Heidi Nordby Lunde (H). Foto: Tore Sætre / Wikimedia

Høyres Heidi Nordby Lunde: – Jeg ser ingen grunn til at Hege Storhaug og HRS skal fortsette med statsstøtte

Publisert

Også Høyres Oslo-representanter, Nikolai Astrup, Mudassar Kapur og Mathilde Tybring-Gjedde, mener Human Rights Service-støtten bør revurderes.

For en uke siden publiserte organisasjonen Human Rights Services (HRS) informasjonsansvarlig Hege Sorhaug et innlegg hvor de oppfordret leserne sine til å sende inn bilder som dokumenterer "den kulturelle revolusjonen" i Norge.

— Human Rights Service dokumenterer den kulturelle revolusjonen. Vi ønsker bidrag fra hele Norge.

Storhaug illustrerte invitasjonen med et innsendt bilde av fire kvinner ved et busstopp på Tøyen, der tre har på seg hijab. Innlegget har møtt stor kritikk, og flere stiller nå spørsmålstegn ved organisasjonens rett til statsstøtte.

— De må gjerne eksistere, men de har private donorer, og vi trenger ikke å bruke skattebetalernes penger på dette, sier Høyres Oslo-representant på Stortinget, Heidi Nordby Lunde

— Ser ikke noen grunn til at vi skal støtte dette

"Norge endres raskt. Islam dominerer mer og mer det offentlige rommet. Vi fremmedgjøres.", skrev Storhaug i innlegget på sidene til HRS, som i dag får over 1,8 millioner kroner i statsstøtte for å jobbe med integrering.

Heidi Nordby Lunde. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

— Noen skulle tatt bilder på Stortinget i dag, for der var både Kongen, som egentlig er fra Danmark, og mange representanter med minoritetsbakgrunn, sier Nordby Lunde.

— Poenget mitt er at prosjekt som dette alltid vil gå etter enkeltpersoner, og når staten bruker masse penger på inkludering og integrering, er vi nødt til å gi pengene til det som faktisk inkluderer, ikke til dem som eksluderer, slik jeg mener HRS gjør her.

Nordby Lunde ønsker ikke at HRS skal fortsette å motta statsstøtte.

— Jeg er generelt for at færre skal få statsstøtte, og jeg ser ikke noen grunn til at HRS skal få det, så der kan vi gjerne begynne.

Flere kritiske Høyre-representanter

Foto: Piaprestmo, via Wikimedia Commons

Ingen av Høyres Oslo-representanter på Stortinget, som VårtOslo har vært i kontakt med, er begeistret for HRS' prosjekt.

— Jeg mener det er veldig uheldig. I praksis er dette en polariserings-kampanje, et veldig lite konstruktivt bidrag til samfunnsdebatten, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup.

— Om HRS skal fortsette å motta statsstøtte, må vi komme tilbake til, men dette er i hvert fall en grunn til å vurdere om de skal få det. De skal drive integrering, men denne kampanjen vil jeg putte i kategorien anti-integreringsarbeid.

— Statsstøtte kan ikke tas for gitt

Stefan Heggelund. Foto: Wikipedia

Astrups partikollega på Stortinget fra Oslo, Stefan Heggelund, vil ikke kommentere spørsmålet om HRS bør fortsette å motta støtte, men forteller at han ikke liker foto-prosjektet.

— Jeg liker det ikke i det hele tatt, og dersom folk sender inn bilder, synes jeg det skal være positive bilder som viser det kulturelle mangfoldet vi har, sier Heggelund.

Også Mudassar Kapur håper folk svarer på oppfordringen gjennom positive bilder.

— Kampanjen bidrar til splittelse og er langt unna tillits- og integreringsarbeid. Men det beste svaret på slike kampanjer er ikke detaljstyring eller sensur. Nettopp derfor har det vært fint å se at mange heller har sendt inn bilder som ikke bidrar til splittelse. Det er det beste svaret, sier Kapur.

Mudassar H. Kapur. Foto: Høyre

På spørsmål om organisasjonens mottakelse av støtte, vil ikke Kapur si noe konkret, men peker til Islamsk Råd Norge (IRN), som i dag mistet statsstøtten.

— Når det gjelder statsstøtte må vi komme tilbake til den når tiden er inne. Men IRN er jo et eksempel på at statsstøtte ikke er noe en organisasjon kan ta for gitt.

Ser på HRS med et kritisk blikk

Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Høyre

— Å lage en kampanje som rett og slett setter folk i bås er det mest anti-integrerende du kan gjøre. Jeg tror ikke HRS hadde satt pris på om det var omvendt, og det synes jeg kanskje at de som har laget denne kampanjen skal merke seg, sier første vararepresentant for Oslo på Stortinget, Mathilde Tybring-Gjedde.

— Disse bildene sier ingenting om disse menneskenes personlighet, eller ønsker, her er det bare meningen å stemple folk. Når det kommer til statsstøtten er det en prosess hvor jeg mener at man skal se med et kritisk blikk på HRS.

Mener mange fornekter en kulturell revolusjon

Kampanjen til HRS har blitt kritisert fra mange hold. Blant annet av sosiolog og samfunnsdebatant Kjetil Rolness, leder i tenketanken Minotenk, Linda Noor og Ivar Staurseth i nettavisen Minerva.

Sistnevnte sier blant annet til NRK at "HRS pisker opp kommentarfeltet til å bli opptatte av hudfarge."

Storhaug svarte på kritikken i et nytt innlegg på sidene til HRS 3. oktober, hvor hun skriver at "deler av dem som gjerne ser seg selv om intellektuelle og særlig kloke, [har] valgt å tolke vår overnevnte oppfordring til noe så vanvittig som "muslim-jakt". Dette er så hinsidig at ord blir fattige."

Vedlagt har hun publisert tre bilder, to av kirker som har blitt omgjort til moskeer og ett av en Røde Kors-bygning i Sandefjord som også har blitt gjort om til en moské. Storhaug skriver disse "forteller om den kulturelle revolusjonen vi står i – men som så mange aktivt fornekter."

Hva synes du som leser dette? Bør HRS miste statsstøtten? Si din mening i feltet under.

Powered by Labrador CMS