— Jeg har varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) rett før pressekonferansen, sier Eivor Evenrud (Rødt). Nå sikrer Rødt flertall for å felle Lan Marie Berg (MDG) i mistillitssaken i morgen.
— Jeg har varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) rett før pressekonferansen, sier Eivor Evenrud (Rødt). Nå sikrer Rødt flertall for å felle Lan Marie Berg (MDG) i mistillitssaken i morgen.

Rødt sikrer flertall for mistillit i bystyret: Lan Marie Berg (MDG) må gå av som byråd

Rødt støtter Frps mistillitsforslag mot Lan Marie Berg (MDG). — Miljøbyråden har brutt informasjonsplikten til bystyret og har ikke fulgt god forvaltningsskikk, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud. Det betyr at Bergs dager som byråd er over dersom ingen av de borgerlige i bystyret snur.

Publisert

— Rødt har ikke lenger tillit til Lan Marie Berg (MDG) som byråd, sier Eivor Evenrud (Rødt).

Nyheten om at Rødt sikrer bystyreflertall for mistillit mot Berg i morgendagens bystyremøte kom under en pressekonferanse i Rådhusets Borggård klokken 12 tirsdag.

— Har varslet Raymond Johansen

Flere sentrale MDG-politikere har uttalt at mistillit mot Lan Marie Berg også er mistillit mot hele Ap/SV/MDG-byrådet, og dermed presset Rødt og mer enn antydet at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må gå av med hele sitt rødgrønne mannskap.

Underforstått at Rødt må bære skylden for det som kan bli en sommer med byrådskaos i Oslo. På spørsmål om byrådslederen er varslet svarte Rødts gruppeleder i bystyret bekreftende.

— Jeg har varslet Raymond Johansen rett før pressekonferansen, sier Evenrud.

På spørsmål om hva Johansen svarte, sier Evenrud;

— Han sa OK.

Må enten trekke seg eller bli felt i morgen

Formelt fremmes mistillitsforslaget i bystyret av Frp fordi partiet mener Lan Marie Berg ikke i tide informerte bystyret om en budsjettsprekk på drøyt fem milliarder kroner i Oslos nye reservevannforsyning fra Holsfjorden.

Stor interesse rund hva Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, hadde å komme med under pressekonferansen i Rådhusets Borggård.
Stor interesse rund hva Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, hadde å komme med under pressekonferansen i Rådhusets Borggård.

Samtlige borgerlige partier, Sp og Rødt har nå sagt de i bystyret onsdag vil stemme for å felle Berg som ansvarlig byråd i vannforsyningssaken.

Det betyr foreløpig tre ting. Hun må enten gå av frivillig før morgendagens møte, eller bli felt av bystyret. Eventuelt snur Sp, Rødt eller ett av de borgerlige partiene slik at det likevel ikke er bystyreflertall for mistillit.

Hva gjør Raymond Johansen?

Dersom flertallet stemmer for mistillit må Lan Marie Berg gå av som miljø- og samferdselsbyråd i Oslo.

Lykkelige dager etter å ha blitt gjenvalgt med det rødgrønne byrådet høsten 2019. Spørsmålet nå er om byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stiller seg bak Lan Marie Berg. Da kan hele det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet gå av.
Lykkelige dager etter å ha blitt gjenvalgt med det rødgrønne byrådet høsten 2019. Spørsmålet nå er om byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stiller seg bak Lan Marie Berg. Da kan hele det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet gå av.

Byrådsleder Raymond Johansen kan velge å komme mistillitssaken i forkjøpet ved å ta ordet i det bystyrets møte starter onsdag klokken 12.

Da kan byrådslederen stille kabinettspørsmål. Det gjør han ved å spørre bystyret om flertallet har tillit til hele hans byråd.

Dersom svaret er nei fra flertallet i bystyret - må hele Ap/SV/MDG-byrådet gå av. Trolig vil Raymond Johansen sitte som byrådsleder for et forretningsministerium inntil ordfører Marianne Borgen (SV) har sondert grunnlaget for et nytt byråd utgått fra et flertall i bystyret.

Et forretningsministerium betyr at Johansen skal styre byen uten å fremme større saker inntil et nytt byråd er formelt valgt av bystyret.

— Har håndtert saken på en god måte

De borgerlige partiene, Sp og Rødt mener Lan Marie Berg har brutt informasjonsplikten til bystyret, og at Berg burde informert om budsjettoverskridelsene langt tidligere enn da bystyret fikk byrådets forslag til revidert Oslo-budsjett for 2021.

Forøvrig et budsjettforslag bystyret behandler etter mistillitssaken mot Berg i morgendagens bystyremøte. Rett før Rødt offentliggjorde sin beslutning om å stemme for mistillit mot Lan Marie Berg, rykket MDG-byråden ut på sin egen Facebook-side.

