Flere publikummere stilte i tåka i Holmekollen torsdag (bildet til venstre), men måtte vende hjem uten å ha fått sett verdenscuprenn. Fredag (bildet til høyre) lettet tåka til slutt, slik at normaldistansen i skiskyting for både kvinner og menn kunne gjennomføres.

Se forskjellen – slik så det ut da Kollen-tåka lettet og endelig ga grunn til norsk jubel

Skiskytterkvinnene måtte smøre seg med tålmodighet etter at normaldistansen ble utsatt fra torsdag til fredag som følge av tåke i Holmenkollen. Da konkurransene i verdenscupen i skiskyting omsider satte i gang, ble det imidlertid god grunn til norsk jubel med seier både i dame- og herreklassen og norsktapetsert pall.

Publisert

Sesongens tredje siste verdenscuphelg skulle startet torsdag, men kvinnenes normaldistanse måttet utsettes til fredag på grunn av været. Tåka ble for tett til at det var mulig å gjennomføre konkurransen.

– Det er veldig synd for oss som arrangør at renn blir avlyst. Vi synes først og fremst synd på utøverne og fansen som hadde kommet hit til tross for det elendige været, sa sjef i Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx, da.

– Man prøvde i det lengste å gjennomføre, og vi fikk beskjed flere ganger om at det ville bli renn. Dessverre ble tåka til slutt så tett at det ble for vanskelig. Det var juryen som tok beslutningen, la han til.

– Forholdene ble bare verre, og værmeldingen er slik at det ikke skal bli bedre, men heller enda verre. Faren var at vi kunne startet rennet for så å måtte stanse det midt i løpet. Det er det verste mulige scenarioet. Siden værmeldingen er litt bedre for i morgen, bestemte vi i juryen at vi ikke skulle ta risiko, men avholde begge normaldistansene i morgen, sa renndirektør Borat Nunar.

Været stoppet kvinnenes normaldistanse i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen torsdag. Fredag var det imidlertid omsider bedre utsikter for å se blinkene.

– Heldigvis plass i anlegget

Publikummerne som torsdag måtte reise hjem med uforrettet sak fikk også en ny mulighet til å se verdens beste skiskyttere for både menn og kvinner fredag.

– Vi har heldigvis litt plass i anlegget da, sa Marx.

Publikummerne som torsdag måtte reise hjem med uforrettet sak fikk ny mulighet til å se verdens beste skiskyttere for både menn og kvinner fredag.

Tåka lå tjukk over skianlegget i Holmenkollen også fredag. Det førte til ytterligere utsettelser.

Kvinnenes normaldistanse som ble stanset av tåka torsdag, fikk rennstarten utsatt til klokken 13.00 fredag.

– Tåka letter, og begge rennene skal gjennomføres i dag, hevdet Skifestival-sjef Marx bestemt da. Slik ble det også. 

Ingrid Landmark Tandrevold før 15 km verdenscup skiskyting individuelt kvinner i Holmenkollen.

Revansj etter VM

Ingrid Landmark Tandrevold nøyde seg med ett tilleggsminutt på normaldistansen og slo til med verdenscupseier etter et skuffende skiskytter-VM.

Dermed ble det en skikkelig revansj for bærumsjenta i Holmenkollen. Hun viste imponerende fart i sporet og leverte et nesten feilfritt løp.

Dermed styrket hun også sammenlagtledelsen i verdenscupen. Kontrasten til VM i tsjekkiske Nove Mesto i februar kunne knapt vært større.

– Jeg synes det er slitsomt med denne skiskytingen. At det skal gå så opp og ned. Jeg fikk lyst til å bare legge opp nå, jeg. Oi, oi, oi, utbrøt Tandrevold til NRK i intervjusonen.

– Det var fantastisk gøy å gå i dag. Vi hadde utrolig gode ski, og det var folk som heiet på meg overalt. Det var rett og slett et skikkelig morsomt comeback etter VM, fortsatte hun.

Venninner på seierspallen

Den norske skiskytterprofilen hadde tre feilfrie skyteserier og ledet klart inn til siste stående skyting. Der ble det én bom, men superløpet var godt nok til seier.

