Dykkere fra brann- og redningsetaten fant sykler av mange slag i Groruddammen
Dykkere fra brann- og redningsetaten fant sykler av mange slag i Groruddammen

400 kg avfall da Rusken ryddet Alnaelva for første gang

Elsparkesykkel, bysykkel, trehjulsykkel, vanlig sykkel og 400 kilo avfall var blant funnene i Alnaelva og Groruddammen.

Publisert

Rusken har ryddet Alnaelva for første gang, og resultatet er over 400 kg avfall på to timer. Plastrusken-aksjonen er rettet mot rydding i elv og har siden 2017 vært gjennomført årlig av Rusken i Akerselva, sammen med dykkere og frivillige ryddere.

Onsdag 9. september var det Alnaelva sin tur. Strekningen Groruddammen – Hølaløkka ble ryddet av Rusken, i samarbeid med elever fra Grorud skole, Alnaelvas venner, dykkere fra Brann- og redningsetaten og flere kolleger fra bymiljøetaten. Til stede var også byråd for byutvikling Arild Hermstad.

Ruskengeneral Jenny Krohn og byråd for byutvikling, Arild Hermstad var med på ryddingen av Alna fra Groruddammen til HølaløkkaFoto: Mikael Luksepp

Ruskengeneral Jenny Krohn og byråd for byutvikling, Arild Hermstad var med på ryddingen av Alna fra Groruddammen til Hølaløkka
Ruskengeneral Jenny Krohn og byråd for byutvikling, Arild Hermstad var med på ryddingen av Alna fra Groruddammen til Hølaløkka

Første gang i Alnaelva

– Tusen takk til alle dere som stilte opp under aksjonen! Det er fantastisk at så mange tar kampen mot forsøpling. Rene elver er et viktig miljøtiltak både for nærområdet, dyrelivet og vannet som renner ut i Oslofjorden, sier Hermstad.

- Alnaelva er en viktig elv i Oslo, og vi er veldig glade for å gjennomføre Plastrusken for første gang i denne elva. Det gir oss viktig kunnskap om hva slags forsøpling man finner, sier Ruskengeneral Jenny Krohn.

400 kg avfall og 20 kg plast

På to timer ble over 400 kg avfall samlet inn. 20 kg av dette var plast. I plastavfallet var det mange plastposer og en del emballasje.

– Plasten brytes ikke ned, og det er trist at elvene våre blir utsatt for denne forsøplingen. Det lille avfallet vil dessverre i all hovedsak synke til bunns eller renne nedover elva og ut i Oslofjorden, sier Rusken-general Jenny Krohn.

Les også: Plastrusken fant 20 kilo plastposer på 655 meter av Akerselva

– Plastforsøpling er et enormt miljøproblem. Plasten forsvinner ikke av seg selv. Oppfordringen er å bruke så lite plast som mulig og sørge for at den plasten ikke kommer på avveie, sier Hermstad som er godt fornøyd med innsatsen som ble lagt ned langs Alnaelva.

Hansken skal på hånden, munnbindet skal være foran nese og munn. De skal ikke være i elva. Der gjør de ingen nytte.
Hansken skal på hånden, munnbindet skal være foran nese og munn. De skal ikke være i elva. Der gjør de ingen nytte.

Elsparkesykkel, bysykkel, trehjulsykkel og vanlig sykkel

I Alnaelva ble det funnet en del emballasje til mat, men det var også mye metall, som så ut til å ha ligget lenge i terrenget. Det ble i tillegg funnet fire sykler i Groruddammen, hvor en var elsparkesykkel, en bysykkel, en vanlig sykkel og en trehjulssykkel. Bysykkelen var svært rusten og har nok ligget lenge i vannet.

– Det er alltid trist å finne gjenstander som absolutt ikke skal være i elva. Alnaelva er hjem til mange dyr og planter og er et viktig naturområde i Oslo. Det er viktig at vi tar vare på naturen, sier Ruskengeneral Jenny Krohn.

Powered by Labrador CMS