Gjengen bak Tiger og Diger Digital. Fra venstre: Christer Reitan, Maria Refsland, Kristian Kallevik, Ingrid Kallevik, Eivind Imingen og Jørgen Øksby.
Gjengen bak Tiger og Diger Digital. Fra venstre: Christer Reitan, Maria Refsland, Kristian Kallevik, Ingrid Kallevik, Eivind Imingen og Jørgen Øksby.

Platebutikken Tiger ved Youngstorget feirer 25 år. – Vi skal feire oss selv skamløst

– Vi overlevde 22. juli-bomba, billig-CD-kjedene og Myspace. Vi har kommet over at vinyl gikk fra stammesignal i undergrunnen til uunnværlig assesoar i eiendomsannonsene. Men vi vet foreløpig ikke hvordan vi skal håndtere regjeringens grandiositet.

Publisert

Platebutikken Tiger i Hammersborggata i Oslo markerer at det er 25 år siden nøkkelen ble vridd om for første gang. Butikken drives i dag av Kristian Kallevik og et arbeidslag som teller seks personer.

Den uavhengige platebutikken har røtter i hardcore, indie og diy-bevegelsen og holder til i betongens hjerte i Hammersborggata. Foruten platebutikk, er Tiger også hjemmet til plateselskapet Fysisk Format og distributøren Diger.

«Vårt mål er å formidle ny musikk som vi liker og synes er viktig, men som ofte går under radaren hos resten av kulturnorge», sier butikken om seg selv.

– All grunn til å være stolte

– Vi skal feire oss selv skamløst denne dagen fordi det er all grunn til å være stolte over å være sjappa mot strømmen så lang tid, sier Kristian Kallevik.

Langs de gulmalte veggene står bord med kasser fulle av vinylplater. Og på veggene henger ulike platecover fra fjern og nær. I en egen hylle er det til og med et eget utvalg av kassetter til salgs.

På øverste rad sees en vinylplate fra det gamle Oslo-punkbandet 'So Much Hate'. SMH var et av Norges mest hardtarbeidende punk/hardcore-band med tette bånd til Blitz i Pilestredet. Bandet spilte, i storhetstiden på 1980- og 90-tallet, hundrevis av konserter i Norge.
På øverste rad sees en vinylplate fra det gamle Oslo-punkbandet "So Much Hate". SMH var et av Norges mest hardtarbeidende punk/hardcore-band med tette bånd til Blitz i Pilestredet. Bandet spilte, i storhetstiden på 1980- og 90-tallet, hundrevis av konserter i Norge.

— Vi er en butikk som følger magefølelsen. Hvilken musikk og folk man vil jobbe med går alltid foran økonomi for oss, sier Kallevik.

Gallakonsert på Blitz

I forbindelse med 25-årsdagen skal butikken ha en storstilt gallakonsert på Blitz. – I tillegg kan vi komme med den store nyheten om at vi skal starte en 100 prosent uavhengig digital distribusjonstjeneste. Det vil vi kalle en liten revolusjon!

Diger Digital skal den norskeide og uavhengige, digitale distribusjonstjenesten hete. den skal sørge for at norske artister og musikkselskap når ut til streamingtjenestene uten hemmende mellomledd.

Bakgrunnen er at musikkbransjen blir mer og mer dominert av noen få internasjonale aktører. I 2017 ble norskeide Phonofile solgt til Sony/Orchard. – Det nasjonale traumet da norskeide Phonofile ble solgt, tror jeg vi ennå ikke har tatt inn over oss. Men nå kommer altså vi med dette!

Kristian Kallevik overtok driften av Tiger i 2003, da initiativtakeren Tor André Knudsen gikk bort. Her foran platebutikken.
Kristian Kallevik overtok driften av Tiger i 2003, da initiativtakeren Tor André Knudsen gikk bort. Her foran platebutikken.

– Vi er en trua art

Eier Kristian Kallevik vil trekke fram butikkens motstands- og tilpasningsdyktighet som en grunn til å bry seg om at den har vært relevant i 25 år.

– Vi er en trua art, til tross for at butikker med særpreg er det folk ønsker seg. Enten de er lokale stamkunder som vil ha personlige tips eller tilreisende på jakt etter lokal egenart. Torggata ble gentrifisert over natta kjennes det som, sier Kallevik.

Om ikke lenge må butikken finne seg et nytt sted å være:

– Vi må ut av våre lokaler innen 2022, takket være det nye Regjeringskvartalet. Vi overlevde 22. juli-bomba, billig-CD-kjedene og Myspace. Vi har kommet over at vinyl gikk fra stammesignal i undergrunnen til uunnværlig assesoar i eiendomsannonsene. Men vi vet foreløpig ikke hvordan vi skal håndtere regjeringens grandiositet.

Powered by Labrador CMS