Det blir gratis å ta med barn på tur i Oslo. Spørsmålet er bare når.

Snart kan barn reise gratis med voksen på buss, trikk og bane også på hverdagene

Inntil fire barn opp til 18 år kan reise gratis med en voksen på hverdagene, bestemte bystyret rett før sommerferien. — Ruter anslår at det er behov for seks til åtte uker med arbeid for å forberede og innføre tiltaket, sier byråd Sirin Hellvin Stav.

Publisert

15. juni, i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett, vedtok et flertall i bystyret at ordningen med gratisreiser for inntil fire barn per voksen i kollektivtrafikken, også skulle utvides til ukedager. I dag gjelder ordningen på lørdager og søndager.

Det ble satt av nok penger til at tiltaket er finansiert fra og med juli og ut året, omtrent 30 millioner kroner. Beløpet skal kompensere tapte billettinntekter i år.

Når VårtOslo spør Ruter om når endringene blir implementert, svarer Sofie Bruun, pressevakt i Ruter, at det foreløpig ikke er fastsatt noen dato.

— Bystyret fattet vedtaket rett før ferien. Det tar tid å se på hvordan og hvor raskt en slik ordning kan innføres på en god måte, sier hun.

Byråd Sirin Hellvin Stav (MDG) sier det tar noen uker før nyordningen er på plass.

Må snakke med Vy og Viken

Bruun påpeker at Oslo og Ruter er avhengig av et samarbeid med Vy og Viken fylkeskommune. Det er en felles pris- og sonemodell i Ruterområdet, noe som er en forutsetning for et sømløst kollektivnettverk i osloregionen.

— Endringer i pris- og sonesystemet kan ikke gjennomføres uten enighet mellom Oslo kommune og Viken fylkeskommune. Dette gjelder også for endringer som eventuelt kun gjennomføres i Sone 1/Oslo, sier hun.

Ifølge Bruun må de også må bruke tid på å implementere endringen, og sørge for god informasjon internt og til kundene.

— Nå som mange er tilbake fra ferie ser vi på hvordan dette skal løses, og hvor lang tid det vil kreve å få alle bitene på plass, sier hun.

Vil ta seks til åtte uker

For noen dager siden spurte Marit Kristine Vea (V) byråd Sirin Hellvin Stav (MDG) om når ordningen vil innføres. Svaret ligger på Oslo kommunes hjemmesider.

— Ruter anslår at det er behov for seks til åtte uker med arbeid for å forberede og innføre tiltaket. Ruters anslag tar som utgangspunkt at Ruter kan etablere en avtale med Vy uten store utfordringer, skriver Stav.

Ifølge Stav har byrådsavdelingen bedt Viken fylkeskommune vurdere en utvidelse av familierabatten i tråd med bystyrets vedtak, enten en utvidelse i hele Ruter området, eller kun for Sone 1/Oslo.

Powered by Labrador CMS