Hans Magnus Borge er ikke overrasket over at det digre treet til slutt falt over veien på Bygdøy.

– Det var bare et spørsmål om tid, sier Hans Magnus om treet som veltet over veien på Bygdøy

Da Hans Magnus så treet som hadde blokkert Bygdøyveien kvelden før, kunne han tydelig se hva slags stand treet var i. – Det er ikke overraskende at det falt om slik det gjorde, sier han.

Publisert

Fredag kveld datt det et digert tre over Dronning Blancas vei, som knytter Bygdøy til resten av Oslo. Heldigvis ble ingen skadet, og brannvesenet klarte etter en stund å fjerne treet.

«Per nå er det ikke mulig å passere forbi», var meldingen fra politiet to en halv time tidligere, klokken 21.26. Det skulle da være lange køer på stedet, ifølge VG.

– Dette har også skjedd før

Hans Magnus Borge som selv bor på halvøya, og dagen etter hendelsen kunne han beskue treet som var lagt til siden langs veien. Her kunne han fort se tilstanden på treet.

Dette treet havnet over Dronning Blancas vei på Bygdøy fredag kveld.

– Jeg så med en gang at treet var i ganske dårlig stand, så det er ikke overraskende at det falt om slik det gjorde. Det var bare et spørsmål om tid, sier Borge. 

Han sier også at det ikke er første gangen dette har skjedd.

– Det var en annen gang der et tre datt ned på jordet, 50 meter lenger opp i veien, så dette har også skjedd før. 

Borge sier det ikke er usannsynlig at gamle trær i dårlig stand faller om slik det gjorde på fredagen, men lurer på hva som gjøres for å forhindre at lignende hendelser skal skje igjen. 

– Det ser jo ikke helt friskt ut, sier Hans Magnus Borge om treet som har blitt fjernet fra veien.

– Varierer fra sted til sted, og fra tre til tre

Vaktkommandør i brannvesenet, Hans Erik Tysdal, forteller at det gjerne er tilfeldige som ringer inn dersom de er bekymret for at et tre skal falle. 

– Men hvem som rykker ut, og hva som skal gjøres, varierer fra sted til sted, og fra tre til tre. Det er som regel bymiljøetaten som rykker ut dersom det er en kommunal veg, ellers er det grunneier, forklarer Tysdal.

Men brannvesenet rykker ut dersom det er fare for liv og helse, eller om et tre sperrer, eller kommer til å sperre, såpass mye for trafikken. 

– I går rykket vi ut for å gjenåpne trafikken, siden dette er den eneste bilveien gjennom Bygdøy. Dette var jo et stort tre, så det var en jobb å få kappet det opp, og bymiljøetaten måtte hente hjullaster for å løfte det vekk, sier vaktkommandøren. 

Bymiljøetaten har ikke kapasitet til å følge opp alle trær

Bymiljøetaten svarer i en epost til VårtOslo mandag 10. juli, på spørsmål om hva prosedyren er i forhold til gamle trær som har fare for å falle.

Bymiljøetaten skriver at drift og vedlikehold av grøntarealer, samt trær, blir utført av landskaps- og veidriftsentreprenører som holder tilsyn med trær som potensielt kan utgjøre en risiko. 

«Bymiljøetaten vurderer jevnlig tilstand til trær som meldes inn via vårt innbyggermeldingssystem Bymelding.no og følger opp henvendelser om farlig virkende trær. Store gamle trær innehar høy biologisk verdi og er derfor ønskelig for Bymiljøetaten å bevare og skjøtte. Trepleiere vurderer tilstand av de innmeldte trær og iverksetter eventuelle tiltak.

Det er mange trær på arealene Oslo forvalter og til tross for utførte risikovurderinger og undersøkelser knyttet til trærs sikkerhet, kan man ikke utelukke at trær velter. Trær kan velte på grunn av mange faktorer, deriblant innvendig råte, sykdom eller ekstreme værforhold. 

Bymiljøetaten følger opp innmeldte trær av publikum og landskaps- og veientreprenør, og et stort antall parktrær overvåkes jevnlig gjennom befaringer av interne forvaltere. Bymiljøetaten iverksetter stabiliserende tiltak hvor det er mulig. I tilfeller hvor risikoen overgår nytteverdien, iverksettes beskjæring/fellingstiltak.

Bymiljøetaten har derimot ikke kapasitet til å følge opp alle trær som står på arealer som Bymiljøetaten forvalter. Det anmerkes her også at trær på privat grunn må følges opp av eieren og Bymiljøetaten har da ikke kjennskap til hvilke tiltak som ble iverksatt i forkant for å forebygge et eventuelt trevelt.»

Powered by Labrador CMS