Thomas Olsen og Mika Partanen
Thomas Olsen (t.v.) og Mika Partanen kunne juble etter seier over Sparta torsdag kveld.

Arbeidsseier ga Vålerenga vitamin-boost før helgas Hamar-tur

En stor keepertabbe ble avgjørende da Vålerenga slo Sparta hjemme på Jordal torsdag kveld. – Nå gleder vi oss til å reise til Hamar på lørdag, sier Vålerenga-jubilant Tommi Taimi.

Med en seriestart det ikke har vært mye å utsette på, fortsatte Vålerenga den gode trenden med bare ett tap på seks kamper med seier hjemme mot Sparta på Jordal torsdag kveld.

Etter en berg-og-dalbane av en hockeymatch satt seieren langt inne, men gutta i kongeblått trakk til slutt det lengste strået mot gjestene fra Østfold.

– Sånn vi framstod som lag i dag gir det oss litt ekstra selvtillit før storoppgjøret på Hamar på lørdag, sier Vålerenga-trener Fredrik Andersson til VårtOslo.

– Endelig en god start

Til tross for at gutta hans slet foran mål i den første perioden, var den svenske hovedtreneren for første gang i sesongen godt fornøyd med hvordan gutta hans starta kampen.

– Vi har snakka mye om at vi må starte kampene bedre enn hva vi har gjort hittil i  sesongen. I dag synes jeg så absolutt vi gjorde det, sier Andersson.

Martin Røymark
Kaptein Martin Røymark og Vålerenga hadde god kontroll på Sparta-spillerne gjennom det meste av kampen.

Han er alt i alt fornøyd med forestillingen ute på isen, selv om det var en periode i slutten av den andre perioden han var mindre fornøyd med etter kampslutt.

– I dag synes jeg vi gjør en veldig god kamp. Denne gode opplevelsen håper jeg vi kan ta med oss opp til Hamar på lørdag, sier Andersson.

– Bedre start enn i fjor

Også i fjor kunne iskrigerne vise til en god sesongstart, men Andersson ranker årets start litt bedre enn fjorårets.

– Jeg synes starten er bedre enn i fjor. Ikke minst synes jeg spillet sitter bedre enn hva det gjorde på samme tid for et år siden, sier svensken.

Med en i utgangspunktet litt tynn stall, og forrige ukes exit av Henrik Eriksson, kan det ligge an til at stallen på Jordal styrkes om ikke alt for lenge.

– Vi er ute og sjekker spillermarkedet stadig vekk, men foreløpig har vi ikke funnet noen forsterkninger, understreker Fredrik Andersson.

Taimi rundet 100

En som kunne glede seg ekstra over seieren torsdag kveld var den finske backen Tommi Taimi. Før kampen ble den 33-årige finnen gratulert for å ha passert 100 kamper i den kongeblå drakta. Kampen mot Sparta var finnens 102. kamp for iskrigerne.

– Det har vært 102 fantastiske kamper og Vålerenga er en fantastisk klubb å være i, skryter jubilanten.

Tommi Taimi
Torsdag kunne den finske backen Tommi Taimi feire 102 kamper i Vålerenga-drakt.

Han er svært godt fornøyd med sesongstarten så langt, og ser som hovedtrener Andersson fram til storkampen på Hamar til helga.

– Kampene mot Storhamar er alltid noe vi gleder oss til. Der møtes to gode lag og to fantastiske supportergrupperinger. Det blir moro, og så håper jeg vi kan komme hjem til Oslo lørdag kveld med tre poeng, sier finnen.

Sjansefattig åpning

Med tanke på at kampen på mange måter kunne kalles et slags toppoppgjør, var det overraskende hvor lite gjestene fra Sarpsborg var med i spillet i starten av den første perioden.

Fra de traff metallet etter bare vel 40 sekunder, var det liten tvil om at det var hjemmelaget som ville mest fra start torsdag kveld, uten at det ble veldig mye skudd eller store sjanser av det lille spillemessige overtaket iskrigerne klarte å tilrive seg.

