Rasmus Ahlholm i duell med Lars Løkken Østli (bak) under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Storhamar i Furuset Forum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rasmus Ahlholm: – Vi går for gull, både i serien og i sluttspillet. Noe annet er det ikke snakk om!

Vålerengas superfemmer står bak 86 av lagets 144 mål i hockeyligaen. Hetest av dem alle er Rasmus Ahlholm. Vi har tatt en prat med den målfarlige svensken, som også er poengkonge i GET-ligaen.

Publisert

Vålerenga Hockey reiser til Hamar søndag for å forsvare tabelltoppen. Tre lag skiller seg ut på toppen av tabellen, og det er rekordjevnt når 35 av 48 serierunder er avviklet.

Vålerenga leder med sine 78 poeng. Storhamar følger med 77 poeng og Stavanger Oilers er nummer tre med 76 poeng. Storhamar har en kamp mer spilt enn VIF og Oilers.

I jakten på seriegullet blir derfor toppkampen på Hamar søndag veldig viktig. Det blir ingen enkel kamp for VIF. CC Amfi på Hamar er allerede er utsolgt, og det ventes nærmere 7000 tilskuere!

Rasmus Ahlholm bærer gullhjelmen til VIF hockey. Foto: VIF hockey

Fikk spille i toppen

Ønske om miljøforandring og sjansen til å kombinere studier med hockey brakte Rasmus Ahlholm til Oslo.

Rasmus Ahlholm kommer fra Stockholm og har gått sin hockeyskole i Hammarby og i storklubben Djurgården. Så fulgte det fem sesonger i divisjon 1-klubben Huddinge (nivå tre i Sverige). Når det ikke kom noen tilbud fra Allsvenskan, var det ingen vanskelig avgjørelse å flytte på seg i 2015 til Oslo og Manglerud Star.

– En miljøforandring og sjansen til å spille i en øverste serie var det som lokket mest, sier den sympatiske svensken til VårtOslo. Samtidig lot det seg gjøre å starte studier på BI, hvor han nå har to fag igjen før bachelor-graden innen finans er sikret.

Rasmus Ahlholm spiller på førstefemmeren til Vålerenga og leder Get-ligaens statistikk over poengplukkere. Foto: André Kjernsli

Fikk plass på førsterekka

Det gikk bra for Ahlholm i Manglerud Star. Han noterte seg for 36 målpoeng på 45 kamper. For laget gikk det sånn passe. En 8. plass og tap i kvartfinale.

I forhold til MS, er VIF en storklubb, og da VIFs trener Espen Shampo Knutsen tok kontakt på vårparten i 2016, var det igjen et enkelt valg å takke ja til en kontrakt med Vålerenga, som da skulle spille en halv sesong på Jordal Amfi før flyttingen til Furuset.

Debuten for Vålerenga kom i serieåpninga borte mot Storhamar. En kamp VIF vant 2-1 og som Rasmus Ahlholm husker veldig godt. Foran 6000 tilskuere, var det en annen svenske, Filip Gunnarsson, som skåret vinnermålet i overtidsperioden.

Tobias Lindström er tidligere lagkompis og nå Ahlholms makker i VIF.

Ganske fort fikk Ahlholm plass i førsterekka til VIF. Der spiller han sammen med to år eldre Tobias Lindström, som han kjente fra tiden på juniorlaget til Djurgården i Stockholm. Samspillet de to har utviklet over snart tre sesonger, kommer ikke av seg selv.

– Det terpes på trening, og vi ser på opptak av kampene på video. Vi snakker mye sammen om hvordan å løse forskjellige situasjoner, sier Ahlholm.

Rene russer-hockeyen

De tre andre i VIFs førstefemmer er Stefan Espeland, Kalle Ekelund og Martin Røymark. – Det at vi holder oss skadefrie og spiller sammen på trening og kamp dag ut og dag inn har mye å si for suksessen denne femmeren har hatt nå i vinter, sier Ahlholm.

Hockeykjennere snakker nå om at VIFs førstefemmer spiller den rene russer-hockeyen. Det er klikk-klakk spill, og pucken går på skinner. Målene som skåres er fra øverste hylle, og det er veldig underholdende for publikum.

