Femtiåringen ble siktet for å ha sagt at den gravide somaliske kvinnen bar på en ape. Illustrasjon: Pixabay
Femtiåringen ble siktet for å ha sagt at den gravide somaliske kvinnen bar på en ape. Illustrasjon: Pixabay

"Magen din er stor. Er det en ape inni der?"

Publisert

Grov rasistisk hets fra 50-åring skapte frykt og angst hos somalisk kvinne. I dag måtte han møte i Oslo tingrett.

Det var i mai i fjor, da mannen var på besøk hos sin kjæreste på Bjørndal i Oslo, at han skal ha hetset en gravid, somalisk kvinne.

Under klammeriet skal mannen ha sagt: "Magen din er stor. Er det en ape inni der?", "Hvor mange apekatter har du i magen? Har du ikke nok fra før?" og "Det er folk som deg som skaper rasister og mordere."

Kvinnen ble redd og opprørt
Den somaliske kvinnen ble etter opptrinnet både redd og opprørt. Redselen hun følte på har vedvart fram til nå.

— Jeg er blitt fryktelig engstelig etter episoden, fortalte kvinnen i retten. — Opplevelsen har gjort meg veldig redd. Jeg tør ikke lengre la barna mine leke alene ute, i frykt for hva de kan oppleve, sa hun under vitnemålet i tingretten.

Hun fortalte videre at hun, etter hendelsen, ikke liker å bevege seg ute når det er mørkt og stadig må se etter om noen følger etter henne.

Ønsket ikke rettssak
Kvinnene forklarte at hun egentlig ikke ønsket noen rettssak, men at hun ville at tiltalte skulle forstå hvilken skade hans ytringer har påført henne.

— Jeg er ikke redd mannen og tror ikke han vil skade meg. Jeg håper nå han forstår hvilke konsekvenser ytringene hans fikk, sa hun.

Hun føler det som har skjedd har vært belastende for naboforholdet til mannens kjæreste.

— Senest i går fikk jeg høre: der kommer hun drittkjerringa som har dratt kjæresten min for retten. Slik skal det ikke være, og jeg håper ting endrer seg, sa hun.

Klart hatefulle ytringer
Politiadvokat Oda Karterud i hatkrimgruppa ved Manglerud politistasjon førte saken for påtalemyndigheten. Hun mener mannens uttalelser gikk langt over streken.

— Ytringene som falt var klart hatefulle og rettet mot kvinnens etnisitet. I tillegg var den siktedes oppførsel under opptrinnet svært hensynsløst overfor et annet menneske, sier hun.

Den siktede mannen erkjente ikke straffeskyld. Mannens forsvarer, advokat Håvard Flatland, var ikke enig i aktors resonnement.

Advokat Håvard Flatland mener hans klient ikke sa det han er tiltalt for. Foto: Advokatene Sigmond & Ysen
Advokat Håvard Flatland mener hans klient ikke sa det han er tiltalt for. Foto: Advokatene Sigmond & Ysen

Omstridt hva som ble sagt
— Det vanskelige med muntlige ytringer er å virkelig kunne bevise hva som ble sagt. Her er vi langt fra enige i hva som ble sagt. Min klient mener han aldri kunne sagt noe slikt og erkjenner derfor heller ikke straffeskyld, sier han.

Strafferammen for hatefulle ytringer i offentligheten, regulert i straffelovens paragraf 185, er bot eller fengsel inntil 3 år. Dom faller i saken i løpet av et par uker.

 

 

 

Powered by Labrador CMS