Renovasjonsetaten, biler sklei ned en bakke på Røa mars 2023.
Knust frontrute på den ene av renovasjonsbilene, etter sammenstøt med den andre.

— Skummelt føre, sen brøyting og ingen grus. Flere biler og lastebiler sklei ned bakke på Røa

To av dem var renovasjonsbiler, som attpåtil sklei i hverandre. — Dette er naturlige hendelser som følge av vintervær i Norge, sier Bymiljøetaten

Publisert

Geir Gogstad bor i den aktuell veien, Bjerkebakken på Røa. Han sier to renovasjonsbiler sklei inn i hverandre med kort tids mellomrom tirsdag. Han legger skylden på «skummelt føre, sen brøyting og ingen grus».

— Ingen sjanse for å stoppe

— Bjerkebakken har vært som et speil i to dager. Den bakerste renovasjonsbilen sklei inn i den første og fikk betydelige skader. De hadde ikke sjanse til å stoppe. Dagen før sklei fem biler ned bakken og traff muren og bommen nederst i bakken. Tre av bilene skled sidelengs. Det ble store skader da også, sier han.

Renovasjonsbiler som sklei inni hverandre på Røa februar 2023.
De to renovasjonsbilene i bunnen av bakken.

Gogstad sier han på tirsdag varslet kommunen om forholdene, og at han fikk lovnad om umiddelbar strøing. Strøing ble utført først 4-5 timer etter at han varslet. Og mange falt på det glatte føret både mandag og tirsdag.

— Dusinvis fotgjengere har falt overende, men så langt ingen skader. Det går hundrevis av mennesker hver dag til og fra Ekraveien t-banestasjon, og både brøyting og strøing av bakken er under enhver kritikk, sier han.

— Samvittighetsfulle karer

Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, sier at sjåførene i etterpåklokskapens lys burde tenkt seg om før de kjørte ned Bjerkebakken.

— Den første kom seg ned og var i gang med tømming av beholdere, og da kom bil nummer to sigende. Renovatørene våre er samvittighetsfulle karer som alltid ønsker å få jobben gjort.

— Det sitter nok langt inne å gi seg, men sikkerheten skal gå foran. Det får være lærdommen denne gangen. Noen ganger er det helt ok at avfallet ikke blir hentet. Vi er mest av alt veldig glade for at ingen befant seg mellom bilene da det smalt, sier han.

— Det er vinter

Seksjonssjef Joakim Hjertum i Bymiljøetaten forklarer hendelsen med at det fortsatt er vinter:

— Snøfallet mandag var fuktig og i løpet av natta frøys det på. Tirsdag gikk temperaturen opp igjen, noe som gjorde at overflaten på veibanen smeltet litt og ble mer polert. Dette er naturlige hendelser som følge av vintervær i Norge.

— Etter å ha brukt mandag og natt til tirsdag på å brøyte må mannskapet hvile. Strøing ble igangsatt etter at sjåførene har fått nødvendig søvn, sier Hjertum.

Hjertum sier bymiljøetaten ikke har mottatt henvendelser om at det var særskilt glatt i området i går. Under snøfallet mandag kom det inn ni meldinger om manglende brøyting og glatt vei i Oslo.

Powered by Labrador CMS