Arfan Bhatti siktet og etterlyst for medvirkning til terrorhandling ved masseskytingen

Mannen som er siktet og etterlyst for medvirkning til terrorhandling ved masseskytingen, skal være Arfan Bhatti. Han skal nå være etterlyst over hele verden via politisamarbeidet Interpol.

Publisert

Det opplyste politiet på en pressekonferanse fredag.

Ifølge TV2 og Aftenposten er det Arfan Bhatti (44) som skal være siktet for medvirkning til masseskytingen.

Politiet sier mannen er på frifot og befinner seg i utlandet. Politiet samarbeider med pakistanske myndigheter for å få mannen pågrepet. Bhatti skal også være etterlyst over hele verden via det internasjonale politisamarbeidet Interpol.

Bhatti er en ledende figur for bevegelsen Profetens Umma. De ble kjent for å rekruttere nordmenn til å krige for IS i Syria.

Befinner seg i Pakistan

Ifølge Aftenposten tror politiet han befinner seg i Pakistan og har bedt pakistansk politi om bistand.

Han er siktet for medvirkning til terror, sa politiadvokat Børge Enoksen under dagens pressekonferanse.

– Hypotesen om at angrepet ble gjort med terrorhensikt, er styrket, sa Enoksen.

Zaniar Matapour (42) skjøt og drepte to personer og skadet 21 utenfor de to pubene Per på hjørnet og London i Oslo sentrum 25. juni. Matapour var bevæpnet med en maskinpistol og en pistol da han gikk til angrep.

Ifølge Enoksen er det 260 fornærmede i saken til nå, og det er gjennomført i alt 570 avhør.

Nekter å forklare seg

Matapour har selv en lang historie med vold og trusler. PST mener han tilhører et ekstremt islamistisk miljø.

Matapour har hittil nektet å forklare seg for politiet. Han er tvangsinnlagt ved regional sikkerhetspost på Haukeland universitetssjukehus for judisiell observasjon. Denne observasjonen tar sikte på å avgjøre om Matapour var tilregnelig da han skjøt.

Matapour ble mandag denne uken varetektsfengslet i ytterligere fire uker. Han holdes i isolasjon og nektes tilgang til medier fram til 3. oktober.

I kjennelsen viser tingretten til at det gjenstår mye etterforskning i saken. En viktig brikke er å etterforske Matapours forsett.

Powered by Labrador CMS