Forsvaret bistår i arbeidet med vaksinering i Oslo. Her får Erik Johansen (53) sin tredje vaksinedose av Espen fra Forsvaret på vaksinesenteret i Nydalen.

Oslo på nasjonal jumboplass: Under en tredel av befolkningen har fått tredje dose mot korona

I Oslo har kun 28 prosent av befolkningen fått tredje koronavaksine, viser FHI-tall. Det kvalifiserer til klar sisteplass i Norge. Vaksineprogrammet mener det er to hovedårsaker til at Oslo ligger bak resten av landet.

Publisert

I Vestfold og Telemark har 38 prosent av befolkningen nå fått den tredje boosterdosen mot korona, viser en oversikt fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Deretter følger Møre og Romsdal med 37 prosent og Agder med 36 prosent.

To hovedårsaker til Oslos jumboplass

Oslo ligger på en klar sisteplass, viser FHI-tallene. Under en tredel av hovedstadens befolkning har fått den vaksinedosen helsemyndighetene mener forhindrer alvorlig koronasykdom for de aller fleste.

FHIs tall over hvordan ulike fylker ligger an med vaksinering da 2022 startet.

Leder for vaksineprogrammet i Oslo, Tina Arnesen, peker på flere årsaker til at Oslo ligger så langt bak resten av landet i FHI-oversikten. Det er særlig to faktorer hun legger vekt på; at hovedstaden har landets yngste befolkning og de høye smittetallene.

— Når man ser på andel av befolkningen som har tatt 1. og 2. dose så tar man ikke inn alle som har vært smittet og dermed skal ha en dose mindre for å være «beskyttet». Oslo har flest smittede gjennom pandemien og når man tar med de som har bygget beskyttelse gjennom å ha vært smittet ligger Oslo på snitt i landet, sier Arnesen.

— Vi ligger godt an

— Når man ser på andelen vaksinerte med tredje dose er det riktig at befolkningssammensetningen spiller en viktig rolle. Oslo, med en ung befolkning, vil dermed ha en lavere andel vaksinerte sammenlignet med andre kommuner, sier lederen for Oslos vaksineprogram.

Leder for Oslos vaksineprogram, Tina Arnesen, sier det var stor pågang da det nye drop-in vaksinesenteret åpnet på Stovner i dag.

Frem til jul var det oslofolk over 65 år som skulle vaksineres med den tredje dosen. Vaksineprogrammets tall viser at denne aldersgruppen har en beskyttelsesgrad på 88 prosent i Oslo.

Det inkluderer alle som har fått 3 doser og de som har fått 2 doser i tillegg til å ha gjennomgått korona.

— De tallene viser at vi ligger veldig godt an, sier Tina Arnesen.

Utvider drop-in tilbud til flere bydeler

Alle over 45 år i Oslo, som har nådd intervallet på 20 uker, har blitt tilbud time nå. Minst åtte bydeler i Oslo har startet innkalling av grupper under 40 år, opplyser vaksineprogrammet.

I dag åpnet også kommunens nye drop-in senter for tredje vaksinedose. Senteret ligger på Stovner og skal sette fart på booster-vaksinering.

— Der har det vært stor pågang siden oppstart i dag tidlig. Tilbudet om drop-in gjelder alle innbyggere i denne aldersgruppen, uavhengig av bostedsbydel. I ukene fremover vil også tilbudet utvides til de øvrige vaksinesentrene i Oslo, sier Tina Arnesen.

Powered by Labrador CMS