Tidligere holdt restauranten Bistro Brocante til i lokalene som nå er overtatt av Tommi`s Burger Joint. Nedenfor, i samme bygård, ligger Fru Hagen. Foto: Arnsten Linstad
Tidligere holdt restauranten Bistro Brocante til i lokalene som nå er overtatt av Tommi`s Burger Joint. Nedenfor, i samme bygård, ligger Fru Hagen. Foto: Arnsten Linstad

Naboer klagde og utleier ville kaste ut Tommi`s Burger Joint på Grünerløkka. Men hamburgerkjeden vant i retten

I ett og et halv år kranglet utleier, leietaker og naboer i Thorvald Meyersgate 40 på Grünerløkka. Stridens kjerne var blant annet det naboene mente var sjenerende matlukt og stekeos fra restauranten Tommi`s Burger Joint.

Publisert

I Thorvald Meyers gate på Grünerløkka har utesteder, barer, kaféer og restauranter de siste tiårene tatt over gatebildet. Og et av de aller første tilskuddene til "nye" og hippe Grünerløkka var kaféen Fru Hagen i Thorvald Meyers gate 40 for 22 år siden.

Noen år senere åpnet Bistro Brocante i nabolokalene i bygården like ved Olaf Ryes plass. Men i 2016 ble leiekontrakten for både Fru Hagen og Bistro Brocante overført til nye leietakere.

Klager tre dager etter åpning

Leietakerne skulle fortsette driften av Fru Hagen, men ville gjøre om Bistro Brocante til en hamburgerrestaurant. Inn kom den islandske hamburgerkjeden Tommi`s Burger Joint, som fra før av også drev et par andre steder i Oslo.

Interiøret hos Tommi`s Burger Joint er preget av rocke-helter. Øverst til høyre skimtes en plakat av Bob Dylan. Dylanologer vil se at bildet er tatt før nobelprisvinneren i litteratur gikk over til elektrisk gitar. Foto: Arnsten Linstad
Interiøret hos Tommi`s Burger Joint er preget av rocke-helter. Øverst til høyre skimtes en plakat av Bob Dylan. Dylanologer vil se at bildet er tatt før nobelprisvinneren i litteratur gikk over til elektrisk gitar. Foto: Arnsten Linstad

9. juni 2017 åpnet Tommi`s Burger Joint sin restaurant i gamle Bistro Brocantes lokaler i Thorvald Meyers gate 40. Bare tre dager senere startet bråket som skulle ende i Oslo tingrett ett og et halvt år senere.

Naboene i leilighetene i bygården klagde på stekeos og matlukt fra hamburger-restauranten. Og utleier, selskapet Løkka Handelskompagni, sendte 12. juni 2017 Tommi`s Burger Joint, TBJ, varsel om mulig mislighold av leiekontrakten.

Branntilløp på kjøkken

"Det ble vist til at beboerne i gården ikke kunne ha vinduene åpne ut i bakgården på grunn av lukt. Det ble også vist til at det var gjort endringer i lokalene, uten å innhente samtykke fra utleier", skriver Oslo tingrett i dommen som falt sist uke.

Naboene i sameiet Thorvald Meyers gate 40 fremsatte deretter en skriftlig klage til utleier Løkka Handelskompagni, der de krevde at leietaker TBJ måtte skaffe seg et bedre ventilasjonsanlegg. Naboene tilbød seg også å bidra økonomisk for å få bukt med stekeos og matlukt.

Fru Hagen i Thorvald Meyers gate var ett av de første 'hippe' utestedene på Grünerløkka for over 20 år siden. Noen år senere åpnet Bistro Brocante i lokalene som nå huser Tommi`s Burger Joint. Foto: Arnsten Linstad
Fru Hagen i Thorvald Meyers gate var ett av de første "hippe" utestedene på Grünerløkka for over 20 år siden. Noen år senere åpnet Bistro Brocante i lokalene som nå huser Tommi`s Burger Joint. Foto: Arnsten Linstad

Men nøyaktig en måned etter åpningen av hamburgerrestauranten i Thorvald Meyers gate 40, skjer det som ikke skulle skje. Det bryter ut brann hos Tommi`s Burger Joint. Riktignok slukkes brannen på kjøkkenet før brannvesenet ankommer. Men uhellet fører til at utleier, Løkka Handelskompagni, fremmer krav om full driftsstans i lokalene til Tommi`s Burger Joint.

