Rune Vethe er initiativtager til treningsfelleskapet Park & Idrett, for parkinsonpasienter. Nå er de sertifisert som Rock Steady Boxing, Oslo. Foto: Rolf haug

Medlemmene i Rock Steady Boxing møter opp hos Oslo bokseklubb for å gi parkinson en på tygga

Publisert

I mange land vokser det nå fram parkinson-boksing. – Vi kan med rette påstå at parkinson fører til boksing, sier Rune Vethe, i nye Rock Steady Boxing på Jordal.

Rune Vethe er mannen bak treningsfellesskapet for parkinson-syke på Jordal, med det lett ironiske navnet Park & Idrett. For fire år siden tok Vethe kontakt med Norges bokseforbund for å få til et tettere samarbeid. Nå feirer Park & Idrett samarbeidet, som betyr at de er blitt godkjent som underavdeling av amerikanske Rock Steady Boxing.

Hva er Parkinsons sykdom?

Parkinsons sykdom er karakterisert ved muskelstivhet og skjelving samt nedsatt bevegelsesevne. Sykdommen kan ikke helbredes, men kan effektivt holdes nede i mange år ved hjelp av medisin.

I ringen er bokseren ensom

— Det var i 2013 at vi først fikk høre om boksetrening for parkinsonister. Vi fant ut mer på internett og tok kontakt med Norges bokseforbund. De var veldig positive, sier Vethe, som selv har parkinson, men også håndballbakgrunn og utdannelse fra idrettshøyskolen.

Til stede under under åpningen av Rock Steady Boxing, Oslo var Bokseforbundet:

— Vi som driver med boksing vet at ingen er mer ensom enn en bokser i ringen. Bokseren vet at han må gå i kampen alene. Men kampen parkinsonsyke må utkjempe er enda tøffere, og motstanderen blir stadig sterkere. Vi i bokseforbundet tror vi kan forstå dere, sa generalsekretær i Norges bokseforbund, Erik Nilsen, i sin tale.

Boksing handler om koordinasjon mellom øye og hånd. Her demonstrert av Henning Bruun. Foto: Rolf Haug

Slår mot sandsekker

Boksetrening for parkinsonpasienter inneholder ikke slag mot hodet, og det er ingen boksekamper. Treningen består av koordinasjon og balanseøvelser, i tillegg til kondisjonstrening.

I fjor reiste representanter for Bokseforbundet, Parkinsonforbundet og Park & Idrett til USA for å lære mer om Rock Steadys parkinsonboksing. Ved å følge Rock Steady Boxings treningsopplegg har Vethes Park og Idrett nå blitt godkjent som Rock Steady Boxing, Oslo.

Rock Steady boksing i stadig flere land

— Det er dessverre en del fordommer mot boksing, men boksetrening inneholder alt som er viktig i et treningsopplegg. Vi har balanse- og koordinasjonstrening, vi trener hjerte og kondisjon. Dessuten er det veldig morsomt. I mange land vokser det nå fram parkinson-boksing, og vi kan med rette påstå at parkinson fører til boksing, sier Vethe.

Rock SteadyBoxing finnes nå i flere europeiske land. Danmark og Norge er på kartet, og i Sverige arbeider de med saken.

Mens deltagerne starter med oppvarmingen, ligger hanskene klare. Parkinsonboksing er ikke boksekamper, men trening. Slag mot hodet forekommer ikke. Foto: Anders Høilund
Koordinasjon er viktig for parkinsonpasienter for å holde symptomene unna. Foto Rolf Haug

Bremser parkinson-symptomene

Henning Bruun arbeidet som sykepleier da han fikk diagnosen parkinson i 2015. For å holde symptomene i sjakk, trener han nå fem ganger ukentlig med Park & Idrett. To dager møter han opp hos Oslo Bokseklubb og Rock Steady Boxing, Oslo.

— Boksetrening, med sin koordinasjon, er veldig bra for oss med parkinson, og jeg merker faktisk at jeg klarer å bremse symptomene når jeg trener her. Sist sommer syklet vi i Park & Idrett Lillehammer - Oslo. Vi hadde som mål å få alle deltagerne i mål og å sykle på under ti timer. Alle kom i mål, og tiden ble åtte timer, sier Bruun.

— Hele treningsgruppa består av 35-40 personer. Vi trener boksing tirsdag og torsdag. På tirsdager deler vi gruppa i to, alt ettersom hvor langt i sykdomsforløpet deltagerne er, forklarer Rune Vethe.

Boksetreningen blir ledet av profesjonelle trenere. Kjente boksere som proffene Aleksander Hagen og Kevin Melhus er blant trenerne.

Her er et utdrag fra diktet Slå et slag, av tidligere fotballspiller Olav Nausthaug:

SLÅ ET SLAG…

Før var jeg en følsom pasifist
jeg syntes boksing var ganske trist
og dessuten ganske farlig
bare tenk på Muhammed Ali
—-
men nå har jeg skiftet mening
livet er ingen syforening
du må slå tilbake med alt du har
alt er lov i nødrett og selvforsvar
—-
jeg har tatt silkehanskene av og boksehanskene på
jeg skal slå fienden både gul og blå
jeg har tatt et aktivt valg
framskrittet kommer ikke på billigsalg
—-
nå slår jeg et slag for helsa
boksing er reine Parkinson-frelsa
jeg skal gi´n inn
banken’n ut av sitt gode skinn
jeg denger og slår
til han henger slapt som et slakta får
—-
Jeg har prøvd det meste
av alt som ikke virker er rødvin det beste
det var kanskje dét som var dråpen
som rant over, jeg måtte ty til andre våpen
—-
jeg har valgt min vei
som Spiker’n, Brækhus og Cassius Clay
i min forsvarsstrategi er boksing bærebjelken
skjønt jeg har fysikk omtrent som Stælken
Powered by Labrador CMS