Siri Sætre Follerås er glad for at kommunen tar over Uranienborghjemmet. Foto: Privat

Oslo kommune sparker helsekonsernene Aleris og Unicare. Uranienborghjemmet blir kommunalt. Ammerudlunden skal driftes av ideelle

Når kontraktene med Aleris og Unicare går ut neste år, blir de ikke fornyet. Det mener Siri Follerås i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo er den desidert beste løsningen for de ansatte.

Publisert

Grunnen er at Oslo kommune tilbyr høyere lønn og pensjonssparing for de ansatte på sykehjemmene kommunen selv driver, sier Siri Folleråstil FriFagbevegelse.

– Vi er glade for at Oslo kommune tar over Uranienborghjemmet. Nå kan de ansatte få skikkelige lønns- og pensjonsvilkår. Blant annet får de tilbake 40 prosent kvelds- og nattillegg, slik de hadde før Aleris tok over sykehjemmet, sier hun til VårtOslo.

Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, har bestemt følgende:

  • Oslo kommune overtar driften av Uranienborghjemmet i juni 2019. Nå driver Aleris sykehjemmet. Alle ansatte får tilbud om å fortsette i jobbene sine.
  • Ammerudlunden sykehjem skal ut på anbud bare for ideelle organisasjoner. Kontrakten med Unicare utløper i april 2019.

Ikke overraskende politikk

Aleris-ledelsen er ikke enig i Fagforbundets karakteristikk av deres lønns- og arbeidsforhold.

Direktør Erik Sandøy mener Aleris har god lønn og pensjon. Foto: Aleris

– Vi har konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår. Det beste beviset på det er at vi ved Uranienborghjemmet har klart å rekruttere og beholde kompetente medarbeidere som kan levere kvaliteten kommunen krever innenfor de økonomiske rammene kommunen har satt gjennom anbudet. Fagforbundets egen pensjonsekspert har tidligere uttalt at Aleris' pensjonsordning er ganske god, sier direktør Erik Sandøy til VårtOslo.

– Vi er veldig glade i Uranienborghjemmet, i medarbeiderne og beboerne der. Det er et veldrevet sykehjem med høy kvalitet som kommunen skal ta over i 2019. Vi er veldig stolte av medarbeiderne og hva de har fått til. Vi vil nå sørge for god drift frem til overtakelsen og ha et godt samarbeid med kommunen, slik at både medarbeidere og beboere får en så god overføring som mulig, sier Sandøy.

Første sykehjemsanbud for ideelle

Ammerudlunden sykehjem skal ut på anbudskonkurranse bare for ideelle aktører. Det er første gang kommunen setter et kommersielt drevet sykehjem på anbud bare for ideelle, ifølge eldrebyråd Dahl.

Tone Tellevik Dahl (Ap) står i spissen for at sykehjemskonsern mister kontraktene sine i Oslo. Foto: Wikipedia

– Kommunen vil kreve i anbudet at leverandøren og deres underleverandører har lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn kravene i lover og tariffavtale, sier eldrebyråden.

Men Fagforbundet Pleie og omsorg er ikke udelt begeistrede for ideelle driftere.

– Ideelle driver gode sykehjem i Oslo. Men vi hadde ønsket at de ansatte ved Ammerudlunden fikk følge tariffavtalen i Oslo kommune. Tar for eksempel Frelsesarmeen over driften, vil de ansatte ende opp med tariffavtalen til NHO, og vi mener det må kunne gå an å få noe bedre enn det, sier hun.

Beklager at det er slutt

Unicare beklager sterkt at det er slutt for Unicare på Ammerudlunden sykehjem.

– Vi har over tid økt kvaliteten betraktelig på dette sykehjemmet, sier direktør Janne Sonerud. Hun viser til en fersk pårørendeundersøkelse som ga toppscore på «både trivsel, kvalitet, miljø og respektfullhet i tjenesten». Hun forteller også til FriFagbevegelse at medarbeiderundersøkelser viser at de ansatte trives på jobben.

Powered by Labrador CMS