� Det er vi som skal takke deg, Marion. Og det er bare å beklage, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Arnsten Linstad

— Beklager, Marion. Vi tok feil og nå skroter vi gjengs leie for deg

� Den beklagelsen kom rimelig seint, Raymond. Men nå er jeg ganske glad, sa Marion A. Risa til byrådsleder Raymond Johansen da Oslos politikere enstemmig skrotet gjengs leie for beboere med funskjonsnedsettelse i kommunale boliger.

Publisert

Før onsdagens bystyremøte var det varslet demonstrasjon fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede, NFU. Mange av forbundets medlemmer i Oslo har fått sjokkøkning i husleia etter at et enstemmig bystyre i 2015 gikk inn for å innføre gjengs leie for alle som leier kommunal bolig.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud varslet før onsdagens bystyremøte at de ville foreslå å skjerme leietakere med funksjonsnedsettelser. Både Frp og SV varslet at de ville være med på Rødts forslag.

— Leia kuttes med umiddelbar virkning

Men onsdag morgen gikk byrådet ut og varslet at alle som har fått økt husleien, og som har funksjonsnedsettelser, vil få husleien nedjustert med umiddelbar virkning. De vil også få tilbakebetalt differansen de har betalt mellom subsidiert leie og gjengs leie.

To gamle kjente møttes under bystyremøtet onsdag kveld. � Jeg skulle egentlig stått på talerstolen og forklart dere politikere, mente Marion A. Risa. Ordfører Marianne Borgen forsøkte forgjeves å forklare at reglementet ikke tillater andre enn bystyrerepresentanter å entre talerstolen. Foto. Arnsten Linstad

— Det bystyret sluttet seg til i 2015 var å oppheve unntaksbestemmelser og innføre gjengs leie for flere innbyggere. Det viser seg at beslutning var fattet på et for tynt grunnlag, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fra bystyrets talerstol.

I debatten som fulgte etter Rødts forslag og byrådslederens innlegg, gikk representanter fra det ene partiet etter det andre og beklaget at de hadde vært med på vedtaket i desember 2015.

— Det er forstemmende å tenke på hvor mange som ble rammet av dette vedtaket som ble gjort, sier MDGs gruppeleder i bystyret, Harald Nissen.

— Det er realt av byrådsleder Raymond Johansen å stå for det som er gjort galt. Og det er bra at byrådet kommer med forslag til løsninger. Og Venstre støtter byrådet fullt ut, sa Odd Einar Dørum (V).

— Jeg har det bedre nå

Og til slutt samlet alle partier seg, og bystyret har dermed enstemmig bestemt at såkalt gjengs leie ikke lenger skal omfatte kommunale leietakere som har funksjonsnedsettelser.

En av mange som har vært rammet av vedtaket som nå oppheves, er Marion A. Risa. Da vedtaket var fattet, fikk hun møte Raymond Johansen utenfor bystyresalen. Og byrådslederen var rask med å gi Risa en uforbeholden unnskyldning.

Rødts Eivor Evenrud tok opp den urettferdige behandlingen av Marion A. Risa og andre med funskjonsnedsettelser i kommunal bolig. � Det var blodig urettferdig, men det er bra dere retter det opp, sa Risa til Rødt-politikeren. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg er lei meg for at det vedtaket som ble fattet i 2015 har ført til problemer for deg og mange andre. Jeg vet at det har gitt deg mange bekymringer og problemer, og jeg kan bare beklage, sa Raymond Johansen til Risa.

— Ja, jeg har det litt bedre nå. Men den beklagelsen kom rimelig seint, altså. Men tusen takk for beklagelsen, sa Marion A. Risa til byrådslederen.

— Jeg skjønner det. Og jeg er lei meg for at det ble sånn. Nå blir det heldigvis rettet opp, og du vil få tilbakebetalt alt du har måttet betale for mye i husleie. Og igjen må jeg bare, på vegne av alle politikerne beklage, sa Johansen.

— Takket være deg, Marion

Etter samtalen med byrådslederen fikk VårtOslo være med Marion A. Risa da hun møtte en gammel bekjent, ordfører Marianne Borgen (SV). De to har møtt hverandre ved flere anledninger. Og da Risa, sammen med flere medlemmer fra NFU, møtte opp på publikumsgalleriet i bystyresalen, tok Borgen seg tid til en kort prat.

— Takket være blant andre deg, Marion, har alle partier snudd. Du har vært med på å tydeliggjøre de problemene mange fikk da husleia ble mer enn doblet for mange med funksjonsnedsettelser i kommunale boliger, sa ordføreren.

Marion A. Risa fikk økt husleia fra 3.500 kroner i måneden til 11.000 etter at et enstemmig bystyre vedtok å ikke lenger skjerme henne fra gjengs leie. Nå vil Risa få tilbakebetalt alt hun har betalt for mye siden sommeren 2017.

Og under bystyremøtet ville Marion helst entre talerstolen og forklare politikerne den uretten hun har opplevd.

— Ja, egentlig ville jeg stått på bystyrets talerstol og forklart dere dette under møtet, sa Marion A. Risa til ordføreren.

— Det går dessverre ikke an. Vi har noen regler som sier at bare de som er medlemmer av bystyret kan holde innlegg fra talerstolen. Men jeg brukte jo din historie i mitt innlegg. Så på en måte har du fått frem budskapet ditt, svarte ordfører Marianne Borgen.

Powered by Labrador CMS