Ba byfogden om utkastelse

Men den islandske hamburgerkjeden stanser ikke driften. I dommen beskrives det som skjer når sommeren er slutt:

"TBJ fortsatte driften utover høsten 2017, og partene var i dialog. TBJ fremla forslag til nytt ventilasjonsavtrekk over bygget, som ikke ble akseptert av Løkka Handelskompagni. Løkka Handelskompagni fremsatte varsel om mislighold av kontrakt den 14. september 2017."

Utover vinteren forsøker Tommi`s Burger Joint å innstallere nytt ventilasjonsanlegg. Men arbeidet forsinkes grunnet uenighet om plassering av anlegget. Samtidig fortsetter utleier å kreve heving av leiekontrakten med hamburgerkjeden.

I februar 2018 sender utleier en såkalt "begjæring om fravikelse" til byfogden. I praksis betyr det en utkastelse. Men Oslo byfogdembete opplyste at det måtte avholdes muntlige forhandlinger, og at disse ikke kunne gjennomføres før i august. Dermed stevner Løkka Handelskompagni hamburgerkjeden for Oslo tingrett.

— Kjente til drift av hamburgerrestaurant

I tingretten hevdet utleier at hamburgerkjeden hadde brutt flere punkter i leiekontrakten. Blant annet ved at TBJ hadde "misligholdt vedlikeholdsplikten". I tillegg la Løkka Handelskompagni særlig vekt på naboenes klager om stekeos og matlukt.

Tommi`s Burger Joint og Fru Hagen ligger begge i en bygård med leiligheter. Rett ved Olaf Ryes plass og trikkeholdeplassen. Foto: Arnsten Linstad
Tommi`s Burger Joint og Fru Hagen ligger begge i en bygård med leiligheter. Rett ved Olaf Ryes plass og trikkeholdeplassen. Foto: Arnsten Linstad

Men saksøkte TBJ avviste brudd på leiekontrakten, og påpekte i retten at ventilasjonsanlegget som brukes i restaurantlokalene i Thorvald Meyers gate 40 er i tråd med de offentlige krav som stilles til slike anlegg, og med det som er vanlig i bransjen.

I dommen påpeker retten at det er utleier som er ansvarlig for forsvarlig ventilasjons- og brannsikringsanlegg. Noe partene heller ikke bestrider, ifølge tingretten. Men så kommer en knusende uttalelse rettet mot saksøker, Løkka Handelskompagni:

"Retten legger til grunn at Løkka Handelskompagni var kjent med at TBJ skulle drive en hamburgerrestaurant i lokalene, og at ulike detaljer rundt oppstart av driften ble diskutert på møter mellom partene høsten 2016".

Må betale 174.200 i saksomkostninger

Videre slår dommen fra tingretten fast:

"Løkka Handelskompagni hadde akseptert at det skulle drives en hamburgerrestaurant i lokalene, som vil innebære bruk av grill og frityr. Løkka Handelskompagni kan således ikke i ettertid påberope seg at dette er et mislighold av kontrakten. Det foreligger ikke noe dokumentasjon på at det eksisterende ventilasjonsanlegget ikke tilfredsstilte offentlige krav, eller at det avvek særskilt fra andre ventilasjonsanlegg som er vanlige i bransjen".

Dermed vant den islandske hamburgerkjeden søksmålet, og får fortsette driften i lokalene i Thorvald Meyers gate 40. Saksøker, Løkka Handelskompagni, må også dekke Tommi`s Burger Joints saksomkostninger på 174.200 kroner.

Powered by Labrador CMS