Etter 11 minutter fikk så Vålerengas måltyv, Mika Partanen, periodens største sjanse, men finnen klarte ikke å overliste Sparta-keeper Bence Balizs.

Jørgen Karterud
Vålerenga slet med effektiviteten i den første perioden. Her er det Jørgen Karterud som stoppes av Sparta-keeperen.

Så fikk hjemmelaget en gyllen mulighet til å ta føringen da Spartas Nicklas Roest med fem og et halvt minutt igjen av perioden fikk fem minutters utvisning pluss matchstraff for spearing. Den muligheten tok de kongeblå veldig dårlig vare på, da Mika Partanen rett etterpå fikk to minutter i fryseboksen for tripping på en Sparta-spiller.

Med Partanen tilbake fra utvisningsboksen fortsatte VIF-spillerne presset mot Sparta-målet, men noe målsus ble det ikke. Dermed gikk lagene til første rast på stillingen 0-0.

Endelig løsnet det foran mål

Hadde den første perioden vært frustrerende foran mål for østkantgutta, skulle den andre starte med et smell. Bare 37 sekunder skulle Thomas Olsen trenge før han kunne sende gutta fra Sotahjørnet opp i en fortjent ledelse.

Og dermed var tonen satt for starten på perioden, og bare fire minutter senere kunne Christopher Bengtsson øke ledelsen til 2-0.

Mika Partanen og Isak Hansen i slåsskamp
Mika Partanen og Spartas Isak Hansen havnet i en liten slåsskamp i midtperioden.

Et lite slag i trynet for hjemmelaget ble det dermed da østfoldingene, så og si ut av intet, etter åtte minutter av perioden kunne redusere ved Lars Lundberg.

Den scoringen endret kampbildet og ga Sparta føringen ute på isen, mens hjemmelaget gikk inn i en slags uforklarlig dvale når det gjaldt det offensive spillet. Storspill fra keeper Tobias Breivold sørget likevel for at østfoldingene ikke kom ajour i løpet av periodens siste minutter.

Keepertabbe sikret VIF-seier

Etter en sjansefattig start på den siste perioden måtte det en keepertabbe fra Sparta-keeper Balizs til for at det skal skje noe nevneverdig. Skuddet fra Jørgen Karterud skulle Sparta-keeperen enkelt ta, men pucken snek seg på en merkelig måte under han og inn i nettet.

Dermed hadde hjemmelaget igjen en tomåls-ledelse å lene seg på mens kampen gikk mot sin slutt.

Bence Balizs
Sparta-keeper Bence Balizs slipper enkelt inn Vålerengas 3-1-scoring.

Med vel tre minuttter igjen å spille så seieren sikker ut for østkantgutta, men da dukket plutselig nok et Sparta-mål opp ut av ingenting. Denne gang var det Vetle Salsten som klarte å overliste Tobias Breivold.

Det førte til noen nervepirrende sluttminutter hvor Sparta, med tre minutter igjen å spille på, tok ut keeper i jakten på en spilleforlengelse. Det førte ikke til noe for østfoldingene. Derimot kunne Mathis Olimb sikre hjemmeseier i åpent mål.

Vålerenga - Sparta = (0-0,2-1,2-1)

Jordal Amfi

2789 tilskuere

Hoveddommere: Tor Olav Grøtnæs Johnsen / Marcus Vardeberg Wannerstedt

1.per: Ingen

2.per: 1-0 (20.37) Thomas Olsen (Mika Partanen / Mark Auk) 2-0 (24.24) Christopher Bengtsson (Sander Thoresen / Martin Røymark) 2-1 (28.02) Lars Lundberg (Hans Kristian Jakobsson / Maksims Ponomarenko)

3.per: 3-1 (45.02) Jørgen Karterud (Sebastian Johansen / Gabriel Koch) 3-2 (56.38) Vetle Salsten (Paulius Gintautas / Tim Daly) 3-2 (58.10) Mathis Olimb

Utvisninger: VIF: 3x2min SPA: 2x2min,1x5min og 1x20min