Dette mener politiet er Zaniar Matapour på sykkel med bagen han brukte til å frakte våpen til terrorskytingen mot Per på hjørnet og London pub.
Dette mener politiet er Zaniar Matapour på sykkel med bagen han brukte til å frakte våpen til terrorskytingen mot Per på hjørnet og London pub.

Politiet med nytt bilde av Zaniar Matapour: Hva gjorde han på en sykkel noen timer før terrorskytingen?

Politiet går nå ut med et nytt bilde av det de mener er Zaniar Matapour på en sykkel i timene før terrorskytingen mot Per på hjørnet og London pub. Fortsatt har ikke politiet et komplett bilde av Matapours bevegelser før skytingen.

Publisert

Hvem var Zaniar Matapour i kontakt med før han drepte to mennesker og skadet et 20-talls personer ved C.J. Hambros plass og Rosenkrantz gate natt til 25. juni i fjor?

Den terrorsiktede mannen har vært svært uvillig til å forklare seg for politiet. Likevel mener politiet å ha dannet seg et ganske godt bilde av hva Matapour gjorde før skytingen. Men fortsatt er det noen hull i tidslinjen.

Ønsker tips fra publikum

i NRK Lørdagsrevyen offentliggjorde politiet for første gang et overvåkingsbilde de mener viser Matapour på en sykkel før terrorskytingen. 

— Vi har dannet oss et godt bilde av hans bevegelser, men det er tidsrom vi ønsker å få belyst ytterligere, sier politiadvokat Ingvild Myrold til NRK.

— Derfor ønsker vi at politiet tar kontakt med oss dersom de har mer informasjon, sier politiadvokaten.

Zaniar Matapour avbildet av overvåkingskamera på et spisested sentralt i Oslo 24. juni rett etter klokken 16.
Zaniar Matapour avbildet av overvåkingskamera på et spisested sentralt i Oslo 24. juni rett etter klokken 16.

Fra tidligere er det kjent at Matapour ved 13-tiden 24. juni er i en moské i Calmeyers gate. Drøyt tre timer senere fanges han av et overvåkingskamera på et spisested i sentrum.

Gul t-skjorte og bag

På det siste bildet er han iført blå t-skjorte og en lue. Da han løsnet de dødelige skuddene utenfor Per på hjørnet hadde han en gul t-skjorte på seg. 

Det er samme farge som mannen fotografert av et overvåkingskamera med sykkel klokken 20.53. Som politiet altså mener er Matapour.

På ryggen har også mannen en bag lik den Matapour brukte til å frakte våpen og ammunisjon til C. J. Hambros plass noen timer senere.

Ifølge NRK skal Matapour ha oppholdt seg i en leilighet  sør i Oslo rundt midnatt. Det er nesten en mil unna Per på hjørnet og London pub

Politiet vil ikke si hva de mener han gjorde så langt unna åstedet.

— Jeg ønsker ikke gå i detaljer om etterforskningen. Men alle hans bevegelser er viktige for oss å belyse, sier Ingvild Myrold. 

— Hvorfor gjorde han det?

Ifølge NRK tar Matapour en taxi fra sør i byen og inn til Holbergs plass. Her går han ombord i trikken som tar ham til C. J. Hambros plass.

--  Tidslinjen er helt sentral. Hvem har siktede snakket med før han begikk angrepet, sier Matapours forsvarer Marius Dietrichson til NRK.

— Hvorfor gjorde han det han gjorde? Det krever et svar. Ikke bare fra lovovertrederen som må på tiltalebenken og svare. Men jeg tror hele sivilsamfunnet krever svar på hvorfor dette skjedde, sier advokaten.

Powered by Labrador CMS