Norske Studenters Roklub fremme ved Operaen på julaften, og fortsatt ved godt humør! Foto: Norske Studenters Roklub

Norske Studenters Roklub ror langs Oslo havn hver juleaften

De samles hver juleaften for å ro fra Bygdøy til Operaen og i retur, med flere rundingspunkter langs Oslo havn underveis.

Publisert

Det er åtterlaget i roing som vant junior-NM i 2008 som har etablert tradisjonen. «En uhøytidelig roøkt på en høytidelig dag» kaller Norske Studenters Roklubs (NSR) Philip van Heesch det.

Og da samles studentene fra alle verdenshjørner, kan man trygt si. München, London, San Francisco, København - og Oslo. For dette er unge menn som er spredt over kloden – men til jul kommer man hjem!

Norske Studenters Roklub på Bygdøy på julaften, klar for avreise mot sentrum. Fra høyre: Philip van Heesch, Lars Myhrer, Sven Ole Nicolaysen, David Sture, Nikolai Nordan Riise, Tord Fonggaard, Mads Frank, og Trygve Løken. Foto: Norske Studenters Roklubb

Tjuvholmen, Aker Brygge og Operaen

Og det er liksom ikke riktig jul før roklubben har tatt sin runde i havneområdet, en runde som har fått navnet «Juleåttern». Avreise er fra NSRs klubbhus helt nederst i Huk Aveny, ved Dronningen på Bygdøy. Tjuvholmen, Aker Brygge og Operaen er viktige rundingspunkter. For å se og bli sett!

På vei fra klubbhuset på Bygdøy julaften. Foto: Hans Magnus Borge

Tradisjonen med «Juleåttern» er ikke fullt så gammel som Norske Studenters Roklub, som ble stiftet i 1897 og har holdt til på Bygdøy ved Dronningen helt siden den gang.

«Juleåttern» ble til etter at et åtterlag, altså et lag med åtte roere pluss en styrmann, vant junior-NM i 2008 da de var 17 år gamle. I ettertid har de blitt studenter og medlemmer i roklubben, og fortsatt tradisjonen med en runde langs fjorden på julaften.

Antrekket er heller ikke strengt landslag. Som vi ser på bildene er det her rom for variasjoner.

Medlemmer i Norske Studenters Roklub fremme ved delmål Tjuvholmen på rotur fra Bygdøy på julaften: Sven Ole Nicolaysen (foran), Philip van Heesch, Trygve Løken, Tord Fonggaard, Nikolai Nordan Riise, Lars Myhrer, David Sture og Mads Frank. Foto: Norske Studenters Roklub

Bare unge menn

Været var noenlunde på roklubbens side denne julaften. Litt duskregn først, men så klarnet det opp og ble veldig bra. Det har ikke alltid vært slik – noen år er det is på fjorden og skikkelig neglesprett.

Dette er et veldig politisk ukorrekt opplegg – bare unge menn. For å dempe kritikken som sikkert kommer har man imidlertid en dame som cox, altså styrmann på båten. I år tilfalt dette ærefulle oppdrag Ingrid Løken.

Cox Ingrid Løken. Foto: Hans Magnus Borge
Det er mye spennende å se på langs Oslo havn for roerne, inkludert Stein Erik Hagens bokstavelig talt lysende tre på Filipstad. Foto: Hans Magnus Borge
Foto: Hans Magnus Borge
Powered by Labrador CMS