Her i Borggata 7 på Tøyen skulle det i høst ha åpnet et helt nytt tilbud for dans og kunst. Finansieringen kom ikke på plass og i stedet er det nå treningssenter på eiendommen.
Her i Borggata 7 på Tøyen skulle det i høst ha åpnet et helt nytt tilbud for dans og kunst. Finansieringen kom ikke på plass og i stedet er det nå treningssenter på eiendommen.

I Borggata på Tøyen skulle det i høst åpnet et kulturhus med kunst og dans. I stedet blir det treningssenter

— Vi er kjempelei oss for at planene ikke lot seg realisere, sier rektor ved Norges Dansehøyskole, Ann Kristin Norum.

Dans, teater, kino, musikk, litteratur og graffiti var planen for Borggata 7-9 på Tøyen. Navnet var kort og godt Kulturstedet. Og skulle stått klart i høst.

I stedet fikk stiftelsen Kulturstedet, med dansehøyskolens rektor Ann Kristin Norum i spissen, på forsommeren beskjed om at Kulturstedet ikke ville bli det flerkulturelle samlingsstedet de så for seg.

— Trist med treningssenter

Nå tar treningssenteret Gamlebyen Crossfit over lokalene.

— Vi har fått landa sjokket, men er fremdeles kjempelei oss. Da vi fikk høre nyheten om treningssenteret, datt vi litt sammen og syntes det var veldig trist. Vi skal være ærlige på det, sier Norum til VårtOslo.

Banken sa nei

Norum selv jobbet på spreng i to år, gratis, for å realisere det nye kultursenteret. Innsatsen for dette kom på toppen av jobben som rektor ved Norges dansehøyskole i nettopp Borggata.

Kulturstedet var tegnet ferdig av arkitekter. En lansering av det nye prosjektet ble gjennomført i fjor vår. Og kulturminister Trine Skei Grande (V) meldte sin ankomst, skrøt av prosjektet og sa «dette må vi støtte».

Ildsjel bak Kulturstedet, Ann Kristin Norum, er svært skuffet over at det ikke ble noe av planene om et dans- og kulturhus på Tøyen. Foto: Camilla Storvollen
Ildsjel bak Kulturstedet, Ann Kristin Norum, er svært skuffet over at det ikke ble noe av planene om et dans- og kulturhus på Tøyen. Foto: Camilla Storvollen

— Vi fikk ikke pengene. Høgskolen Kristiania fant et annet og større lokale til scenekunsten, og banken sa nei, sier Norum.

— Det knakk ryggen vår. De trodde ikke på prosjektet. Vi gråt hardt for at vi ikke klarte å det til, forteller rektoren.

Men da stiftelsen Kulturstedet ba Kulturrådet og Skei Grande om å bla opp, var det likevel ingen støtte å få.

— Kulturminster Skei Grande var kjempepositiv og sa at dette må vi støtte opp under. Kulturstedet trengte 100 millioner kroner, og det klarte ikke gårdeier Magnus Asp å stable på beina. Dermed endte han opp med å si ja til Gamlebyen Crossfit, som har tatt over mesteparten av gården, forklarer Norum.

Ønsker fortsatt kultur inn i bygget

På lik linje med danseskolerektoren er gårdeier Magnus Asp lei seg for at det ikke ble noe av planene om å lage et senter for dans og kultur i bygget i Borggata.

— Kulturstedet, som er en nyetablert stiftelse, klarte dessverre ikke i denne runden. Uten noen form for støtte klarte de ikke å betale den leien som forsvarer en oppussingskostnad på 90 millioner. Eiendommen har likevel fått nytt liv, skriver Magnus Asp i en epost til VårtOslo.

Han understreker videre at Norges dansehøyskole fortsatt vil være en del av eiendommen fram til 2027. Her vil skolen, også i framtiden, fortsette med oppvisninger, undervisning, og kulturutveksling.

Gårdeieren slår heller ikke døra helt igjen når det gjelder ytterligere utvikling av kulturtilbudet rundt eiendommen.

Slik så arkitektene for seg at Kulturstedet ville blitt seende ut fra utsiden. Illustrasjon: Nord arkitektur
Slik så arkitektene for seg at Kulturstedet ville blitt seende ut fra utsiden. Illustrasjon: Nord arkitektur

— Vi jobber fortsatt tett med Ann Kristin Norum for å få til mer kultur som vil være til glede for bydelen. Men slike prosesser formes etter hvert som de blir til. De utfordringer vi har møtt gjør oss ivrige på å kjempe enda hardere for at kulturen skal opp og frem, understreker Magnus Asp.

Les også: Høyskolen Kristiania slår seg sammen med Norges dansehøyskole

Kulturdepartementet kjenner ikke saken

Etter å ha fått nyheten om at det ikke blir noen statlig tilskudd til kulturhuset, har VårtOslo forsøkt å få en begrunnelse fra kulturminister Trine Skei Grande på hvorfor det ikke er kommet noen statlig støtte, til tross for Skei Grandes "lovnader" om dette.

— Dette er et prosjekt kulturdepartementet ikke kjenner til, skriver Simon Stjern i departementets kommunikasjonsavdeling i en epost og henviser videre til Kulturrådet.

Kulturrådet har foreløpig ikke besvart VårtOslos henvendelse om saken.

Powered by Labrador CMS