Boksing er en gigantidrett på verdensbasis. I kvalifiseringen slo Omar boksere fra Asia, Afrika og Europa. Her står han med OL-billetten klar.

Omar (25) fra Grønland reiser til OL i Paris for å ta gullet: – Jeg skal bokse for det norske flagget. Det betyr mye for meg

Han var ikke det største talentet i verken fotball eller basketball, men i boksing har han blitt en av verdens beste. Omar Shiha fra Grønland reiser til OL i Paris med et håp om å sikre Norge en medalje. 

Publisert

Først ble han hoppende glad, så ble han rørt over hva han hadde fått til. 25 år gamle Omar Shiha har som den ene av to europeiske boksere i sin vektklasse kvalifisert seg til OL i Paris til sommeren. 

Han er den første norske bokseren som kommer gjennom det nåløyet som kvalifiseringen er, siden Ole Lukkøye Klemetsen deltok i Atlanta i 1996. At Omar Shahi har kvalifisert seg i +92 kg-klassen, klassen som heter supertungvekt, gjør ikke prestasjonen noe mindre.

– Folk kommer bort til meg og gratulerer, men jobben er ennå ikke gjort. Jeg har en reell medaljesjanse, men det avhenger av at jeg og treneren min Max Mankowitz jobber seriøst fram mot mesterskapet, sier Shiha.

Omar Shiha representerer Oslo Bokseklubb som holder til på Jordal.

– Sponsorer har det gått tregt med

Shiha håper folk i Oslo vil følge ham fram mot mesterskapet, og også heie på ham i Paris. Det har vært full satsing siden coronatiden, og nå er han rangert som topp 16 i verden i sin vektklasse. 

Omar Shiha har fått merke at media i Norge ikke nødvendigvis gir kampsport og boksing den største oppmerksomheten. Nå håper han at det å delta i OL vil gi større oppmerksomhet til sporten hans, og at det skal bli lettere å knytte til seg sponsorer.

– Jeg får litt støtte fra Olympiatoppen, men sponsorer har det gått tregt med å finne. Det ser ut som om kampsport som boksing ikke blir sett på som like viktig som ski og fotball. Jeg bor på Grønland, og skal jeg finne gode nok sparringspartnere, må jeg til utlandet for å trene. Det er helt nødvendig å finne gode sparringspartnere om jeg skal utvikle meg videre som bokser, sier Omar Shiha.

– Jeg skal bokse for det norske flagget. Det betyr mye for meg. Vi vet hvem vi møter i Paris. Det er de 15 beste i verden, sier han, og får det til å høres ut som om det er en ganske vanlig kontorjobb som ligger foran ham.

En av verdens raskeste i sin klasse

Det var som ung tenåring at han startet å trene. Etter et par hint fra foreldrene om at han burde trene for ikke å bli for tung, startet han med basket- og fotball.

I kvalifiseringen til OL, stilte deltagere fra over 100 land opp. Omar Shiha kvalifiserte seg gjennom et stevne i Italia

– Det var greit, men egentlig ikke noe for meg. Da jeg kom til Oslo bokseklubb merket jeg med en gang at dette var noe jeg ville drive mer med. Jeg elsket å trene, forteller Shiha.

I dag er Omar Shiha en av verdens beste i supertungvekt, og et av Norges medaljehåp i de Olympiske leker.

– Omar er en av verdens raskeste boksere i sin klasse. Han har en god psyke. Boksestilen hans gjør at det ikke er slagstyrken han vinner på, sier trener Mankowitz når vi ber ham om å komme med en kort karakteristikk av eleven.Powered by Labrador CMS