Stort telt med sperringer og vakthold er satt opp innenfor vernesonen ved Lutvann. � Vi kan ikke si noe om hva som skjer, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i bymiljøetaten. Foto: Steinar Saghaug

Hemmelig James Bond-innspilling også ved Lutvann? Kommunen nekter å si hva som skjer

Innenfor Østmarkas vernesone ved Lutvann er det satt opp sperringer og store telt. Bymiljøetaten nekter å si hva som foregår. Er James Bond-innspilling flyttet fra Nittedal til Lutvann i Oslo?

Publisert

Forberedelsene til innspilling av den nye James Bond-filmen, med arbeidstittel "Bond 25", har vært i gang en stund. I februar i år ble det kjent at det skulle gjøres opptak i Nittedal, helt på kommunegrensen til Oslo.

Nå tyder imidlertid unormal aktivitet ved Lutvann på at historien om Hennes Majestets hemmelige agent 007 også skal foregå i Østmarka i Oslo.

— Sist uke ble det satt opp store sperringer ute på isen på Lutvann. Nå er omlag 700 meter av skiløypa innover fjernet og erstattet med bilvei. I tillegg er det satt opp store telt inne i Østmarka, forteller Steinar Saghaug til Vårtoslo.

Reagerer på bryske vektere

Steinar Saghaug er ingen hvem som helst. Som mangeårig Ap-politiker har han blant annet vært miljø- og samferdselsbyråd i Oslo. Med øverste politisk ansvar for nettopp forvaltningen av Østmarka.

Den rutinerte Ap-politikeren er også mangeårig leder av foreningen Østmarkas Venner, og kjenner derfor Marka bedre enn de fleste.

— Jeg har stor glede av James Bond-filmene, og vil ikke fremstå som motstander av at det filmes ved dronningen av alle Markas vann, Lutvann. Men jeg reagerer på å bli møtt av bryske vektere som åpenbart lyver når de påstår det blir tatt statlige vannprøver, sier en oppgitt Saghaug.

Like ved det inngjerdede området på Lutvann er det satt opp store telt innenfor vernesonen i Østmarka. Foto: Steinar Saghaug

— Oslo kommune og bymiljøetaten må kunne informere folk skikkelig om at her er det gitt tillatelser, og at alt skjer i ordnede former. Jeg har ingenting i mot at spektakulære scener filmes i den spektakulære naturen vi har her i Oslo. Bare det ikke skader naturen og ryddes ordentlig opp etterpå, sier Saghaug.

Prekestolen havnet i India

Men hvorvidt en ny James Bond-film gir god reklame for Oslo-marka gjenstår å se. Da Tom Cruise filmet actionscener til "Mission Impossible 6" i Rogaland, havnet spektakulære Prekestolen til slutt opp i India da filmet ble lansert, fortalte Dagbladet.

Filmen med Daniel Craig som 007 har arbeidstittel "Bond 25", og blir tildelt 47 millioner kroner i såkalt insentivtilskudd for å delvis spilles inn i Norge. Insentivordningen for film gir 25 prosents refusjon av utgifter for internasjonale filminnspillinger i Norge, skriver NTB i forbindelse med opptakene i Nittedal. Dermed vil filminnspillingen angivelig legge igjen 188 millioner kroner her til lands dersom hele tilskuddet benyttes.

Ved Langvann i Nordmarka, på grensen mellom Oslo og Nittedal, oppføres det et hus som trolig skal benyttes i innspilling av en James Bond-film. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Filmen skal ifølge filmstedet IMDB ha premiere i februar 2020, og er den 25. i rekken om agent 007 som er produsert av Albert R. Broccolis filmselskap. Sean Connerys "comeback" som Bond i 1983-innspillingen "Never Say Never Again" er ikke medregnet fordi Broccoli ikke hadde rettighetene til manuset.

VårtOslo har sendt melding til bymiljøetatens kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien og spurt om etaten er kjent med hva som skjer ved Lutvann i Østmarka.

— Vektere ikke engasjert av kommunen

Kommunikasjonsdirektør Richar Kongsteien i bymiløetaten. Foto: Oslo kommune

— Ja, vi kjenner til hva som skjer. Men fordi de som driver der skal ha kontroll på informasjonen rundt prosjektet sitt, kan vi ikke si noe om det nå, skriver Kongsteien.

— Men bryske, ubehagelige vakter sier til publikum at det blir tatt "statlige vannprøver". Det bor 50.000 mennesker i nærområdet til Lutvann, og denne typen informasjon er egnet til å skremme folk. Hvordan kan bymiljøetaten leve med at vektere skremmer folk med åpenbare løgner? Er dette innspilling av en James Bond-film?

