Eivor Evenrud (til h.) sammen med fylkesleder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri. — Bystyregruppen er underlagt Rødt Oslos fylkesstyre. Forholdet mellom disse to organene har ofte vært svært vanskelig, sier Evenrud.

Eivor Evenrud snakker ut: - Uroen i Rødt Oslo omfatter en liten gruppe sentralt plasserte personer

Etter å ha vært Rødts mest profilerte politiker i Oslo de siste årene, har Eivor Evenrud nå brutt helt med partiet. Nå tar Evenrud bladet fra munnen og beskriver hvor vanskelig hun har opplevd samarbeidsklimaet i Rødt Oslo.

Publisert

På sin egen Facebook-side beskriver Eivor Evenrud først hvordan hun for åtte år siden som helt uerfaren kom inn i oslopolitikken for Rødt.

— Hele mitt voksne liv hadde jeg jobba i barnehage, og det hadde jeg sett for meg å fortsette med. Slik gikk det ikke, sier Evenrud.

Året etter, ved valget i 2015, ble hun innvalgt som bystyrerepresentant for Rødt. Men nå har hun meldt seg ut av partiet og skal sitte som uavhengig bystyrerepresentant frem til valget neste høst.

— Jeg har aldri vært noen stor ideolog

— Jeg hadde knapt vært inne på Rådhuset før, og ante ingenting om hvordan politikken egentlig utformes i folkevalgte organer, forteller hun.

Evenrud beskriver hvordan det slettes ikke var skummelt og at hun raskt fant seg til rette i bystyret. Og at hennes tro på å engasjere seg ble styrket da hun opplevde at Rødt fikk gjennomslag for ulike saker i bystyret. Og at hun selv ikke er dogmatisk, men mer en pragmatiker.

— Noen stor ideolog har jeg aldri vært. Jeg er først og fremst en skikkelig tviler. Tvil og usikkerhet er rett og slett helt sentralt for meg i de fleste standpunkter og avgjørelser, skriver Evenrud.

Eivor Evenrud beklager til Rødt-velgere: — Til dem som stemte på meg i 2019, så er jeg lei meg for at dette gikk som det gikk, sier hun.

— Jeg tror aldri at jeg selv sitter på den eneste gode ideen eller sannheten, og er villig til å strekke meg langt for å faktisk få til noe i politikken. I tillegg mener jeg det er helt innafor å mene ting offentlig som ikke er "klarert med partiet", skriver den utmeldte Rødt-politikeren.

— Uroen fremstår uforståelig for medlemmene

Iløpet av høsten har en intern konflikt i Rødt Oslo blitt godt kjent gjennom ulike medieoppslag. Midt i september trakk Evenrud seg som gruppeleder for Rødt i bystyret. Den nye gruppelederen, valgt av bystyregruppen, ble fylkesleder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri.

I Facebook-innlegget beskriver Evenrud en konflikt mellom bystyregruppen hun ledet og fylkespartiets styre.

— Den interne uroen i Rødt Oslo omfatter bare en liten gruppe sentralt plasserte personer. For de omtrent 3.000 medlemmene fremstår sikkert all uroen som har vært, som uforståelig. For hva skjedde, spør Evenrud.

Evenrud beskriver en situasjon der hun følte manglende tillit.

— Det har jeg ikke opplevd å ha på en god stund. Bystyregruppen jeg ledet i mange år er underlagt Rødt Oslos fylkesstyre. Forholdet mellom disse to organene har ofte vært svært vanskelig, og jeg har forsøkt å rydde opp internt i lang tid, skriver Evenrud i Facebook-innlegget.

Rødt fortsatt på vippen i bystyret

Den nyutmeldte Rødt-politikeren sier hun håper Rødt får gjennomslag i budsjettforhandlingene med byrådspartiene Ap, SV og MDG.

Rødt har i de to siste bystyreperiodene vært helt vesentlig for at det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet skal kunne styre byen.

De tre byrådspartiene Ap, SV og MDG har med 27 av 59 representanter ikke rent flertall i bystyret. Dermed har Rødts fire bystyrerepresentanter sittet på vippen. Med Evenruds exit reduseres Rødts bystyregruppe til tre representanter.

— Jeg er lei meg for at det gikk som det gikk

Men partiet vil fortsatt være på vippen, de tre gjenværende Rødt-representantene er akkurat mange nok til å sikre byrådet flertall i for eksempel bystyrets behandling av budsjettet.

Samtidig som hun beklager overfor alle som stemte på henne som Rødt-politiker ved forrige valg.

— Det har rett og slett ikke gått, og for noen dager siden meldte jeg meg derfor ut av Rødt. Det er et år igjen av bystyreperioden, og jeg sitter nå som uavhengig representant, skriver Evenrud.

— Til dem som stemte på meg i 2019, så er jeg lei meg for at dette gikk som det gikk, sier hun.

Powered by Labrador CMS