Felix Horn Myhre og Magnus Retsius Grødem er to av unggutta som banker på døra for en fast plass i Ronny Deilas startelver neste sesong. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Vestkantgutt fra Ullern og "bonde" fra Jæren er midtbaneframtiden hos Vålerenga

� Neste år skal vi spille fast på A-laget, sier 19-åringene Magnus Retisus Grødem og Felix Horn Myhre.

Publisert

Høstmørket er i ferd med å senke seg over Vålerengas nye, praktfulle stadion på Valle Hovin. I samfulle 90 minutter har østkantklubben kjørt over erkerivalene fra Brann. Vel vitende om at de er i ferd med å gå på et ydmykende tap mot erkerivalen sender bergenserne alt de har i angrep. Til ingen nytte.

Vålerenga-trener Ronny Deila ser derimot sitt snitt til å stikke kniven enda dypere i såret hos vestlendingene. Fem minutter på overtid kaster han innpå 19-åringen Felix Horn Myhre. Med sitt første og andre  touch på ballen lobber den tidligere Ullern-spilleren ballen iskaldt over Branns utrusende keeper og sørger for at alle poengene blir igjen i hovedstaden.

Skal bygge videre på talentene i klubben

Noen minutter tidligere har Deila også sett sitt snitt til å sende innpå enda en 19-åring. Jærbuen, og tidligere Bryne-spiller, Magnus Retsius Grødem får 16 minutter mer på matta denne høstkvelden enn midtbanemakker Horn Myhre.

Sammen er de eksempler på mye av det prosjektet til Deila i Vålerenga handler om. Klubben skal bli en foregangsklubb på det å videreutvikle talenter framfor å bare bruke penger på å hente etablerte spillere til Oslos østkant.

— Det er utrolig med talent i den gjengen av unge gutter vi har her nå. Dette må vi bygge videre på, smiler VIF-sjef Deila.

Med stormskritt mot A-laget

Årets sesong har på mange måter blitt det store gjennombruddet for de to midtbanespillerne. Mens Magnus debuterte for A-laget mot Viking i Stavanger i 2016. Kom debuten til unge Horn Myhre vel ett år senere hjemme mot Haugesund.

Siden den gang har det blitt mye benkesliting på de to unggutta. Høstsesongen i fjor tilbragte Retsius Grødem sågar på utlån til Ull/Kisa i OBOS-ligaen. Hittil i år har det derimot blitt mer spilletid på de to unggutta.

— For min del føler jeg det har gått litt opp og ned i år. Det var en periode jeg spilte en god del, men så ble det en del benkesliting igjen. De siste kampene har det igjen vært en del spilletid. Det er veldig viktig for utviklingen min, forteller Grødem.

Det er ingen ting i veien med ambisjonene til de to nye midtbanekometene på Valle Hovin. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Også Horn Myhre er relativt godt fornøyd med årets sesong. Ikke minst har de siste kampene, med to mål for unggutten, vært inspirerende.

— Det å score på andre berøring mot Brann er vel årets største opplevelse, smiler Ullern-gutten.

Alderen er en av de få likhetene mellom de to nye midtbanekrigerne. Felix er den mer defensivt anlagte av de to, og beskrives av folk som har peiling, som en som er god med ballen i beina, tar kloke valg og er spesielt trygg i den defensive jobbinga. Makker Grødem er en mer utpreget offensiv spiller, som best bekler 10'er-rollen som offensiv drivkraft på midtbanen.

Selvtillit i bøtter og spann

Det har vært mye debatt rundt ungdomsatsingen til Vålerenga. På det store internettet var det i sommer mange svorne VIF-fans som var oppgitt over at klubben gikk ut og hentet de to etablerte midtbanespillerne Mohammed Abu og Erik Israelson, istedet for å satse på egne talenter.

Selv har unggutta tatt ankomsten av mer meritterte konkurrenter med stoisk ro.

— Det er viktig å ha konkurranse om plassene. Om ankomsten til Abu og Erik har ført til noe, har det vel vært det at vi begge jobber enda hardere for å utvikle oss og forsvare en plass i troppen, forklarer Grødem.

Selvtilliten hos de nye kometene er det ingenting i veien med. Til tross for ung alder og liten fotballerfaring på toppnivå, er troen på egne ferdigheter på topp.

—Neste år skal vi spille fast på denne midtbanen, lover de to unggutta.

Etter det er planen å ta resten av fotballverden med storm. Begge erkjenner at en større liga i et annet land frister.

— Drømmen er selvfølgelig å komme seg ut i Europa og spille for et storlag, konstaterer Felix Horn Myhre med et bredt glis.

— Et fantastisk publikum å spille for

For mange i fotball-Norge er Vålerenga klubben du enten elsker eller hater. Nesten alle du spør har en mening eller ti om klubben fra Oslos østkant. Et konstant medietrykk mot klubben gjør at lite av det som skjer på Valle går fotballinteresserte forbi. Hendelser i klubben enten gleder eller forarger i stor stil.

Magnus og Felix synes det er helt fantastisk å spille foran et fullsatt Vålerenga stadion. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Bortsett fra at jeg viste de ønsker å være et spillende lag, hadde jeg faktisk ikke noe særlig inntrykk av klubben før jeg signerte. Det å komme hit å få spille foran et så entusiastisk publikum har vært fantastisk. Det er vel ingen steder i landet du opplever et sånt trykk fra publikum, sier Retsius Grødem.

— Jeg stortrives med å spille for Vålerenga og får lov til å drive med det jeg liker aller best. Drømmen er selvfølgelig å vinne Eliteserien, sier jærbuen på Oslos østkant.

Til tross for sin bakgrunn fra Oslo vest hadde heller ikke Felix Horn Myhre noe spesielt forhold til Vålerenga før overgangen.

— He, he. Nei jeg har vel aldri vært av de som egentlig har hata Vålerenga. Lyn var det av sportslige grunner ikke aktuelt å spille for nå, så da var det greit å finne seg en annen klubb i byen. Det er veldig morsomt og inspirerende å ha en slik ramme rundt hjemmekampene som det vi nå har fått med den nye stadion, slår han fast.

Trener med tro på unggutta

Skal de to gutta få realisert sine villeste drømmer er det viktig med et godt forhold til den som til en hver tid er sjef for det sportslige på Valle. Dagens sjef, Ronny Deila, har som tidligere vent, fått tyn fra supporterne for lite bruk av unggutta. Hans forgjenger Kjetil Rekdal fikk om mulig enda mer kritikk for ikke å satse på de unge.

De to unggutta opplever sterk støtte fra VIF-sjef Ronny Deila. Her er Felix Horn Myhre avbildet sammen med sjefen etter å ha signert for VIF. Foto: Vålerenga Fotball

— Ronny er en fyr som krever utrolig mye av deg. Men har du talent nok og viser vilje til å stadig lære og forbedre deg, gir han deg tillit. Hadde han ikke hatt troa på oss hadde vi ikke vært i klubben fortsatt, påpeker Horn Myhre.

Midtbanemakker Magnus medgir at akkurat Ronny Deila og hans rykte var en av grunnene til at han signerte for VIF.

— På slutten av tida i Bryne hadde jeg flere alternativer. Da Vålerenga kom på banen, var valget enkelt. Det faktum at klubben ønsker å spille angrepsfotball, og det at jeg fikk høre at Ronny skulle komme inn som trener gjorde valget av ny klubb lett, forteller han.

Verken ambisjoner eller satsingsnivå er det noe galt med hos de nye midtbanejuvelene på Valle. Så får framtiden vise hvor langt det bærer

Powered by Labrador CMS