Oslos tidligere ordfører, Fabian Stang (H), ledet syklende an demonstrasjonen mot at Briskebytrikken flyttes fra Inkognitogaten til Skovveien på Frogner. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Syklende Fabian Stang ledet an i demonstrasjon mot flytting av trikk til Skovveien

Omlag 300 mennesker trosset gråværet i Oslo for å demonstrere mot flytting av Briskebytrikken. — Mitt livs første demonstrasjonstog, sier Frps Camilla Wilhelmsen.

Publisert

Regnværet tok seg en pause da beboere på Frogner fikk selskap av både Oslos tidligere ordfører Fabian Stang (H) og landets tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) i demonstrasjonen mot flytting av trikken til Skovveien.

— I fire og et halvt år har Venstre og jeg jobbet for bedre trafikksikkerhet i Skovveien. Dette er en gate jeg kjenner godt og er veldig glad i. Vi vil ha trikk, men den bør ikke flyttes fra Inkognitogaten til Skovveien, sier Odd Einar Dørum til VårtOslo.

I sitt livs første demonstrasjonstog

Også nestlederen av bystyrets byutviklingskomite, Camilla Wilhelmsen (Frp), var med i protesttoget som startet ved Riddervolds plass klokka 17 og gikk ned Skovveien til en kort stopp med appeller ved gatens lokale baker. Der ble det servert gratis kaffe og boller til alle demonstranter i det sure septemberværet, før demonstrantene fortsatte ned Frognerveien og til Solli plass.

Ikke bare gikk Camilla Wilhelmsen i sitt livs første demonstrasjonstog, hun holdt også appell mot flytting av Briskebytrikken. Til venstre i bildet står Høyres Hermann Kopp lent mot veggen til Baker Hansen i Skovveien. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Dette var mitt livs første demonstrasjonstog. Det var en litt rar opplevelse, men en verdig sak å demonstrere mot. Så jeg gjentar det gjerne for en så god sak, sier Camilla Wilhelmsen.

Både Høyre, Venstre og Frp støtter lokalmiljøet i Skovveien og Frognerveien i kampen mot flytting av Briskebytrikkens trasé. Men for Frp er trikken uønsket i hele Oslo. Slik er det ikke for Venstre og Høyre.

Tidligere justisminister og samferdselsminister Odd Einar Dørum (V) holdt appell og representerte Venstres bystyregruppe i demonstrasjonen. Til venstre nyter Fabian Stang kaffe spandert av den lokale bakeren i Skovveien. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vi i Høyre er for trikken, men ikke flytting av trikketraséen fra Inkognitogaten til Skovveien. Og la meg straks gjøre det klart; Høyre sier blankt nei også til de som vil ha trikk i Bygdøy allé, sier bystyremedlem Hermann Kopp (H).

Godtar ikke Ruters påstand om for krapp sving

— Vi i Venstre står sammen med Høyre. Vi er for trikken i Oslos gater, men mot at Briskebytrikken flyttes til Skovveien, sier Odd Einar Dørum.

— Men ett av Ruters viktigste argumenter for å flytte traséen er at svingen øverst i Inkognitogaten er for krapp, har dere ikke forståelse for det argumentet?

— Nei, det er ingen forskjell på for eksempel svingen trikkene gjør fra Akersgaten og inn i Prinsens gate. Der har man funnet en teknisk løsning som fungerer utmerket. Jeg forstår at det ikke lar seg gjøre mange steder i byen, men det lar seg selvfølgelig gjøre ett sted til. Samme tekniske løsning som benyttes i sentrum kan også brukes for trikken i svingen fra Inkognitogaten og opp mot Riddervolds plass. Oslo tåler å ha to steder i byen der det benyttes en slik løsning, sier Odd Einar Dørum.

Ridende politi foran demonstrantene på vei ned Skovveien. Omlag 300 mennesker protesterte tirsdag mot trikk i Skovveien. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Mandag kveld, ett døgn før denne demonstrasjonen, vedtok et enstemmig representantskap i Oslo Høyre følgende resolusjon: Bevar det gode miljøet i Skovveien, og skån beboere og næringsliv for etablering av trikketrasé i Skovveien, sier Hermann Kopp.

Bystyret avgjør trolig i løpet av vinteren

Plan- og bygningsetaten har nå avsluttet høringsrunden hvor det kom inn 59 uttalelser til planen om flytting av traséen for Briskebytrikken. Plan- og bygningsetaten gir Ruter sin tilslutning til flyttplanene. Nå sendes saken til byrådet, som i sin tur vil avgi en innstilling til bystyret. Det er der den endelige beslutningen vil bli fattet, trolig i løpet av vinteren.

Demonstrantene gikk også ned Frognerveien til Solli plass. Dersom Briskebytrikken flyttes fra Inkognitogaten vil antallet trikker i nedre del av Frognerveien dobles. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Jeg håper byrådet nå ser det store lokale engasjementet og motstanden, og tar hensyn til det. Skovveien er en av Oslos mest særegne gater som vi i Frp mener bør bevares slik den er, sier Camilla Wilhlemsen.

— Dessuten er dette også et spørsmål om trafikksikkerhet. Per i dag er det alt for mange som kjører alt for fort i gaten tross fartgrensen på 30 km/t. Vi vil ikke ha trikken hit også. Dette er skolevei for mange barn, og derfor bør ikke trafikkbelastningen økes ytterligere når Briskebytrikken kan fortsette å kjøre Inkognitogaten, sier Odd Einar Dørum.

Powered by Labrador CMS