Om noen år, når Filipstad er utbygd, vil en av gatene og plassene der minne oss om artist Anne Grete Preus. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Anne Grete Preus får en gate eller plass oppkalt etter seg på Filipstad i Oslo

Frogner bydelsutvalg vedtok enstemmig at Anne Grete Preus skal hedres. Når Filipstad-områdets gater og plasser navnsettes, skal en av disse få navn etter Preus.

Publisert

Bydelsutvalget i bydel Frogner har bestemt prinsipielt at alle nye navn på gater og plasser skal bære kvinnenavn.

– Hvis du ser på gatenavnene i byen, er det ikke mange kvinnenavn. Når vi skal bygge en ny delbydel, Filipstad, er dette er mulighet til å skape litt balanse i regnskapet. Med utbyggingen av Filipstad, har vi muligheten til å få opp kvinneandelen. Vi ser også at mange kvinner er oversett, sier Jens Jørgen Lie (H), leder av bydelsutvalget i bydel Frogner.

Bodde i bydel Frogner

Artist Anne Grete Preus bodde i bydel Frogner fra 1985 til hun døde i år. Først bodde hun i en villa i Madserud Allé, senere i en leilighet i Skovveien ved Riddervolds plass.

Jens Jørgen Lie, leder av bydelsutvalget i bydel Frogner, er svært fornøyd med vedtaket om at Anne Grete Preus får en gate eller plass oppkalt etter seg. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Preus var den kunstneren hun var, men hun bodde også i bydelen. Hun var en stor kunstner, hun var lokal og urban, som i sangen Jeg er en by! (med hundrevis av gater). Forslaget om å kalle opp en gate eller plass etter henne ble enstemmig vedtatt i bydelsutvalget og var ikke omstridt i det hele tatt, sier Lie.

– Et forbilde

Bydelsdirektør Odd Rune Andersen skriver følgende i saksfremlegget:

– Hennes pionerarbeid som artist og hvordan hun for nye generasjoner, ikke minst unge jenter, er et forbilde, gjør det naturlig at vi ved utbyggingen av Filipstad navnesetter en gate eller plass etter Anne Grete Preus. Hun gikk sine egne veier og viste fram mulighetene som ligger i sang og musikk.

Powered by Labrador CMS