Kulturarbeidere går i opptok til støtte for pensjonsstreiken i Operaen og teatrene.

Juleforestillinger i Oslo står i fare som følge av kulturstreiken

Den pågående kulturstreiken fortsetter. Streiken kan bety at juleforestillingene i Oslo blir avlyst, advarer Fagforbundet.

Publisert

– Kulturdirektørene velger heller pensjonskamp enn å levere juleforestillinger til Oslos befolkning, sier leder Mari Røsjø i Fagforbundet Teater og Scene i en pressemelding.

Kulturstreiken har nå vart i over 40 dager, og en rekke kulturansatte er tatt ut i streik ved teatre, orkestre og opera. Streiken bunner i uenighet om pensjonsutbetaling for kvinner, sammenlignet med menns ordning.

– Vi blir tvunget ut i streik for noe som burde være en selvfølge i 2021, at kvinner og menn skal ha lik pensjon, sier Røsjø.

Ble ikke enige

Partene har tidligere møttes hos Riksmekleren for å forsøke å komme til enighet, uten hell.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har påpekt at den nåværende ordningen gir pensjon fra første krone, og at den har de høyeste sparesatser som loven tillater, i tillegg til å være tariffestet.

– Det er uforståelig hvorfor LO vil ha en pensjonsordning som gir medlemmene deres mindre i pensjon. Det er selvsagt heller ikke aktuelt for arbeidsgiverne at frilansere skal ha dårligere ordning enn fast ansatte, slik LOs krav innebærer, og som i tillegg er dyrere for virksomhetene, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.

Powered by Labrador CMS