Anna Storozhko og ektemannen Maksym Nechyporuk opplevde angrepet som svært truende. Anna måtte til legevakt med en skadet arm.

Anna (32) angrepet og skadd under ukrainsk demonstrasjon foran Stortinget: - De ropte at alle ukrainere skal dø

Anna Storozho ble slått, spyttet på og fikk skadet en arm da hun ble angrepet av to russisktalende kvinner under en ukrainsk demonstrasjon foran Stortinget. Nå ber hun og ektemannen politiet være mer til stede under Ukraina-demonstrasjoner.

Publisert

Ukraina-demonstrasjonen utenfor Stortinget på søndag hadde mer enn ett hundre deltagere. Plutselig angrep to russisktalende kvinner ukrainske Anna Storozhko (32).

Storozhko bar et ukrainsk flagg og en plakat der det sto: «Russland ut av Ukraina! Putin hands off Ukraine!».

— Forsøkte å stikke av fra politiet

Anna forteller VårtOslo at hun ble slått og lugget, bitt i armen og spyttet på av de to angriperne. Andre demonstranter kom til og fikk hjulpet Anna. Noen fikk også tatt bilder av angrepet.

Ifølge Anna og mannen Maksym Nechyporuk (37) ble politiet sittende i politibilen inntil de ble gjort oppmerksomme på angrepet.

— De to russiske kvinnene ble tatt av politiet. En av dem forsøkte å stikke av, men ble holdt igjen, sier Maksym.

Fortsatt rystet etter angrepet

— Mens de to snakket med politiet ropte de at alle ukrainere skulle dø. Det føltes truende. De to kvinnene ble sluppet fri etter å ha oppgitt navn til politiet, forteller Maksym.

Annas arm hovnet opp og hun måtte til legevakten for å sjekke skaden. Hun var sjokkert, og følte seg truet på livet da hun ble angrepet.

De to russisktalende kvinnene gikk til fysisk angrep på Anna (med ukrainsk flagg over skuldrene) og ropte at alle ukrainere skulle dø.

Selv dagen etter er hun påvirket av hva som skjedde og må la mannen Maksym prate om hendelsen utenfor Stortinget.

Skal snakke med politiet om sikkerhet

— Vi har hatt daglige demonstrasjoner mot krigen og har hatt tilfeller før hvor putinister har ropt til oss og vist oss fingeren, forteller Annas ektemann.

— Men et fysisk angrep er noe nytt. I dag skal vi snakke med politiet, og vi vil be dem om å være mer tilgjengelige, slik at de kan gripe inn tidligere, sier han.

Maksym sier videre at ukrainere i Oslo stort sett har et godt forhold til russere, men at Putin-tilhengere nå har begynt å oppføre seg mer aggressivt.

Lignende angrep mot ukrainske demonstranter har forekommet også i andre byer i Europa.

Erfaringer viser at alvorligheten i angrepene reduseres betraktelig om politiet reagerer raskt og er på plass, påpeker Anna og Maksym.

Powered by Labrador CMS