— Hvorfor kan jeg ikke bare innrømme feil? Hvorfor kan jeg ikke bare gå? Det ærlige svaret er at jeg genuint mener jeg har håndtert saken på en god måte, skriver Lan Marie Berg.

Det er verdt å merke seg at Frps mistillitsforslag handler om når Berg informerte bystyret. Ikke om hun kan lastes for at reservevannforsyningen foreløpig ser ut til å koste fem milliarder kroner mer enn planlagt. Se fakta-oversikt nederst i denne artikkelen.

Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Berg stråler om kapp i sola utenfor Østmarksetra høsten 2015. Byrådserklæringen er klar og Oslo skal for første gang på to tiår igjen få et byrådet utgått fra venstresiden i bystyret.
Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Berg stråler om kapp i sola utenfor Østmarksetra høsten 2015. Byrådserklæringen er klar og Oslo skal for første gang på to tiår igjen få et byrådet utgått fra venstresiden i bystyret.

— Noen ganger stormer det litt ekstra i politikken. Denne uken får jeg for andre gang et mistillitsforslag mot meg i bystyret, fordi høyresiden og Senterpartiet mener jeg ikke har holdt informasjonsplikten, skrev Lan Marie Berg på Facebook rett før Rødt offentliggjorde at partiet danner bystyreflertall med Sp og de borgerlige for å felle henne som miljø- og samferdselsbyråd.

— Prosjektet må styres av en vi har tillit til

— Rødt er for nytt drikkevann. Det var vi i 2019, og det er vi fortsatt, understreket Eivor Evenrud i Rådhusets Borggård før hun offentliggjorde at hennes parti sikrer flertall for mistillit mot Lan Marie Berg.

Men Evenrud understreket at Rødt stemmer for mistillit mot miljøbyråden fordi informasjonsplikten overfor bystyret er brutt.

— Oslo skal bruke flere milliarder på ny vannforsyning, og det prosjektet må styres, ledes og informeres av en byråd som vi har tillit til, sa Evenrud.

Reservevannforsyningen fra Holsfjorden har foreløpig fått en prislapp på 17,7 milliarder kroner. Det er over fem milliarder kroner mer enn det bystyret vedtok, med blant annet Rødts stemmer, i 2019.

— For Rødt er åpenhet og informasjon helt sentralt i politikken, sa Evenrud og la til at de har hatt vansker med å få se alle relevante dokumenter i saken om den nye reservevannforsyningen.

Høyre fornøyd med Rødt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier han tar til etterretning at Rødt i Oslo stiller seg bak mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG)

– Jeg tar dette til etterretning og stoler på at Oslo har gjort en grundig vurdering, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG etter at det ble kjent at Rødt i Oslo støtter mistillitsforslaget mot Berg.

Han sier saken ikke har vært på hans bord, og at dette er en beslutning Rødt i Oslo har tatt alene.

Oslo Høyre er fornøyd med at Rødt går inn for mistillit mot MDG-byråd Lan Marie Berg.

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, sier til VG at hun ikke er overrasket over at Rødt går inn for mistillit mot Berg.

— I denne saken har Berg ved gjentatte anledninger ikke bare unnlatt å informere bystyret om eskalerende utgifter i Oslo kommunes største enkeltinvestering noensinne, men holdt tilbake informasjon.

— Det kan en byråd rett og slett ikke gjøre, og det burde hun ha skjønt etter snart seks år i jobben, opplyser Rygg til avisen.

Fakta om mistillitssaken

  • Torsdag 20. mai legger Oslo kommer fram revidert budsjett. Der fremgår det at Oslos nye reservevannløsning, som bygges på Huseby i Oslo, vil koste 17,7 milliarder kroner – 5,2 milliarder dyrere enn tidligere anslått.
  • Opposisjonen går raskt ut med hard kritikk av milliardsprekken, som de omtaler som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. De reagerer imidlertid mest på at det tok for lang tid før Berg informerte bystyret om dette. Bystyret fikk først vite om budsjettsprekken 20. mai.
  • Berg svarer på sin side at det ikke var mulig å vite at det ville bli en kostnadsøkning i markedet på det tidspunktet bystyret gjorde sin beslutning. Hun peker også på at bystyret har fått kvalitetssikret informasjon i saken.
  • Opposisjonen kaller Berg inn til høring 2. juni, for å få en redegjørelse for prosessen i saken. Samme dag som høringen varsler Frp mistillitsforslag mot Berg.
  • Frps mistillitsforslag får støtte fra seks partier, og Rødt blir tungen på vektskålen.
  • Tirsdag 15. juni ble det klart at Rødt støtter forslaget, og partiet ber også Berg trekke seg som byråd.
Powered by Labrador CMS