To menn pågrepet for medvirkning til masseskytingen i Rosenkrantz gate: – Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og er norsk statsborger, opplyser politiet
To menn pågrepet for medvirkning til masseskytingen i Rosenkrantz gate: – Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og er norsk statsborger, opplyser politiet

To nye menn pågrepet og siktet for medvirkning til masseskytingen ved Per på hjørnet og London pub

To menn er pågrepet og siktet for medvirkning til skytingen ved Per på hjørnet og London Pub i Rosenkrantz gate natt til 25. juni, opplyser politiet. Ingen av de to pågrepne er den etterlyste islamisten Arfan Bhatti.

Publisert

Begge er er siktet for medvirkning til terrorhandling.

– Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og er norsk statsborger. Begge mennene er kjent for politiet fra før og begge er bosatt i Oslo, skriver Oslo-politiet i en pressemelding mandag formiddag.

Fire siktede etter masseskytingen

Det er ikke kjent hvordan de to mennene stiller seg til siktelsen.

Mannen i 40-årene blir fremstilt for varetektsfengsling enten mandag eller tirsdag. Mannen i 30-årene har samtykket til fengsling, og fengslingsmøtet går som kontorforretning, altså at partene ikke trenger å møte opp i retten.

Det er dermed til sammen fire siktede personer i saken.

Fra før er Zaniar Matapour siktet. Han ble pågrepet på stedet etter at to menn ble skutt og drept utenfor barene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt til 25. juni. Flere andre ble skadd.

Bhatti etterlyst internasjonalt

Politiet har også siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst. Han oppholder seg for tiden i Pakistan.

– For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter, hadde vi tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden. Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, skriver politiet videre.

– Politiet har ikke hatt kontakt med Bhatti, men har vært i kontakt med hans forsvarer Svein Holden, uten at vi kan kommentere innholdet i dette, skriver politiet.

Matapour ennå ikke avhørt

Det var i 1-tiden natt til 25. juni at det ble løsnet skudd mot de to barene i Rosenkrantz' gate. To menn i henholdsvis 50- og 60-årene ble drept, og flere titalls personer ble såret.

Etter få minutter ble Zaniar Matapour lagt i bakken av vitner på steder, og han ble raskt pågrepet av politiet.

Han har ennå ikke villet snakke med politiet for å avgi en forklaring. Politiet har hatt flere hypoteser, deriblant terror.

Tidligere denne måneden ble gaten der skytingen skjedde, farget i regnbuefarger. Noen dager senere ble det arrangert et regnbuetog gjennom Oslos gater, som blant annet gikk forbi åstedet. Ifølge Oslo pride var det 60.000 mennesker som gikk i toget, noe som ble ny rekord.

Powered by Labrador CMS