Slik så arkitiektene at Kulturstedet ville blitt seende ut fra utsiden. Illustrasjon: Nord arkitektur

Planene for Kulturstedet, en ny kjempescene på Tøyen, ble lansert denne uken

Publisert

I lokalene til det nye Kulturstedet ble det tidligere produsert margarin og kjeks. Nå er det produksjon av scenekunst som skal skje i Borggata på Tøyen.

55 millioner koster restaureringen av den gamle margarinfabrikken som ligger vegg i vegg med Norges dansehøyskole på Tøyen. Også denne skal rehabiliteres og gå i ett med de nye lokalene. Når byggearbeidene er ferdige, høsten 2019, står en splitter ny scene klar for dans, teater, kino, musikk og litteratur og graffiti.

På setene foran scenen vil det være plass til opptil 350 mennesker.

Norges dansehøyskole i Borggata på Tøyen. Foto: Camilla Storvollen

Kan endelig opptre hjemme

– Vi ønsker å bygge et hus der vi kan jobbe sammen med alle skolene i området. Dansehøyskolen har ingen egen scene og må alltid opptre utenfor Tøyen. Nå kan vi eie vår egen scene. Samtidig vil dette bli et aktivitetshus for verden rundt oss, sier rektor Ann Kristin Norum, som også er prosjektleder for Kulturstedet.

Rektor Ann Kristin Norum. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Det er underlig å se for seg at den kjempemessige, kalde og rå hallen skal bli en vakker kunstscene. Borggata 7-9 er på over 5000 kvadratmeter. Det er ikke liten plass å boltre seg på her. Ut mot veien vil en rad med høye vinduer lyse opp Kulturstedet innvendig. Samtidig vil folk utenfor kunne se inn.

Slik ser Kulturstedet ut i dag, før bygging. Foto: Camilla Storvollen

Norges fattigste område

– Her, i dette området, bor noen av Norges fattigste familier. Det er veldig bra at Kulturstedet ønsker å være en møteplass for barn og unge i et område der mange lever i svært fattige familier. En del av de unge her deltar ikke i kulturskolen eller i idrettslaget, fordi det koster for mye, sa ordfører Marianne Borgen ved innvielsen.

– Vi trenger enda flere møteplasser på tvert av kulturer, klasser, religion, kjønn. Å få til en slik kulturell møteplass er av stor betydning, mener hun.

En god nabo

Under åpningen viser Kunsthøyskolen frem noe av sitt dansemangfold. 11 jenter i rosa og hvite strutteskjørt løper ut på gulvet og fremfører en leken dans. Også eldre elever fremfører et dramatisk stykke, før en serbisk folkedansgruppe tar over, med ringdans og klassiske folkedrakter. Etter hvert får vi også se breakdance og solodans, akkompagnert av harpemusikk.

Gave til Trine Skei Grande. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Lykke til med åpningen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. – Tøyen trenger at noen bryr seg. Jeg håper dere vil bli en god nabo og bry dere, sier hun.

Kafeen i de nye lokalene skal hete Pellerin, etter den gamle margarinfabrikken. Bygget fikk status som vernet av Byantikvaren i 2010 og eies av Asp Eiendom A/S.

Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Dans ved Norges dansehøyskole
Powered by Labrador CMS