Bare tre andre Vålerengaspilllere har hatt et høyere poengsnitt enn Ahlholm. Med 30 skåringer og 30 assists på 35 kamper, har Rasmus Ahlholm et poengssnitt på 1,71.

Rasmus Ahlholm er en av Vålerengas beste poengplukkere noensinne Foto: André Kjernsli

Roy Johansen suveren poengplukker

Mange gode spillere har oppnådd nesten samme snitt i løpet av en sesong. Tobias Lindström, Justin Donati, Shay Stephensson, Mathis Olimb og Johan Brummer for å nevne noen.

Men i nyere tid er det bare canadieren med italiensk pass, Brian Ihnacak, som har plukket flere poeng. I sesongen 14/15 hadde han 77 poeng på 44 kamper, et snitt på 1,75. Når Ahlholm nå har notert seg for hele 19 poeng på de siste fem kampene, står Ihnacaks statistikk helt klart i fare.

Så er det litt morsomt at det er nettopp Vålerengas trenerduo som topper denne statistikken. Vi må helt tilbake til sesongen 91/92, da den 20 år gamle Espen Shampo Knutsen herjet for VIF. Han noterte seg for 54 poeng på 30 kamper. Et snitt på 1,80.

Men suverent beste poengproduksjon er det Roy Johansen som står for. I sesongen 87/88 har han 81 poeng på 36 kamper. Et snitt på 2,25.

PS! Det er vanskelig å finne statistikker lengre tilbake i tid. Men den finske legenden Ilkka Kaarna, som spilte tre sesonger for VIF tidlig på 80 tallet, skal ha klubbrekorden med 60 mål i sesongen 81/82.

Espen Shampo Knutsen og Roy Johansen har selv begge herjet i hockeyligaen for Vålerenga. Foto: André Kjernsli

Håper på en langvarig kontrakt

Med den poengproduksjonen Ahlholm har hatt i VIF, 165 poeng på 125 kamper, er det ikke unaturlig at andre klubber har vist interesse for poengmaskinen. Uten å ville nevne klubbnavn, bekrefter Ahlholm at svenske klubber og klubber lengre sør i Europa har forhørt seg. Men i 2017 forlenget han kontrakten med VIF ut sesongen 19/20.

– Jeg vil gjerne være med videre i Vålerenga og trives veldig godt i Oslo, med norsk «flickvän», ny leilighet og jobb i DNB, sier Ahlholm. I DNB er han på jobb et par dager i uken som aksjeanalytiker.

– For min del håper jeg på en innkalling til sportssjef Espen Shampo Knutsens kontor for å skrive under en lengre og bedre kontrakt, slik at jeg kan satse 100 prosent på ishockeyen de nærmeste årene.

Ingen kjære mor på trening

Rasmus Ahlholm fylte 29 år lørdag. Dagen startet som vanlig på lørdag med istrening kl. 09.00 i Ungdomshallen. Under Roy Johansens treningsregime, er det så visst ingen kjære mor.

Senere på dagen fikk Ahlholm besøk av far Hans, som har vært hockeytrener, og lillebror Oskar, som spiller for 1. divisjonsklubben Trångsund. Søndag morgen er det igjen en lettere trening før lunsj og en bussreise til Hamar.

– Vi kommer ikke til Hamar for å underholde. Vi kommer for å ta poeng. Det blir viktig å holde laget samlet, ikke slippe til for mange sjanser imot oss og sette pucken i mål når sjansene byr seg. Vi har selvsagt respekt for Storhamar og vet at vi har tapt de seks siste kampene der opp. Men det skal vi gjøre noe med nå.

Rasmus Ahlholm har tro på seier for Vålerenga i år. Foto: André Kjernsli

– Vi vinner uansett

– Vi går for gull, både i serien og i sluttspillet. Noe annet er det ikke snakk om! Det kommer til å bli veldig spennende fremover, og vi håper at flest mulig kommer til Furuset Forum for å støtte oss, sier Ahlholm.

– Hvilket av de to lagene Stavanger Oilers og Storhamar vil du helst møte dersom Vålerenga går til finale, spør vi.

– Det spiller ingen rolle. Jeg tror at vi vinner uansett! fastslår mannen med gullhjelmen.

Powered by Labrador CMS