Annonsørinnhold

Derfor er finansiell kompetanse så viktig

Når man blir eldre og får ansvar for en rekke flere ting, innser man fort at det finansielle er en stor del av hverdagen og livene våre.

Nå skal man ta ansvar for eget forbruk, og sørge for at inntektene dekker det du trenger. I tillegg er det mange som har mål og drømmer for fremtiden, som krever at økonomien er på plass, og at du har finansiell kompetanse.

Store og små økonomiske valg

Finansiell kompetanse er viktig fordi vi alle møter på situasjoner der vi må ta stilling til økonomi i livene våre. Til å starte med kan dette være mindre lønninger fra deltidsjobber når man er yngre, men etter hvert må man ta store økonomiske valg, for eksempel ved kjøp av bolig, heltids lønninger, lån, sparing og investeringer.

I voksenlivet er man også helt avhengig av å ha en stabil økonomi, ettersom man har mange faste og obligatoriske utgifter som må dekkes. Har man i tillegg barn eller andre man forsørger for, så er man helt avhengig av å kunne ha en stabil økonomi og god kunnskap om hvordan den vil se ut i tiden som kommer.

Her skal vi ta en titt på hvor viktig finansiell kompetanse er, og hvor i livet du kommer til å møte på økonomiske veikryss.

Lån og renter

En av de store økonomiske valgene man må ta i livet, er knyttet til større kjøp som krever lån. Dette kan for eksempel være et boliglån eller et billån, men også finansiering av ting som oppussing, reiser eller andre store utgifter. Det å ta opp et lån er en naturlig del av din økonomiske historie, og er noe de aller fleste nordmenn gjør en eller flere ganger i livene sine. For mange er dette den eneste muligheten de har for å kunne betale for enkelte ting, som også kan være en god investering for fremtiden.

Når man skal søke om et lån så er det svært viktig at man setter seg godt inn i prosessen, og at man har kunnskap om hva det innebærer å være en låntaker. Du kan også sjekke ut de ulike tilbudene av lån på markedet, ved å sammenligne långivere og finne det beste lånet. Dette kan du gjøre med LoanScouter slik at prosessen blir enklere.

Sparing og investering

Mye av det personlig økonomi faktisk handler om, er det å investere i en bedre fremtid. Grep du tar i dag kan sikre deg mer finansiell frihet i fremtiden, og hjelpe deg med å oppnå mål og drømmer som du helt sikkert har satt deg. Dette kan for eksempel være å kjøpe drømmeboligen eller dra på en flott ferie, noe mange mennesker har som mål i livet.

Her kommer kunnskap om sparing og investering godt med, fordi det kan hjelpe deg til en lysere finansiell fremtid. Ved å spare jevnt og trutt gjennom livet, og investere pengene dine smart, så kan du blant annet få bedre vilkår når du pensjonerer deg, og du kan unne deg saker og ting du har spart opp til.

Jobbmuligheter og lønn

For de aller fleste så er jobb og lønn den største inntektskilden de har. I de aller fleste jobbsammenhenger så vil finansiell kompetanse være viktig, fordi det gir deg en bedre forståelse av hvordan en bedrift fungerer, og hvordan man kan gjøre smartere økonomiske valg. Det kommer spesielt godt med dersom du skal starte en suksessfull bedrift. Det finnes mange eksempler på folk som har gjort det svært godt på arbeidsmarkedet ved å tenke annerledes, og vite hvordan man skal plassere og prioritere penger for å få best utbytte av dem.

Finansiell kompetanse er med andre ord svært viktig, både i ditt personlig liv, men også i en rekke profesjonelle sammenhenger. Økonomi er en stor del av livene til alle voksne, enten man vil det eller ikke, så det smarteste er å komme inn i gode vaner tidlig, og skaffe seg kompetanse som vil gjøre livet litt enklere for deg.

Powered by Labrador CMS