Politiet grep ikke inn da Extinction Rebellion tok i bruk dramatiske virkemidler på Karl Johans gate. Først da trafikken ble sperret i Parkeveien ble aksjonister innbragt, opplyser politiet.

- Vi drukner i penger og olje, sa aksjonistene på Karl Johan. Så ble 14 av dem innbragt av politiet

— Aksjonistene oppførte seg pent, men da de ikke etterkom politiets pålegg om å flytte seg ble 14 personer innbragt, sier politiet etter Extinction Rebellion-aksjonen i Parkveien. Rett før hadde miljøaktivistene brukt dramatiske virkemidler på Karl Johans gate.

Publisert

Ifølge Extinction Rebellion var aksjonene flere steder i Oslo sentrum kun en del av koordinerte aksjoner ulike steder i landet mandag ettermiddag. Aksjonene var rettet mot det norske oljeselskapet Equinor, der staten samlet har en eierandel på drøyt 70 prosent av aksjene.

— Verden har funnet sju ganger mer olje, gass og kull enn det vi kan slippe ut, derfor må all oljeleting stanse umiddelbart, heter det i pressemeldingen fra aksjonistene.

Varsler flere aksjoner fremover

— I likhet med Titanic, legger Equinor ut på en farlig ferd mot utryddelse når selskapet leter etter flere oljefelt, skriver Extinction Rebellion i en epost til VårtOslo.

Ifølge Oslo-politiet oppførte aksjonistene ved ulike steder i Oslo sentrum seg bra, men da de nektet å etterkomme pålegg om å fjerne seg fra Parkveien ble 14 personer innbragt.

— Vår strategi er opprør. Ikke-voldelig og forstyrrende sivil ulydighet, sammen med markeringer som bruker sterk symbolikk og prøver å vekke folk til handling, opplyser Extinction Rebellion.

— Det opplevdes som uproblematisk at de demonstrerte og de oppførte seg bra. Men politiets oppgave er å opprettholde orden og da aksjonistene sperret trafikken fikk de pålegg om å flytte seg. 14 personer som ikke etterkom politiets pålegg ble innbragt, sier operasjonsleder Cathrine Silju til VårtOslo.

Extinction Rebellion varsler flere aksjoner i Oslo fremover. I dag aksjonerte miljøaktivistene også på Fornebu, ved Equinors hovedkontor, på Forus utenfor Stavanger, på Rotvoll øst i Trondheim og et 20-talls aksjonister demonstrerte i Kristiansand.

— Vår strategi er opprør

— Vi vil si fra om at vi må endre kursen før det går galt, sa talsperson Cinta Hondsmerk fra Suldal til Stavanger Aftenblad under aksjonen på Forus.

En av 14 aksjonister som ble innbragt i Parkeveien for å ikke etterkomme politiets pålegg om å flytte Extinction Rebellion-aksjonen fordi den stanset biltrafikken.

Extinction Rebellion er en global organisasjon som understreker at aktivismen er basert på ikke-voldelige prinsipper. Organisasjonen er relativt fersk, og ble stiftet i London i mai 2018.

— Tradisjonelle strategier som underskriftskampanjer og lobbyvirksomhet, demonstrasjoner og å avgi stemmer ved valg går for sakte på grunn av dyptfestede økonomiske og politiske særinteresser. Vår fremgangsmåte er derfor å gjøre ikke-voldelig sivil ulydighet, skriver norske Extinction Rebellion på sin nettside.

— Vår strategi er opprør. Ikke-voldelig og forstyrrende sivil ulydighet, sammen med markeringer som bruker sterk symbolikk og prøver å vekke folk til handling, skriver miljøaktivistene.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS