Norsk-amerikanske Sam Klein jaktet på en norsk dame og endte med bosette seg på Grefsen. Foto: Privat

Norsk-amerikanske Sam Klein (49) bor på Grefsen og tegner tegneserien Billy

For første gang får en norsk tegner æren av å tegne Billy. Historien om Billy og gjengen i Sumpleiren springer denne påsken ut fra hodet til en norsk-amerikaner fra Grefsen.

Publisert

Sam Klein (49) er egentlig amerikansk, men har bodd halve livet i Norge. Han flyttet hit i 1995 med sin norske kjæreste, som han senere giftet seg med. I tegneseriesammenheng har han operert som en altmuligmann.

Billy tegnes nå for første gang av en norsk tegneserietegner. Illustrasjon: Egmont Publishing

– Jeg har vært interessert i tegneserier så lenge jeg kan huske. Jeg pleide å klippe ut figurer fra serieblader for å lime dem opp på veggen, nesten litt trist å tenke på nå, da disse bladene ville vært verdt en hel del i dag. Jeg har alltid tegnet. Alle prøvene og leksene mine var dekket av småtegninger, til min mors og læreres store frustrasjon, forteller Klein.

Pondus-tegner som forbilde

Det gikk mye i superhelter da han var liten. Spiderman og X-men spesielt. Men som voksen har Klein vært mer inspirert av Bill Watterson (Tommy og Tigern), Frode Øverli (Pondus) og Mort Walker (Billy).

Sam Klein med sønnen, Max, som er like tegneseriegal som pappaen. Det er spesielt Donald og Billy det går i, og han synes jo så klart det er stas at pappaen jobber med tegneserier. Foto: Privat

– Jeg har fått muligheten til å jobbe med både Øverli og Walker, som designer for både Billy-bladet og Pondus. Det har bidratt til min egen utvikling som serieskaper, da jeg har fått studere strekene deres i detalj, sier norsk-amerikaneren.

– Det er både gøy og utfordrende å tegne Billy-striper. Det kreves en egen spesiell rytme og timing for å lage vitser, og en løsere komposisjon. Teknisk er det også annerledes å lage striper i forhold til forsider, hvor man tegner hele figurer. Tegningene og teksten kommer i et mindre format og gjør at man får en mindre flate å jobbe på.

Tegneseriekarrieren startet med Spiderman og X-men og egne kruseduller. Foto: Privat

Elsker Nullet

Sam Klein har også selv en favoritt i Billy-universet.

Selvportrett av Sam Klein.

– Jeg har en forkjærlighet for karakteren Nullet. Jeg elsker stort sett alle vitsene med og om han. Jeg synes forholdet mellom Frøken Fryd og Generalen fører mange morsomheter med seg. De er jo rake motsetninger, og det skaper ganske mye morsom dynamikk i serien.

Påskekrimen i siste utgave av Billy er tegnet av Klein og nå gleder han seg til fortsettelsen.

Powered by Labrador CMS