� Jeg tror man skal være forsiktig med å datofeste når man kan få til priskutt på kollektivreiser, sier miljøbyråd Arild Hermstad (MDG). Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Byrådet lovet billigere kollektivreiser. Så satte Ruter prisen opp. – Ikke mulig å stanse, sier MDGs miljøbyråd

I november skrev MDGs miljøbyråd Lan Marie Berg på Facebook: "Det skjer! Nå setter vi av penger for å gjøre kollektivprisene billigere og innføre kjøttfri skolemat. Lik og del!"

Publisert

I bystyret måtte Lan Marie Bergs vikar, fungerende miljøbyråd Arild Hermstad (MDG), forklare hvordan det kan ha seg at Ruter har satt opp prisene på buss, trikk og bane.

Venstres Haakon Riekeles ville ha svar på om prisøkningen er det rødgrønne byrådets første løftebrudd i 2020.

 — Vi har utsatt prisøkning

— Vi snakker om to forskjellige prisøkninger. Den ene prisøkningen er den årlige justeringen i henhold til konsumprisindeksen. Og den andre prisøkningen er den avtalefestede i Oslopakke 3-økningen, svarte Hermstad.

— Dette ble avtalt i forrige forhandlingsrunde hvor første del er blitt gjennomført, men den andre delen av økningen har vi fått utsatt. Og det er også det vi har sagt at vi skulle få til, sa den vikarierende miljø- og samferdselsbyråden.

Skjermdump fra Oslo MDGs Facebook-side.

Men i Ap/SV/MDG-byrådets politiske plattform står det ingenting om at en prisøkning skal utsettes. Det står derimot svart på hvitt at prisen på enkeltbilletter skal ned med 20 prosent. Nå er det i stedet gjennomført en snittøkning på tre prosent.

— Det skal alltid lønne seg å velge miljøvennlig, og derfor vil byrådet kutte billettprisene i samarbeid med Viken. I første omgang vil vi kutte prisene på enkeltbilletter med 20 prosent og utvide familierabatten, står det på side 18 i byrådserklæringen signert av MDG, Ap og SV 22. oktober 2019.

— Venstre fikk ned pris på månedskort

— Det som har skjedd denne uken er at billettprisene har steget. Nå koster det 770 kroner for et månedskort og det koster 37 kroner for en enkeltbillett. Hvordan henger dette sammen når MDG sitter med samferdselsbyråden og lovet å kutte prisene med 20 prosent i valgkampen, spurte Venstres bystyrerepresentant Marit Vea.

� Når kan byens innbyggere forvente at billettprisene faktisk blir redusert, slik de rødgrønne lovet både i valget og i sin byrådserklæring i fjor, spør Marit Vea (V). Foto: Arnsten Linstad

— Det å sette ned billettprisene i Ruters prisområde, det fordrer at vi er enige med Viken om priskuttene. Den økningen i prisen som er gjort nå, er den årlige økningen i tråd med konsumprisindeksen. Det er noe som har vært gjort i alle år. Også i tidligere perioder har det vært gjort. Når det gjelder vår ambisjon om å kutte kollektivprisene, så har vi altså satt av en sum i årets budsjett for å kunne få det til, svarte Arild Hermstad.

Venstres Marit Vea var ikke fornøyd med svaret. Og påpekte at Venstre, da partiet satt i borgerlig byråd i 2008, reduserte prisen på månedskort til 550 kroner.

— Opp til prosessen å få ned prisen

Prisen på et månedskort er nå på 770 kroner under miljø- og samferdselsbyråden fra MDG.

— Det er, som sagt, snakk om å sette av penger, og Oslo har i hvert fall satt av penger til å gjennomføre de priskuttene vi ønsker å få gjennomført. Men så er det opp til prosessen hvordan vi får til den kollektivprisnedgangen, svarte miljøbyråd Arild Hermstad.

— Det er fortsatt ikke mulig å få til dette over natten. Og når det gjelder økning i konsumprisindeks, så er det noe Ruter gjør hvert år. Det er ikke innenfor vår rekkevidde å nekte dem å gjøre dette uten at det kompenseres for i budsjettet, sa den vikarierende MDG-byråden.

Svaret fra Hermstad fikk Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til å reagere. Unødig komplisert, mener Bjercke.

Vil ikke datofeste prisnedgang

— Dette fremstår jo mer komplisert enn det burde være. Både Venstre og MDG gikk til valg på å sette prisene kraftig ned, så opplever folk at prisene i stedet går opp. Det er klart folk reagerer, sa Bjercke.

— De reagerer jo særlig på at dette står i den rødgrønne byrådsplattformen, og det står i plattformen for det nye styret i Viken at de skal få ned kollektivprisene. Det skal faktisk ikke mer til enn at byrådet i Oslo og fylkesrådet i Viken blir enige om å sette ned prisene, sa Hallstein Bjercke (V).

Det fikk et kort svar fra samferdels- og miljøbyråd Arild Hermstad. Som hadde vansker med å forklare hvordan det rødgrønne byrådet kan godta at Ruters priser nå har gått opp og ikke ned.

— Jeg tror man skal være forsiktig med å datofeste når man kan få til et sånt priskutt. Men vi jobber jo for at det skal kunne skje så raskt som mulig, svarte MDG-byråden.

Powered by Labrador CMS