Prosjektsjef i OBOS Eiendom, Tore Humberset (til v.), møtte sinte Vålerenga-naboer, som stanset firma i å begynne demontering av Sotakiosken. Foto: La Sotakiosken leve
Prosjektsjef i OBOS Eiendom, Tore Humberset (til v.), møtte sinte Vålerenga-naboer, som stanset firma i å begynne demontering av Sotakiosken. Foto: La Sotakiosken leve

Vålerenga-naboer hindret arbeidere med demontering av Sotakiosken

— Vi varsler hverandre via sosiale medier, slik at vi kan stanse riving av Sotakiosken, forteller Hege Stensrud Høsøien i aksjonsgruppen La Sotakiosken leve.

Publisert

Da OBOS sendte søknad om å rive Sotakiosken, ble saken ekspressbehandlet i kommunens plan- og bygningsetat.

To dager tok det plan- og bygningsetaten å gi OBOS tillatelse til å demontere kiosken mange naboer kjemper for at skal bli stående øverst på Vålerenga.

Krever stans til klage er behandlet

— Til sammenligning har vi som protesterer mot riving av Sotakiosken ikke hørt et ord fra plan- og bygningsetaten om vår klage på OBOS-søknaden, sier Hege Stensrud Høsøien til VårtOslo.

Hun representerer aksjonsgruppa La Sotakiosken leve og forteller at de, sammen med Vålerenga historielag og Vålerenga vel, nå har sendt en klage også til Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Aksjonister festet store bannere på sikkerhetsgjerdet rundt Sotakiosken. Foto: Hege Stensrud Høsøien
Aksjonister festet store bannere på sikkerhetsgjerdet rundt Sotakiosken. Foto: Hege Stensrud Høsøien

— Vi har sendt en klage på saksbehandling og prosess, samt en begjæring om oppsettende virkning i saken om tillatelse til riving av Sotakiosken i Etterstadgata 2 på Vålerenga, forklarer Høsøien.

Oppsettende virkning betyr at et forvaltningsvedtak ikke settes i kraft fordi det er klaget på det. Vedtaket kan i så fall ikke tre i kraft før klagen er behandlet og eventuelt forkastet. I denne sammenhengen er forvaltningsvedtaket den tillatelsen plan- og bygningsetaten mottok 5. februar og hadde ferdigbehandlet 7. feburar.

OBOS bekrefter at arbeid ble stanset

Mandag formiddag var det tilløp til dramatikk ved den lille, forfalne kiosken vis-a-vis Sotahjørnet øverst på Vålerenga. Et privat firma var hyret inn av OBOS, og det fikk alarmklokkene til å ringe hos aksjonsgruppen La Sotakioske leve.

— Vi møtte opp og forklarte arbeiderne fra firmaet at de ikke kunne sette i gang riving av Sotakiosken fordi vi har en klage liggende til behandling, sier Hege Stensrud Høsøien.

Det innleide firmaet stanset etter at aksjonistene møtte opp. Deretter ringte arbeiderne i det innleide firmaet til OBOS, som møtte opp med prosjektdirektør Tore Humberset.

Aksjonister på Vålerenga frykter Sotakiosken aldri blir satt opp igjen. Fra venstre Even Haugseth fra Vålerenga historielag, Hege Stensrud Høsøien i La Sotakiosken leve og Christian Korrell. Foto: Privat
Aksjonister på Vålerenga frykter Sotakiosken aldri blir satt opp igjen. Fra venstre Even Haugseth fra Vålerenga historielag, Hege Stensrud Høsøien i La Sotakiosken leve og Christian Korrell. Foto: Privat

— Vi opplever et slags demokratisk underskudd når OBOS får hastebehandlet sin søknad, mens plan- og bygningsetaten ikke gir oss noe svar, sier Høsøien.

OBOS bekrefter overfor VårtOslo at et firma de har engasjert stanset arbeid ved Sotakiosken mandag formiddag. OBOS opplyser at de også har forsøkt å sjekke hvor en klage ligger hos plan- og bygningsetaten, uten å få noe svar i løpet av mandag.

— OBOS vil ta vare på kiosken

— Firmaet som var ved Sotakiosken skulle gjøre forberedende arbeid før kiosken demonteres og fraktes til et tørt og sikkert sted. Det skulle graves rundt kiosken for å enklere kunne få den demontert, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS til VårtOslo.

OBOS forsikrer at Sotakiosken skal settes opp igjen i nærheten av dagens plassering. Men boligselskapet mener kiosken sperrer for utbyggingsprosjektet i Etterstadgata.

— Vårt fokus er å ta vare på kiosken. Men slik den står i dag mener vi det er det best å demontere og flytte den, sa utviklingsdirektør Geir Graff-Kallevåg i OBOS til VårtOslo sist uke.

— OBOS forholder seg nå til den tillatelsen plan- og bygningsetaten har gitt oss. Der får vi lov til å demontere kiosken. Vi har ikke fått noe annen informasjon fra hverken plan- og bygningsetaten eller Fylkesmannen i Vike og Oslo, sier kommunikasjonsdirektør Pettersen.

Tester isolasjon for forurensning

Kommunikasjonsdirektøren understreker at OBOS vil rette seg etter pålegg fra både plan- og bygningsetaten eller Fylkesmannen dersom klagen fra Vålerenga historielag, Vålerenga vel og La Sotakiosken leve skulle få oppsettende virkning.

Men forklarer at arbeidene, som ble stanset mandag formiddag, også gjøres av sikkerhetshensyn.

— Det skal blant annet fjernes tung, fuktig sagmugg før demontering. OBOS sjekker sagflisen som er brukt som isolasjon for forurensning sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen.

Powered by Labrador CMS