Nobels Fredssenter holder hus i Vestbanehallen som ble oppført i 1872 og var stasjonsbygning for tog vest- og sørover fra Oslo helt frem til 1989. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Nobels Fredssenter kan bli flyttet fra Vestbanehallen

Kulturminister Trine Skei Grande (V) foreslår å flytte Nobels Fredssenter til det gamle Samtidsmuseet på Bankplassen.

Publisert

Nobels Fredssenter har siden åpningen i 2005 holdt til i den tidligere Vestbanehallen i Oslo. Nå er det nye Nasjonalmuseet i full gang med å omkranse den verneverdige bygningen.

— Nobels Fredssenter har det veldig trangt og har få utviklingsmuligheter, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til Aftenposten.

Etter 27 år i lokalene på Bankplassen ble Museet for samtidskunst flyttet midlertidig til Tullinløkka i 2017. Neste år skal samtidsmuseet permanent flyttes til det nye bygget på Vestbanetomta. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Kulturministeren foreslår nå å flytte Fredssenteret til det gamle Samtidsmuseet på Bankplassen. Dette bygget har stått tomt siden september 2017.

— Har plassproblemer

Kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Vi har en utfordring i Oslo. Man har vært mer opptatt av å bygge nytt enn å ta vare på det gamle. Hvis vi bruker Samtidsmuseet gir det en mulighet for utvikling av Nobels Fredssenter, sier Trine Skei Grande til avisen.

Med nesten 250.000 besøkende årlig har senteret behov for mer plass til både utstillinger og ansatte, ifølge Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter.

— Vi har plassproblemer. Og så har vi et enormt potensial med en av verdens beste merkevarer, sier Tørres til Aftenposten og understreker at hun stiller seg positiv til Kulturdepartementets foreslåtte løsning.

Forslaget om flytting er foreløpig kun en idé, som Grande har diskutert med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

— Det må være bred enighet for at det skal bli noe av, sier Grande.

Powered by Labrador CMS