Blant lagene på Bjørn Revils quiz er Trygve Grans Skiskole. De sitter ved sitt stambord, og NM-pokalen ruver ved siden av. Foto: Ka Man Mak

Quizmaster Bjørn Revil har ikke tid til gullrekka på tv, for da quizer han for stinn brakke på O´Reillys i Markveien

Bjørn Revil har vært quizmaster på O´Reillys på Grünerløkka hver fredag siden 2009. Her må du være tidlig ute for å kapre et bord.

Allerede i 1983 startet quiz-reisen, etter at han sendte inn svar på en quiz-konkurranse i Aftenposten og vant en tur til USA. Siden har han meldt seg inn i Norges Quizforbund, deltatt i Norgesmesterskap og diverse Europamesterskap og reist rundt og konkurrert i lagquiz.

Den ukentlige allmennquizen på O´Reillys er Norges største, med i overkant av 200 deltakere hver fredag. Det er fullt hus.

– Jeg aner ikke hva fredagstaco er, og sist jeg så Nytt på Nytt var Anne-Kat. Hærland med, for å si det sånn, smiler Revil.

Bjørn Revil har ikke spist fredagstaco eller fått med seg gullrekka på tv på åtte år.

Folk føler seg hjemme mellom ølreklamene

– Vi holder quiz hver eneste fredag året rundt. De eneste fredagene som utgår er eventuelt julaften og nyttårsaften, forteller Revil.

O´Reillys byr på lun, irsk pubstemning, et imponerende ølutvalg og quizspørsmålene vises på de 40 flatskjermene rundt om i lokalet. Det er lavt under taket, mørke tregulv og sennepsgult betongtak med hvitbokstavede ølreklamer. Deltakerne sitter rundt slitte, gamle trebord. På veggene henger det gamle bilder og hyller med duppeditter blant alle TV-skjermene. Det er latter rundt bordene og øl i glassene. Folk gir et inntrykk av å føle seg hjemme, og det kommer stadig noen inn med take away mat i hvite poser. Revil sier over høyttaleranlegget at deltakerne, som alltid, må være snille å rydde bort pizzaesker og pappemballasjer når de er ferdige med middagen.

Bjørn Revil leser opp et av sine 20.000 quizspørsmål.

Her møttes motstandsbevegelsen

O´Reillys ligger i Markveien 35, og en ivrig deltaker forteller VårtOslo at lokalet har en interessant historie. Under 2. verdenskrig lå Plasskaféen akkurat her – en viktig møteplass for motstandsbevegelsen.

Gregers Gram, kjent fra filmen Max Manus, ble drept her i et bakhold i november 1944, da han og Edvard Tallaksen skulle møte noen antatte tyske desertører. Det antas at en norsk angiver arrangerte møtet. Tallaksen ble skutt i kjeven, såret og tatt til fange.

Quizen med høy vanskelighetsgrad

– Hvilket firma i Tønsberg produserer dette bestikket, spør quizmaster Revil rolig. På de mange storskjermene i det tidligere motstandslokalet lyser et snirklete mønstret bestikk opp.

– Michael Knowles har nylig utgitt boken «Reasons to vote Democrats». Hva er spesielt med denne boken?

Veletablerte quiz-lag møtes hver bidige fredag, år etter år.

Revil styrer quizen fra en barkrakk med mikrofon og en trygg, tydelig stemme. Mellom spørsmålene vandrer han rundt i lokalet og slår av en prat med deltakerne. Vennskapelig erting høres fra bordene. Revil forteller at han kjenner halvparten av dem som er i lokalet ved navn. Det er en god blanding av veletablerte lag som har vært med hver fredag i mange, mange år og studenter, utdrikningslag eller andre som bare har ramlet øltørste inn ved en tilfeldighet.

Det er latter rundt bordene og øl i glassene. Quiz-lagene gir inntrykk av å føle seg hjemme. Foto: Ka Man Mak

Quizen holder høy vanskelighetsgrad, og det er spørsmål innenfor alt fra politikk, litteratur, geografi, historie og musikk, til sport, kultur, «Fleip eller fakta» og «alle svar begynner på bokstaven S». Det er 20 spørsmål i hver omgang, etterfulgt av fasiten, lest opp av Revil. Denne møtes med høylytt jubel og godlynte protester fra de mange quizerne.

Kreative lagnavn og trofaste deltakere

Blant lagene er Trygve Grans Skiskole, et lag som sitter på et stambord i hjørnet, hvor NM-pokalen ruver i midten. Nordfjeldske Propan x Fritid forteller at de har vært med hver fredag siden 2003, og at de satser på å vinne quizen ca en gang i året.

– Vi er sju stykker i dag, vi har gitt opp å være et firemannslag, ler en av deltakerne.

Babusjkas Dirty Dream har vært med i 13 år og har med seg sine egne utprintede svarark å fylle ut. Quiz Park Ranger synes at det er vanskelig å hevde seg, men satser på Topp 10. Resonans er et nytt lag bestående av studenter. De har kapret seg et hjørnebord ved toalettet.

Quizere, O'Reillys Irish pub. Foto: Ka Man Mak

Har 20 000 quizspørsmål hjemme

Bjørn Revil forteller at quizen er tidskrevende, og at han må presentere nye spørsmål hver eneste fredag.

– Jeg har en base hjemme med alle brukte spørsmål, slik at jeg kan sjekke nye spørsmål opp mot dem. Det er over 20 000 spørsmål til nå, forteller han.

Gyldendals Store Super Quiz

Gyldendals store superquiz, med 2000 spørsmål. Foto: Ka Man Mak

Quizmasteren er for tiden bokaktuell med: Gyldendals Store Super Quiz, som inneholder 2000 spørsmål i hele 200 kategorier. Der fins spørsmål for hele familien, arrangert etter ulike vanskelighetsgrader. Boken inkluderer også informasjon om hvordan man kan lage sin egen quiz, måter å arrangere quiz på og Revils egne tips om hvordan man blir en god quizmaster.

– Datteren min på 11 og hennes jevngamle kusine har faktisk skrevet alle barnespørsmålene selv, forteller en stolt quizfar.

Den populære quizen holdes hver fredag fra klokka 18. Gjennomsnittlig deltar rundt 40 firemannslag i allmennquizen, og man må være tidlig ute for å kapre et bord. O´Reillys Drinking Heaven ligger i Markveien 35 b sentralt på Grünerløkka.

Svarene på quizen er avgitt. Foto: Ka Man Mak
Powered by Labrador CMS