Gallerieier John Jensen Hedemark hevder salget av bilder under pseudonymer er en del av et kunstnerprosjekt og ikke bedrageri overfor kundene som kjøpte bildene.
Gallerieier John Jensen Hedemark hevder salget av bilder under pseudonymer er en del av et kunstnerprosjekt og ikke bedrageri overfor kundene som kjøpte bildene.

Han oppga at maleriene kom fra velrenommerte kunstnere, men malte bildene selv og tjente godt

Galleristen som skjulte seg bak kunstnernavnet Werner Jensen, nekter skyld i bedrageri ved at han solgte bilder uten å oppgi at det var ham som var opphavsmann.

Publisert

John Jensen Hedemark (57) hadde 91 bilder av «Werner Jensen», «Erik Kron» og «Knut Olesen» for salg fra galleriet på Frogner i Oslo. Han skal ha oppgitt at de tre alle var velrenommerte kunstnere, uten å opplyse at navnene var pseudonymer som han selv sto bak.

– Handlingen medførte fare for tap for potensielle kjøpere, heter det i tiltalen. Saken kommer opp for Oslo tingrett mandag, og domstolen har satt av ni dager.

Hedemark er også tiltalt for å ha solgt en rekke slike malerier til flere ulike personer. Tolv av dem har status som fornærmet i saken.

Han er også tiltalt for brudd på kunstavgiftloven, for å ha holdt pant i form av en bil, skjult for kreditorer, for å ha hatt pepperspray hjemme hos seg og seks tilfeller av underslag.

– Mitt på det tørre

Han sier til NRK at det nesten er en hedersbevisning at «99 prosent av kundene» ikke har gått til anmeldelse.

– Jeg mener jeg har mitt på det tørre. Jeg har bygget opp et kunstalias som har vært et kunstprosjekt gjennom 25 år. Det kan jeg stå inne for – både kunsthistorisk, det jeg har malt og det jeg har levert, sier Hedemark dagen før rettssaken.

Bildene gikk for alt fra noen tusenlapper per stykk til noen titusen kroner. En fornærmet betalte 70.000 kroner for to bilder av «Werner Jensen», ifølge tiltalen.

Kundene fikk først vite hvem «Werner Jensen» var da Hedemark innrømmet overfor NRK at det var et alias.

Gallerieier John Hedemark mener pseudonymene var en del av et kunstprosjekt.
Gallerieier John Hedemark mener pseudonymene var en del av et kunstprosjekt.

Politiet tok flere hundre bilder i beslag da de aksjonerte mot galleriet på Frogner i 2020.

– En del av kunstnerfriheten

Hemmeligholdet rundt hvem som skjulte seg bak pseudonymene var «en del av greia», ifølge Hedemark. Selv ikke hans egen familie visste om det, sier han til E24.

– Vi mener dette er forhold som omfatter en del av kunstnerfriheten. Det handler om å anonymisere seg gjennom pseudonymer og antonymer, sier Hedemarks forsvarer, advokat Gard Lind-Iversen, til nettstedet.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen har ikke ønsket å uttale seg om saken før den behandles i retten.

Powered by Labrador CMS