— Jeg kan ikke si noe om hva som skjer. Men statlige vannprøver er helt ukjent og høres veldig rart ut. Det er ikke vakter engasjert av oss, så det er vanskelig å kommentere utover at det var et veldig rart svar, skriver Richard Kongsteien i en sms til VårtOslo.

— Men dette er innenfor vernesonen i Østmarka og slik sett underlagt strenge regler og krav. Selv minimal trehogst blir behørig annonsert og informert om. Nå blir i stedet folk skremt av vektere. Og det øverste informasjonsansvaret ligger vel hos bymiljøetaten? Er det gitt de nødvendige tillatelsene til aktivitet innenfor vernesonen?

— Jeg er helt enig i at informasjonsansvaret ligger hos oss. Men kan ikke si noe mer nå. Jeg jobber for å skaffe VårtOslo en kontaktperson til prosjektet. Så skal jeg svare på spørsmål om vernesonen og risikovurdering når prosjektet er ferdig, skriver Kongsteien.

Måtte til slutt innrømme filming

Hemmelighetskremmeriet rundt innspilling av en Bond-film er kjent fra Nittedal i februar. Lokale medier har gjentatte ganger forsøkt å få Nittedal kommune i tale om byggeaktiviteten. Både fylkesmannen i Oslo og Viken, Nittedals ordfører, informasjonssjef og andre ansvarlige i kommunen nekter å fortelle hva som foregår, skrev Dagbladet sist måned.

� Jeg tar alle forbehold, og vet jo ikke om dette er en filminnspilling. Men noe foregår ved Lutvann, og det burde bymiljøetaten og Oslo kommune kunnet informert om på en bedre og mer hensiktsmessig måte , sier mangeårig Ap-politiker og markaforkjemper Steinar Saghaug. Foto: Steinar Saghaug

Men til slutt ble det imidlertid bekreftet fra Nittedal kommune overfor Aftenposten at det skal spilles inn film ved den nybygde hytta på Langvann i Nordmarka.

Ifølge avisen er det ansatte i filmproduksjonsselskapet True North som har oppholdt seg i området. Disse skal ha ansvar for å tilrettelegge for "Bond 25" i Norge. Filminnspillingen vil trolig foregå i store deler av mars, skriver NTB.

Nå tyder mye på at også Lutvann i Oslo skal benyttes til innspilling av scener i den nye James Bond-filmen. Men dersom dette er tilfellet, er ikke Steinar Saghaug spesielt imponert over måten bymiljøetaten og Oslo kommune overholder sitt informasjonsansvar.

Åpne om Italia-innspilling

— Jeg tar alle forbehold, og vet jo ikke om dette er en filminnspilling. Men noe foregår, og det burde bymiljøetaten og Oslo kommune kunnet informert om på en bedre og mer hensiktsmessig måte.

— Gjort på den rette måten, ville folk fått et eierforhold til filmen som muligens spilles inn. Det er positivt at Lutvann og Østmarka brukes i filminnspilling. Men det er ikke bra at turgåere blir møtt av bryske vakter. Dette kunne blitt gjort på en mye bedre måte, sier Ap-veteranen og den mangårige markaforkjemperen Steinar Saghaug.

Sist uke ble det satt opp gjerder på isen som ligger over Lutvann. Omlag 700 meter av skiløypa fra Lutvann leir er fjernet og erstattet med brøytet vei for biler. Foto: Steinar Saghaug

Ifølge bransjebladet Variety er produksjonsselskapet bak den 25. James Bond-filmen i ferd med å forberede innspilling også i sørlige Italia. Variety skriver at agent 007 skal oppholde seg i byen Matera i mars. En by som i 1993 fikk UNESCos verdensarv-status, og der også deler av Ben Hur-innspillingen med Charlton Heston foregikk i 1959. Også Mel Gibsons svært kontroversielle film Passion of Christ ble delvis innspilt i Matera i 2004.

Lekkasjer og Romeriksporten

Markaforkjemper Steinar Saghaug. Foto: Arnsten Linstad

I Italia er ikke innspilling av den nye James Bond-filmen forbundet med like mye hemmelighetskremmeri som i Norge. Overfor bransjebladet Variety blir Italia-innspillingen bekreftet av en produsent i produksjonsselskapet for 007-filmatiseringen.

— De av oss som husker lekkasjene i grunnvannssonen ved Lutvann og Puttjern på 1990-tallet da Romeriksporten ble bygget, er naturlig nok på vakt hver gang vi ser noe unormalt ved Lutvann, sier Steinar Saghaug.

— Derfor er det også kritikkverdig at bymiljøetaten og Oslo kommune ikke sørger for skikkelig informasjon. Men dersom Lutvann virkelig er åsted for innspilling av James Bond, så gleder jeg meg selvfølgelig til å se filmen, avslutter den mangeårige markaforkjemperen og Ap-politikeren.

Powered by Labrador CMS