Har du slitt ut sofaen i jula? Hva med et romjulsbad i Oslofjorden?

Lei av å sitte inne i jula? Her er guiden til en begivenhetsrik romjul i byen

Dette er guiden for store og små med maur i rumpa, som ikke orker tanken på å sitte stille hele romjulen. Romjul er en perfekt tid for opplevelser man ellers ikke prioriterer.

Publisert

For rastløse sjeler kan en stillestående romjul føles ganske så antiklimatisk etter travel julestri. Så skjer det noe i Oslo i romjula? Joda, det gjør det. Her har vi samlet noen tips.

Du kan fortsatt sjekke ut julemarked på Stortorget og i Spikersuppa Jul i Vinterland.

På Stortorget står det lavvoer for innendørs marked, med kortreist mat i lune omgivelser. I Spikersuppas lange handlegate kan du få variert, kortreist mat eller nyte utsikten over hovedstaden i pariserhjulet.

Variert konsert- og teatertilbud

Julemarkedet på Stortorvet åpner kl. 11, og i Spikersuppa åpner markedet kl. 12.

Ønsker du å oppleve litt live-musikk er det flere konserter å utforske denne uken. Om du tørster etter litt ska og reggae etter all julemusikken spiller The Phantoms på Teddys Softbar, fredag kl. 21.

På Langkaia ved Salt er det både åpne badstuer og improteater i romjula.

Det oslobaserte plateselskapet Mutual Intentions skal holde sin femte romjuls-takeover på Blå, der den tyske DJen ChewChew vil holde festen i gang fra kl. 22 og utover på onsdag. Gjør deg klar for alt fra jazz-funk og disco til house, techno og trance med Mutual Klubb.

For dem som måtte ønske musikk i det litt tyngre hjørnet, vil hardcore- og punk bandene Hyde og Los Helvetos CTM spille på Aye Aye Club tirsdag kl. 20.

Ellers kan du oppleve Skranglejazz by opp til dans på Jaeger, romjulsjazz med The Real Thing på Herr Nilsen, og meditativ gong-basert musikk på Emanuel Vigeland Museum.

Vega scenes alternative juleprogram

Om du er litt lei juletematikken tilbyr Vega Scene et juleprogram som består av alternative julefilmer.

Vegas julefilmer inneholder eventyrlyst, episke historier, snø, spenning og generell filmkos, men er foruten julelys, sang og moralske aspekter.

Programmet består blant annet av Tarantinos The Hateful Eight, Guillermo del Toro's Pinocchio, og Phantom Thread.

Annet gøy på scenen

Hvis du trenger litt komedie er det nok av stand-up shows å få med seg. Tynn Suppe med blant annet Ahmed Mamow og Henriette Holtmann på Brewdog bar, torsdag kl. 19:30, eller Stand Up Oslo på Uhørt, fredag kl. 20.

Onsdag kl. 19 kan du også se romjuls-improteater med med Ballaclava impro på SALT.

Jul på EKT

Bondegården EKT på Ekeberg har pyntet til jul og tilbyr en rekke koselige aktiviteter for dyreglade voksne og barn.

EKT-gården på Ekeberg er verdt et besøk både for store og små.

I husdyrparken kan man hilse på sauer, geiter, griser, kalver, ponnier og fugler av ulike slag, som høner og påfugl, som går fritt omkring på tunet.

Gården tilbyr også kosestund med kaniner, runderiding på ponni for de yngste, eller en eventyrlig tur med hest og vogn i den snøkledde Ekebergparken.

Vinterbad og badstue

En annen noe utradisjonell romjulsaktivitet er å besøke en av de flytende badstuene i fjordbyen.

Der kan man nyte utsikt til operaen og den vinterkledde havnepromenaden i badetøy fra et varmt krypinn, og, om du er modig, hoppe i Oslofjorden.

Oslo Badstuforening og KOK Oslo tilbyr enkeltbillett til fellesbadstue eller leie av privat badstue.

Bar og kulturarenaen SALT, som ligger like ved, tilbyr også muligheter for bruk av sauna, og holder i like måte åpent i romjulen. I tillegg til iskalde bad i fjord eller kulp og varme badstuer i store og små proporsjoner, kan man på SALT nyte både mat og drikke, samt et julete kulturprogram.

Når det kommer til teater finnes noe for barn og voksne. Den familievennlige klassikeren Den lille Prinsen, Jul med Prøysen og Snekker Andersen, eller publikumssuksessen Julemiddag kan du se på Nationaltheatret.

For de konkurranseglade vil det være flipperturnering på Tilt, torsdag kl. 17:30, men ønsker du heller å bare se på andre spille kan du dra til The Good Knight tirsdag kl. 13 for å få med deg VM i lyn- og hurtigsjakk.

Gratis julekos på Oslo-bibliotekene

Flere av Deichmans filialer arrangerer aktiviteter for barn og unge i romjulen. Julekino, gaming, konserter, cupcake-verksted, disco og andre sosiale møteplasser for store og små står på programmet.

Deichmans filialer over hele byen holder åpent i romjula

– Hos oss kan man koble av litt fra det sosiale hvis man har behov for det, eller man kan ta med seg venner og familie til litt koselig romjulshygge som ikke koster en krone, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Schwed Nygård.

— Biblioteket er stedet å lese bøkene du fikk til jul (eller kanskje noen du ikke fikk), og det er stedet for å komme seg litt ut blant folk hvis jula ellers har vært ensom. Og etter noen intense uker med juleshopping, kan det sikkert være fint for mange å la lommeboka få litt julefri også, sier han.

Jul på museum

Når var sist gang du dro på et av Oslos museer? Både Munch, Nasjonalmuseet, Historisk museum og Naturhistorisk museum har vanlige åpningstider i romjulen fra tirsdag til fredag og kan by på spennende og minneverdige opplevelser for store og små.

Med en liten busstur kan man også besøke Norsk folkemuseum på Bygdøy og teknisk museum på Kjelsås, som i tillegg har egne romjulsprogram. På folkemuseet får du oppleve den norske julen fra de siste 500 årene, gjennom pyntede stuer og hus fra hele landet. I tillegg kan man få prøve seg som både snekker, smed og surkål-kokk, eller bare spise en god julelunsj foran peisen i kafeen.

Teknisk museum har på sin side et romjulsprogram med en original og teknisk vri. Her kan man, blant annet, få høre datastyrte julekonserter, lage bærekraftig julepynt, eller pepperkakeformer med 3D-printer.

Ski, skøyter, alpint

Få hovedsteder har det mangfoldet og nærhet til uteaktiviteter som vår hovedstad. Oslo representerer både storbyens muligheter så vel som nærliggende natur og mulighet for uteaktiviteter året rundt, i nærområder og i marka. Lokale akebakker og skøyteisbaner er for eksempel klare til bruk over hele byen.

Eller du kan ta deg en skitur i nypreparerte spor. Enten man bor i øst eller vest er det alltid et skispor i nærheten. Sjekk ut skiforeningens app som oppdaterer oppkjørte løyper i sanntid.

De fleste av alpinbakkene rundt i Oslo har også åpnet. By-jul, med følelsen av å være på fjellet, er unikt til å være en hovedstad. Både Tryvann og Oslo skisenter på Grefsenkollen er åpne i romjulen og har bakker i ulike vanskelighetsgrad.

Powered by Labrador CMS