Oslos varaordfører Khamsy Gunaratnam skal lede årets 17.maikomité. Hun ligger også an til å bli nominert som Oslo Aps ordførerkandidat før neste års valg. Foto: Arnsten Linstad

— Mer naturlig at en etnisk nordmann leder Oslos 17.mai-komité, sier Frp-politiker om varaordfører Kamzy Gunaratnam

På Facebook går Frps tidligere stortingsrepresentant og medlem av Nobelkomitéen, Inger Marie Ytterhorn, til frontalangrep på Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam. � Hvis det er rasistisk, så ok, skriver Ytterhorn.

Publisert

— Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mere naturlig at en etnisk nordmann - og allerhelst en Osloborger - leder 17. maikomiteen i Oslo. Hvis det er rasistisk - så ok.

Den mangeårige Frp-politikeren Inger-Marie Ytterhorn har foruten å ha sittet på Stortinget også vært medlem av Nobel-komitéen. I tillegg til en lang rekke andre sentrale verv. VårtOslo har søndag morgen forsøkt å få tak i Ytterhorn via telefon for å få hennes kommentar til innlegget. Men har kun kommet til Ytterhorns mobilsvar.

Dette Facebook-innlegget er nå slettet fra tidligere stortingsrepresentant for Frp, Inger-Marie Ytterhorns, Facebook-profil.

— Jeg burde vel egentlig si at jeg er overraska. Men egentlig er jeg jo ikke det. Dette viser hvilke holdninger som preger sentrale Fremskrittspartipolitikere, sier leder av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen til VårtOslo.

Kamzy vokste opp i Groruddalen

Kamzy Gunaratnam (Ap) er opprinnelig født på Sri Lanka av tamilske foreldre. Men kom til Norge allerede som treåring. Oslos varaordfører har, etter å ha bodd en kort periode som treåring i Hammerfest, tilbrakt hele oppveksten på Rødtvet og Veitvet i Oslo. Allerede som 19-åring sto Gunaratnam til valg på Oslo Aps bystyreliste.

Frps medlem av Nobelkomitéen, Inger-Marie Ytterhorn, ytterst til høyre i lys jakke da Malala Yousafzai mottok fredsprisen i 2014. Foto: Bair175/Wikimedia

Likevel mener den mangeårige Frp-politikeren Inger-Marie Ytterhorn i sitt Facebook-innlegg at hovedstadens varaordfører ikke er en "skikkelig Oslo-borger". Uttalelsen provoserer Arbeiderpartiets Frode Jacobsen. Oslo er en by der en tredel av innbyggerne har en annen etnisk opprinnelse.

— Jeg er helt sikker på Kamzy blir en flott leder av 17.mai-komitéen og vår varaordfører er en utmerket representant for det moderne Oslo, sier Jacobsen.

— Jeg er oslojente med mangfoldsbakgrunn

Facebook-innlegget på Ytterhorns side er nå slettet. Men har likevel gått viralt på nettet i Norge søndag morgen og formiddag. Dermed slipper ikke den tidligere så sentrale Frp-politikeren unna utsagnene hun selv påpeker kan være rasistiske.

Leder av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, er oppgitt over Frps mangeårige politiker Inger-Marie Ytterhorn. � Kamzy blir en flott leder av 17.mai-komitéen, sier Ap-toppen. Foto: Arnsten Linstad

Ytterhorn var opprinnelig valgt inn for Frp fra Hordaland, men har i mange år vært bosatt i fødebyen Oslo. Foruten partipolitiske verv har Frp-politikeren også blant annet hatt tunge verv som medlem av Borgarting lagmannsrett, Valglovutvalget, Pensjonskommisjonen og styreverv i AS Vinmonopolet.

— Inger-Marie Ytterhorn har representert Fremskrittspartiet i Nobelkomiteen i 17 år, og sittet på Stortinget i fire år. Hun vet utmerket godt hva hun sier og hvilke holdninger hun nører opp under ved å si dette, sier Frode Jacobsen.

— Når Ytterhorn stiller slike spørsmål, så rokker ikke det ved min identitet. Jeg vet hvem jeg er. En oslojente og norsk med mangfoldsbakgrunn Men hun legger noen premisser for annen ungdom med flerkulturell bakgrunn, som kan begynne å stille spørsmål ved seg selv, sier Khamzy Gunaratnam til TV2.

Syrlig Høyre-reaksjon

Opprinnelig skrev Inger-Marie Ytterhorn først et Facebook-innlegg der hun mente det "stadig vekk var innvanderer som måtte lede Oslos 17.mai-komié". Men da innlegget fikk mange negative reaksjoner valgte Frp-profilen å slette dette innlegget:

Dette er en skjermdump av det opprinnelige Facebook-innlegget Inger-Marie Ytterhorn la ut lørdag kveld. Som hun senere slettet og erstattet med innlegget vist lenger opp i denne artikkelen. Så ble det siste innlegget også slettet fra Frp`erens Facebook-side.

Nå reagerer også Oslo Høyres leder, Heidi Nordby Lunde, på Ytterhorns to  Facebook-innlegg.

— Med at det «stadig er innvandrere» som leder 17. mai komiteen, så mener muligens Ytterhorn partifellen Mazyar Keshvari som var leder i 2012? Det er altså Oslos varaordfører, den formidable, smarte, reflekterte, inkluderende, varme, smilende Oslo-jenta Kamzy Gunaratnam, Ytterhorn mener ikke er godt nok skikket, skriver Nordby Lunde på Facebook.

Oslo Høyres leder, Heidi Nordby Lunde, minner Inger-Marie Ytterhorn på at Frps Mazyar Keshvari ledet Oslos 17.mai-komité i 2012. Foto: Tore Sætre/Wikimedia

— Jeg for min del kunne ikke tenke meg en som er bedre egnet enn hele Oslos Kamzy, nettopp fordi hun representerer det Oslo er og det demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai, sier lederen av Oslo Høyre.

Frps medlem i 17.mai-komité ut mot Ytterhorn

Fremskrittspartiets medlem av neste års 17.mai-komité i Oslo, Lars Petter Solås, fordømmer Inger-Marie Ytterhorns Facebook-innlegg. Og skriver selv følgende på sin Fb-side;

— Kjære Kamzy Gunaratnam. Jeg gir deg min fulle og helhjertede støtte. 17. mai-komiteen for 2019 har fått en dyktig og god leder. Jobben jeg skal gjøre sammen med deg gleder jeg meg til!

— Inger-Marie Ytterhorns grove kommentar representerer ikke meg eller mitt parti. Jeg tar sterk avstand fra det hun har uttalt. Vi er begge oppvokst i denne byen, Kamzy, og jeg vet at vi deler kjærligheten for byen vår, skriver Solås på Facebook.

Powered by Labrador CMS