På lørdag møtes kultur og natur på ti helt unike steder i landet. – Det er et kjempeløft å avvikle noe som dette. Frivillighet, dugnadsånd, samarbeid. Norge på sitt beste! sier regissør Margreth Olin.

Regissør Margreth Olin inviterer oslofolket til en helt spesiell filmopplevelse på Operataket

På ti steder i landet vil den nye filmen til Margreth Olin vises. Et av stedene som er valgt ut er Operataket, hvor over 1000 mennesker allerede har meldt seg på visningen. – Operaen er et av landets vakreste bygg, et isfjell i fjorden, sier regissøren.

Publisert

Med sitt kjærlighetsbrev til den norske naturen inviterer regissør Margreth Olin til en helt spesiell filmopplevelse på Operataket, lørdag 5. august. 

Hennes nyeste film, Fedrelandet, har en eksklusiv førpremiere på ti naturskjønne og spektakulære steder i Norge. Publikum har selv stemt på hvilke ti magiske steder filmen skal vises, og blant Geirangerfjorden og Nigardsbreen vil også oslofolket få oppleve førpremieren på selveste Operataket. 

– Jeg tror visningen på Operataket blir magisk. Over 1000 har meldt seg på! Operaen er et av landets vakreste bygg, et isfjell i fjorden, forteller Margreth Olin til VårtOslo.

En reise gjennom natur og tid

– Det unike med Oslo som hovedstad er nettopp at vi lever i naturen selv om vi lever i by, sier regissøren videre.

Margreth Olin er en av Norges mest kritikerroste filmskapere. Mannen fra Snåsa, Barndom, Engelen og De andre er noen av høydepunktene fra regissørens karriere. 

Den kjente norske skuespilleren Liv Ullmann er produsent på Margreth Olins nye film.

Olin har vunnet fem Amanda-priser, to Gullruter, Edith Carlmar-prisen, Arne Skouens Ærespris og Liv Ullmanns Ærespris. I 2022 ble hun også tildelt den prestisjetunge Anders Jahres Kulturpris, sammen med Joachim Trier, Nils Gaup og Deeyah Khan

I dokumentarfilmen Fedrelandet møter vi Margreth Olins 85 år gamle far som tar oss med gjennom Oldedalen i Nordfjord. Her har han selv vokst opp, hvor generasjoner før ham har levd i balanse med naturen. 

Bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene.

– Den er byens juvel

Filmen er en hyllest til landets majestetiske natur, og Operataket er derfor et perfekt sted å se filmen, mener Margreth.

– Oslofjorden med utsyn til øyene er noe alle Osloborgere har et forhold til. Jeg tror mange elsker Oslo fordi vi har en umiddelbar nærhet til fjorden og marka. Operaen har blitt byens signalbygg, den er byens juvel. 

– Lyden av fugl og Oslofjorden vil smelte inn sammen med naturlydene i filmen. Kanskje blir det et overgangslys Munch verdig før mørket kommer. Det er bare å ta imot gaven naturen gir oss, fortsetter regissøren.

Visningen lørdag 5. august innledes av ordfører Marianne Borgen. Alle de opprinnelige 1000 plassene er reservert, og 400 flere har nylig blitt frigjort ifølge arrangøren.

Selv blir Oldedalen stedet hvor Margreth skal se filmen på lørdag. 

– Men jeg ønsker virkelig alle på Operataket en uforglemmelig opplevelse. Naturen er en gave til oss alle. Å ta den imot utendørs, vitende om at det sitter folk ved vann og fjord og isbre, i skog og i grotte andre steder i landet, håper jeg gir noe ekstra.

Arrangementet starter lørdag 5. august klokken 22.30, med innslipp klokken 21.00. Du kan lese mer om arrangementet her.

Se trailer for filmen under.

Powered by Labrador CMS