— Det fins god hjelp for å mestre stress, som også er nyttig senere i livet, sier SiO-rådgiver Mari Langmyr.

Mari Langmyr er Oslo-studentenes eksamensekspert. Se hennes beste råd for å mestre stress

Stress og ubehag er en del av eksamenspakka, mener Mari Langmyr. Hun er klinisk sosionom og rådgiver i Studentsamskipnaden i Oslo. Her kan du lese hennes beste råd mot eksamensangst.

Publisert

— Studentene har mer eksamensangst selv om mange studiesteder har økt fokus på eksamensforberedelse, sier Mari Langmyr.

Nå gir Langmyr hjelp til å takle tanker, følelser og stress før eksamen. Rådgiveren i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) mener stressmestring er viktig læring du kan ha nytte av også senere i livet.

— Nyttig også senere i livet

— Jeg tror vi må bli enda tydeligere på at stress er en del av en students hverdag, og at det fins god hjelp for å mestre stress, som også er nyttig senere i livet, sier Langmyr.

Her er eksamensekspertens beste råd til studenter som i disse dager gruer seg til eksamen:

  1. Avspenning: Lær deg en metode for avspenning. For eksempel en pusteteknikk eller enkel meditasjonsøvelse. En avspent kropp husker best!
  2. Ikke vær redd for å få litt nerver: Det er helt vanlig å bli redd eller nervøs, du er ikke alene om det.
  3. Nerver øker når vi fokuserer på hva som kan gå galt. Forsøk heller å ha et oppgavefokus. Lag en arbeidsplan frem til eksamen, og hold fokus på denne.
  4. Husk å ta vare på deg selv. Uten mat og drikke duger helten ikke. Ta deg tid til søvn og mat slik at du er uthvilt og klar til eksamen.
  5. Ta gjerne turen til eksamenslokalet på forhånd. Det hjelper å vite hvor det er og hvordan det ser ut. Da kan du også beregne reisetiden bedre.
  6. Ta deg tid til å møte venner. Ta det som en pause. Hvis dere går en tur samtidig, får du også frisk luft og et glimt av verdens utenfor eksamensbobla.

Økning i antallet som har eksamensangst

    I en undersøkelse fra i fjor oppgir 48 prosent at de har "en del" eller "svært mye" eksamensangst.

    Det er en økning fra 44 prosent som oppga det samme i 2018. I mellomtiden har vi hatt en pandemi der eksamen ble satt på vent for de fleste. Nå er eksamen et nytt fenomen for en del studenter.

— Stressmestring bør være en del av eksamensforberedelsene for alle studenter, sier Mari Langmyr.

— For tre av ti studenter er konsekvensen av eksamensangst at de ikke får vist hva de kan, og ikke presterer optimalt. Jeg vil oppfordre studentene til å øve på å håndtere eksamensnerver, og være forberedt på ekstra stress, sier SiO-rådgiveren.

Powered by Labrador CMS