to av hans ledere har fortalt VårtOslo.

Mistet oversikten over knivstikking og vold

— Alt er blitt mye verre. Det virker som om narkosalget har økt den siste tiden. Gjestene våre føler seg utrygge, og jeg har mistet helt oversikten over all knivstikking og bråk ute i Brugata, sier daglig leder Alexander Forsberg, ved Brugata Landhandleri til VårtOslo.

I midten av februar i år sendte Olav Thon-konsernet en e-post til Oslo kommune. E-posten beskriver hvordan eieren av restauranten og cocktailbaren Brugata Landhandleri vurderer å si opp leiekontrakten med Olav Thon. Årsaken er lav omsetning fordi gjestene skremmes vekk av narkosalg, vold og annen kriminalitet.

Brugata trenger flere seriøse aktører

— Jeg kjenner ikke til hva eieren vår mener om leieforholdet med Thon, så det kan jeg ikke kommentere. Men jeg kan bekrefte at det er svært vanskelig å drive restaurant her på kveldstid. Brugata må pusses kraftig opp. Det må bli bedre belysning, og flere seriøse aktører må inn for at vanlige folk skal ta tilbake gata, fortsetter Forsberg.

Mellom Brugata landhandleri og Storgaten ligger cocktailbaren Abelone. Eierne av baren driver også cocktailbaren Torggata Botaniske. De bekrefter problemene som beskrives av andre næringsdrivende i Brugata.

Feilslått narkopolitikk

— Vi føler at vi er tvunget inn i en håpløs situasjon. Rusmiljøet skremmer vekk kundene våre, og det ser ikke ut til at det hjelper noe særlig med nærvær av politiet. Narko-omsetningen foregår helt åpenlyst. Og egentlig er det ikke rusmisbrukernes skyld. Det er egentlig ganske synd på dem. Det er en feilslått narkopolitikk som har ført til dette, sier Abelone-medeier Stian Vaagland til VårtOslo.

— Vi har ikke tenkt å gi opp riktig ennå. Men vi må hele tiden vurdere hvor lenge vi kan forsvare å drive Abelone i Brugata. Nå satser vi hardt på ulike kulturelle arrangementer for å tiltrekke oss gjester. Men det er ingen tvil om at Oslo kommune har et ansvar for å ruste opp gaten med for eksempel bedre belysning, mener Vaagland.

Sprøyterom i nabolaget

Når VårtOslo kommer til Brugata lørdag ettermiddag ved 17-tiden er politiet til stede med en uniformert patruljebil. Ved hjørnet av Storgata og Brugata står et 70-talls sprøytenarkomane.

Ett par hundre meter unna ligger Oslo kommunes sprøyterom, der rusmisbrukere kan injisere heroin under tilsyn av helsepersonell. Sprøyterommet ble flyttet til krysset i Storgata og Hausmannsgate i 2009.

Tidligere lå sprøyterommet i Tollbugaten i Kvadraturen. Den gang samlet sprøytebrukere seg hovedsaklig nede ved Plata og Oslo Sentralstasjon.Til sammen ble det satt over 30.000 injeksjoner i sprøyterommet i 2017, og det kommunale tiltaket hadde over 800 registrerte sprøytebrukere. Men det reelle antallet rusmisbrukere som injiserer heroin og amfetamin i Oslo er langt høyere.

SV-topp utfordrer Olav Thon

I sin blogg skriver SVs mangeårige bystyrerepresentant Ivar Johansen at han syns Olav Thon selv bør finansiere et tilholdssted for Brugatas narkomane. Så kan frivillige organisasjoner, som Kirkens bymisjon drive tiltaket.

I Oslo kommune var forvirringen stor da VårtOslo fredag ringte for å sjekke om det faktisk er mulig for en privat aktør å leie en kommunal gate. Byrådsavdelingen for byutvikling mente dette lå under byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel eller byrådsavdelingen for næring. Det lå i hvert fall ikke under byrådsavdeling for byutvikling, mente informasjonsrådgiveren.

VårtOslo fikk også beskjed om å ringe bymiljøetaten. Kanskje de kan svare, mente informasjonsrådgiveren hos byrådet.

Thon hotell i Brugata. Foto: Arnsten Linstad
Brugata landhandleri ligger vis-a-vis Lilletorget og het tidligere Røde Mølle. Foto: Arnsten Linstad
Abelone bar i Brugata. Foto Arnsten Linstad
Sprøyterommet i Oslo ligger i krysset Storgata/Hausmannsgate. Det er bare noen få hundre meter fra Brugata. Foto: Arnsten Linstad
Powered by Labrador CMS