Samfunnsdebattant Guro Sibeko ser på den danske politikeren Rasmus Paludan, som besøker Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Guro Sibeko løy for meg og sa hun var norsk, når det er helt åpenlyst at hun ikke er norsk og aldri noensinne blir norsk. Ut fra hennes avstamning!

– Jeg var der for å høre hva Rasmus Paludan hadde å si. Han spurte meg: Hvor er du fra? Er du fra Afrika? Hvorfor drar du ikke tilbake dit? forteller forfatteren Guro Sibeko.

Publisert

Den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan har i dag stått på valgstand langs Karl Johan for Selvstendighetspartiet, som stiller til valg i Oslo. Paludan er partileder for det danske partiet Stram Kurs.

Rundt 300 demonstranter og et par håndfuller av fagforeninger møtte opp for å demonstrere mot budskapet hans.

I en live-feed, lagt ut på Facebook av Selvstendighetspartiet, kan man høre at en journalist fra NTB intervjuer Paludan. Da sier Paludan: – Guro Sibeko er ingen norsk samfunnsdebattant. Det er ikke et norsk navn. Jeg spurte henne: er du fra Afrika? Hvorfor drar du ikke tilbake dit?

Flyktet fra Sør-Afrika

Sibeko selv oppfattet situasjonen som uhyggelig. – Jeg lot være å svare han. Jeg ville ikke at politiet skulle få en grunn til å bortvise meg. Jeg var der for å høre hva han hadde å si og samtidig se meg inn i øynene, sier hun til VårtOslo.

Hun forteller at faren hennes flyktet fra apartheid-regimet i Sør-Afrika i 1969.

– Landet til faren min var tatt over av europeiske rasister. For øvrig har jeg langt norskere avstamning enn Paludan. Jeg kan føre genene mine tilbake til Harald Hårfagre gjennom moren min. Så det er ganske absurd når han sier jeg ikke er norsk.

Guro Sibeko har skrevet en rekke romaner og barnebøker. Hun er også kjent som SLAM!poet og samfunnsdebattant. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Rasisme er kjernen politikken hans

– Påstanden viser at meningene hans verken handler om avstamning eller tilhørighet, men om hudfarge. Det er det eneste han er opptatt av. Han er en rasist, og rasisme er kjernen i politikken hans, sier Sibeko.

Så sent som i april ble Paludan dømt for overtredelse av den danske straffelovens § 266b, mest kjent som rasismeparagrafen.

– Det er ikke politikken min eller meningene mine han vil livs. Det er meg og min eksistens. Han er mot at jeg skal fins. Og det er under en uke siden vi så hva denne politikken kan føre til, sier Sibeko, og sikter til terrorangrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum.

– Gjør det utrygt for meg

– Det er ganske skummelt at han får lov til å stå på Karl Johan og spre møkka si på den måten. Jeg har en rett til å være trygg i det offentlige rommet. Men det er ikke trygt for meg når han sprer budskapet sitt.

Samfunnsdebattant Guro Sibeko fikk høre at hun kunne reise tilbake til Afrika, siden hun ikke var norsk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Partiet Stram kurs har gått til valg på å forby islam og kaste muslimer ut av landet. Paludan er også kjent for uttalelser av typen:

«Vi vil kjempe side om side med politi og Heimevern, som utgjør våre brødre. Våre gater og smug vil bli forvandlet til elver av blod. Og de fremmede fienders blod vil ende i kloakken, der de fremmede fiender hører hjemme».

«Fienden er muslimer […] Det beste vil selvfølgelig være om det ikke er en muslim igjen på jorden – jeg håper det vil skje en dag, da vil vi ha nådd vårt endelige mål».

Amper demonstrasjon

Det var rundt 300 ampre demonstranter ved valgboden ved Universitetsplassen på Karl Johan. De ropte «Ingen rasister i våre gater». Politiet sperret av området med bånd, kjøretøy og personell.

Den rasismedømte danske politikeren Rasmus Paludan blir beskyttet av politiet når han besøker Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En person ble innbrakt av politiet for å demonstrere mot Paludan. Personen gikk et par meter i retning av Paludan da han ankom i bilen sin. Ytterligere to personer fikk pålegg om å forlate området fordi de forstyrret ro og orden.

– Politiet verner om alles rett til ytring. Vi har kontroll på dem som står på standen, sa operasjonsleder Tor Guldbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Powered by Labrador CMS