Hus i Geitmyrsveien 34 og Kjetil Rolness
– Greier arkitekten å vekke sterke fiendtlige følelser hos ellers fredelige og konfliktsky folk, har man lyktes, mener Kjetil Rolness, i forbindelse med det nye bygget på St. Hanshaugen.

– Så har Darth Vader enda et lysthus under oppføring, denne gang i Geitmyrsveien, like ved St. Hanshaugen

– Hvilken stilart er dette, vil du kanskje spørre. Svaret er opplagt: Dette er stealth-stil. Formspråket stammer fra militærteknologien, der man søker å gjøre droner og fly usynlige for fiendens radar, kommenterer skribent Kjetil Rolness.

Publisert

Kjetil Rolness kommenterer videre: – I arkitekturen har stilen imidlertid det motsatte motiv: Arkitekt og byggherre ønsker at bygget skal TILTREKKE seg oppmerksomhet. Og helst av den NEGATIVE sorten. Greier man å vekke sterke fiendtlige følelser hos ellers fredelige og konfliktsky folk, har man lyktes.

Hamran og Johansen Arkitekter har tegnet dette huset i Geitmyrsveien 34 på St. Hanshaugen, på vegne av utbygger Nikolaos Farmakis.

Boligen har fem etasjer fordelt på 722,3 kvadratmeter. Det er gitt tillatelse til tre boenheter og fem parkeringsplasser.

Harmoniserer godt med omgivelsene

Plan- og bygningsetaten har følgende flagrende ord å si om bygget:

«Den horisontale trekledningen bidrar til å dempe virkningen av de ulike vinklene i møtene mellom tak og gesims, og som helhet mener vi at nybygget harmoniserer godt med sine omgivelser. Den varierte, men samtidig stringente fordelingen av lysåpninger i fasadene, gir et godt estetisk uttrykk.

Sammen med modelleringen av volumet, gir fasadeutformingen bygget en egen identitet, som etter vårt skjønn har høy egenverdi og mulighet til å berike nærområdet. Det vil imidlertid være en avgjørende faktor for sistnevnte at de høye ambisjonene til utformingen ikke stopper i prosjekteringen, men videreføres i utførelsen med høy presisjon på detaljering og bruk av gode, varige materialer og løsninger».

Geitmyrsveien 34
Slik så tomten i Geitmyrsveien ut for noen år siden.

Uglade naboer

Men naboene er ikke fullt så glade. De mener at bygget i for liten grad tilpasser seg bygningsmiljøet rundt. De frykter også at det ruvende bygget vil stjele lys og utsyn.

Naboene er også kritiske til at nabovarselet er sendt ut i fellesferien, når mange har begrensede muligheter til å forholde seg til svarfristen på to uker.

Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret har følgende å si om plan- og bygningsetaten kommentarer:

– Teksten er legendarisk våsete og fjern fra virkeligheten slik de fleste mennesker opplever den.

Geitmyrsveien 34.
Naboene frykter at det nye huset vil bli veldig dominerende i nabolaget.

Den nye svarte dronen

Rolness kommenterer ironisk:

– Husk det, når du går eller kjører forbi den nye svarte dronen i en av Oslos flotteste bydeler: Huset gjør vondt å se på, men fagfolk har tatt ansvar, og tenkt på hva som er godt for deg - og for samfunnet.

Utbygger Nikolaos Farmakis skal selv bo i bygget. Han sier følgende til Avisa Oslo:

– Det ligger jo i kortene at jeg liker dette huset, selvfølgelig elsker jeg det, til deres store forargelse. Men folk får mene hva de vil.

Powered by Labrador CMS