– Det må jo være en vanvittig følelse etter at det var helsvart store deler av VM. Hun har levert et av sine aller, aller beste renn her. Det virker som hun har disponert dette rennet utrolig bra, sa NRK-kommentator Jann Post da Tandrevold passerte målstreken.

Ingrid Landmark Tandrevold stormet frem og inn til seier på 15 km verdenscup skiskyting individuelt kvinner i Holmenkollen.

Ida Lien klarte seg også med ett bomskudd, men hun var 32 sekunder bak lagvenninnen i mål. Det endte likevel med en svært oppløftende 3.-plass bak Elvira Öberg.

– Jeg klarer ikke helt å fatte det. Jeg tror vi har trengt å komme hjem, koble av fra skiskytingen og slappe av. Gjøre andre ting, rett og slett, sa Lien, som også hadde et skuffende VM.

Maren Kirkeeide gjorde også et meget solid løp og noterer sin klart beste verdenscupplassering i karrieren. Hun er nummer tolv i mål idet 67 av 84 løpere har fullført.

Sjelden Kollen-suksess

Det gjenstår seks individuelle renn i verdenscupen etter fredagens Kollen-renn. Tandrevold ser ut til å styrke ledelsen til sammenlagttoer Justine Braisaz-Bouchet til 84 poeng.

For Fossum-løperen var superløpet i nasjonalarenaen sjelden vare. Hun har ikke pleid å lykkes i Holmenkollen.

– Jeg har egentlig aldri gått et godt skirenn her. Så kanskje var det på tide, smilte hun.

Tandrevold fortalte også litt om veien tilbake fra VM-skuffelse til suksess.

– Jeg har prøvd å logge av sosiale medier, skiskyting og alt som tar energi. Bare fokusere på de positive tingene – være med gode venner, familie, god mat og god søvn.

Sturla Holm Laegreid under 20 km verdenscup skiskyting individuelt menn i Holmenkollen.

20 blinker rett ned

På herresiden traff Sturla Holm Lægreid på samtlige 20 blinker og tok verdenscupseieren på fredagens normaldistanse i Holmenkollen. Pallen ble helnorsk.

Løperen fra Bærum utnyttet Tarjei Bøs bom på sisteskuddet og slo lagkameraten med 28,5 sekunder. Han tapte mye tid mot slutten etter fjerde skyting, men holdt unna.

På pallen kom også Vetle Sjåstad Christiansen. I likhet med Bø pådro han seg et surt tilleggsminutt på siste skyting og kjempet en tøff kamp om å ta 3.-plassen. Det gikk så vidt med en margin på åtte tideler ned til franske Éric Perrot.

Superløpet viste igjen at Lægreid er i svært god form. Nylig tok han sprintgullet i skiskytter-VM i Tsjekkia.

– I dag føltes det så lett å skyte fullt hus. Jeg tenkte at det var lenge siden jeg hadde skutt 20 av 20, så nå var det på tide. I løypa følte jeg meg helt dyrisk, og det var en fryd å gå på ski, sa Lægreid til NRK etter å ha tatt sin tolvte seier i verdenscupen.

Tarjei Bø under innskyting på 20 km verdenscup skiskyting individuelt menn i Holmenkollen.

Misset på siste skudd

Bø hadde los på sin første Kollen-seier siden 2013 før han misset på det aller siste skuddet.

– Jeg er mest skuffet akkurat nå, men smiler samtidig. Det er en så rar følelse, for det var så bra. Jeg bommet over og var for sen på avtrekkeren. Du klarer ikke å merke det før det er for sent, og da gikk det akkurat ikke, sa Bø til NRK.

Johannes Thingnes Bø kom til start etter et fantastisk verdensmesterskap med tre individuelle gull, men to tilleggsminutter kostet ham en plass på podiet.

Tåka lå tykt i Holmenkollen torsdag og kom også til synes fredag, men rennene ble gjennomført. Været gjør at tåka fortsatt kan melde seg.

Tåka truer fortsatt

Tåke truet fredagens Kollen-renn, men været lettet i tide og bød på gode skyteforhold. Lørdag står fellesstart på programmet.

Det fuktige været kan føre til at tåka også melder seg i Holmenkollen når det lørdag er fellesstarter på programmet for kvinner og menn.

Aller best vær ligger det an til å bli søndag når det skal gås blandet stafett for både to- og firemannslag.

Powered by Labrador CMS