Leietaker: — Hele lønna går til husleie

Leiemarkedsundersøkelsen for 2017 viser at leieprisene for sentrale Oslo-bydeler ligger rundt 2 500 kroner over byer som Bergen og Trondheim.

Publisert

Leieprisen på en toroms leilighet på 60 kvadratmeter sentralt i Oslo ligger på nærmere 12 500 kroner. En tilsvarende leilighet i Bergen og Trondheim koster litt over 10 000 kroner i måneden å leie, ifølge Leiemarkedsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå.

— For å kunne betale husleia avhenger jeg av to jobber. Den ene lønna går direkte til betaling av husleie, mens den andre går til betaling av resterende boligutgifter og andre levekostnader, sier Mona Kristensen (27).

Kristensen har siden 2014 leid flere leiligheter i sentrale Oslo. I dag leier hun en toroms leilighet på 55 kvadratmeter ved Birkelunden på Grünerløkka og betaler en månedlig husleie på 12 500 kroner. Inkludert utgifter som strøm, nettleie, varmtvann og fyring blir den totale summen nærmere 14 000 i måneden.

Mona Kristensen avhenger av to jobber for å kunne betale husleien hver måned. Foto: Christina Hantho

—Veldig ofte får jeg spørsmål om hvordan jeg klarer å betale det jeg gjør i husleie og hvorfor jeg ikke finner meg noe billigere. For det første vil jeg understreke at jeg ikke bare vil, men jeg skal bo på Grünerløkka. For det andre så ønsker jeg å ha det fint rundt meg, det skal føles som et hjem, sier Mona Kristensen.

Dyrere i by enn bygd

Ifølge Leiemarkedsundersøkelsen er leienivåene for Oslo og Bærum kommune 41 prosent over leienivåene på tettsteder og spredtbygde strøk.

Nora Maroy er 22 år gammel og leier en toroms leilighet på 35 kvadratmeter i Gamlebyen sammen med kjæresten. Sammen betaler de 12 000 kroner i leie hver måned.

For Nora Maroy er det uaktuelt å bo et annet sted enn i Gamlebyen. Foto: Christina Hantho

— Før vi flyttet inn her i august, var vi på tre visninger. To i Gamlebyen og en på Løkka. Ved valg av bolig hadde vi satt oss to krav. Vi skulle ikke overstige en månedsleie på 12 000 kroner, og vi skulle bo i Gamlebyen, sier Maroy.

Figuren under viser leienivåer for en toroms i større byer og Oslo-bydeler. Tabellen viser at leien i sentrale Oslo-bydeler nå ligger opp mot 12 500 kroner.

Leienivået for en to roms utleiebolig på 60 kvm er høyest i Oslo og Bærum kommune. Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Deler leia i to

— Husleien vår på 12 000 kroner er helt grei, spesielt med tanke på at vi deler den på to. 6000 kroner i måneden tilsvarer det samme jeg ville betalt for et enkeltrom i et bokollektiv, sier Nora Maroy.

Også Mona Kristensen delte leieutgiftene i leiligheten ved Birkelunden med kjæresten da hun først flyttet inn.

— Den gangen betalte jeg ikke mer 7000 kroner i måneden, noe som er ganske rimelig med tanke på at det er en nyoppusset, stor og lys leilighet sentralt på Løkka. Men å betale hele summen alene blir litt i drøyeste laget.

Utkant-Oslo er billigere

Tidligere har Mona bodd mange år i en utleiebolig på Bergkrystallen på Lambertseter. For leiligheten på nærmere 60 kvadratmeter, betalte hun rundt halvparten av det hun betaler i leie i dag.

— Det er ikke bare bare å bo på utkanten av byen når både jobb og det sosiale holder til i sentrum, sier Kristensen.

I januar flytter hun til en ny og billigere leilighet, bare noen kvartaler unna der hun bor i dag.

Betaler for beliggenheten

Tirsdag 19. desember var Mona på visning til sin (nå) nye leilighet på Schous Plass. Foto: Christina Hantho

— Jeg betaler heller litt mer for å bo sentralt. Den nye leiligheten ligger på Schous Plass og har både balkong, varmekabler på badegulvet og oppvaskmaskin som er noe av det første jeg ser etter i en leilighet. Ellers er leiligheten 20 kvadratmeter mindre enn den jeg bor i nå. Leien ligger 2000 kroner under der jeg bor nå.

Både Mona Kristensen og Nora Maroy er enige om at man betaler for beliggenheten. For Mona er det uaktuelt å bo et annet sted enn Grünerløkka, mens Nora holder fast på Gamlebyen.

 

Powered by Labrador CMS